Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Smite] Chaac - bogiem deszczu.

Gość Alfik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

l

l

l

l

l

l

l

l

l

l

l

l

l

l

l

8855114368728861106232.png

Drogi Czytelniku,
witam Cię w moim kolejnym temacie, który w pełni poświęciłem pewnemu bogowi z mitologii majańskiej.
Tym razem chciałbym przedstawić Ci Chaac'a - boga deszczu. Poradnik ten w skrócie pozwoli Ci lepiej poznać ów postać.

Nie przedłużając, zapraszam Cię już do części właściwej,
życzę miłego czytania!

Autor

6803014368728861106232.png

Deszcz jest życiem. Ulewy z nieba użyźniają ziemię, powodując szybszy wzrost nasion, które stają się wspaniałymi owocami. Człowiek i stworzenia są podobnie podtrzymywane przez ten cykl. Bez deszczu, świat ten byłby jałowy, a wszystkie rzeczy obróciłyby się w pył. Tak więc, to jest moc Chaac’a Boga Deszczu. Lecz, jak każda moc, nie przyszła ona za darmo.

W najwcześniejszych czasach ludzkości gdy nie było farmerów, głodzili się oni pod słońcem. W tych czasach Chaac poszukiwał sposobu by ich nakarmić. Głęboko w górach odkrył on złoty głaz i rozszczepił go za pomocą swojego potężnego topora. W środku znalazł kukurydzę, plon który zmienił życie Majów na zawsze, a Chaac był uwielbiany za to odkrycie. Zatracony w dumie, Chaac poszukiwał obiektu swoich największych pragnień – żonę swojego brata. Przez pewien czas fakt ten pozostawał w tajemnicy, lecz nic nie trwa wiecznie.

Brat Chaac’a, Bóg Słońca, odkrył ten sekret. Jego (Boga Słońca), żona powróciła do niego bez słowa, zdając sobie sprawę z tego co zrobił dając jej odejść. Powstała rysa pomiędzy braćmi która nigdy nie zostanie zagojona. W swoim żalu, Chaac uniósł swój topór w stronę nieba, a z niego spadł deszcz w postaci łez zrodzonych w żalu.

Od tego czasu, Chaac żył w wolności od dumy i egoizmu, poświęcając się wyłącznie ludzkości. Jako pamięć jego największej porażki, kontynuował rozdzieranie nieba, spuszczając na ziemię deszcz. W ten sposób sadzonki mogły rosnąć. W ten sposób ludzie przeżywali. To siła Chaac’a, Boga Deszczu.

Historia zaczerpnięta z gry Smite.

8078214368728861106232.png

Przedstawię Ci teraz kilka podstawowych informacji o bogu deszczu. 

Rasa: Bóg z panteonu majańskiego
Rola: Wojownik
Typ: Walczący wręcz, fizyczny

3485514368728861106232.png

Chociaż Chaac jest wojownikiem, główne obrażenia wywołują jego umiejętności, które są zarazem siłą pana deszczu. Chciałbym zaprezentować Ci teraz skrócone opisy zdolności majańskiego boga.

Umiejętność pasywna: Overflow - gdy Chaac 5 razy trafi swoim podstawowym atakiem, umiejętność, której użyje nie zabierze mu many.
Umiejętność 1: Thunder Strike - majański bóg rzuca swój ogromny topór, który po uderzeniu w ziemie zadaje obrażenia przeciwnikom w zasięgu.
Umiejętność 2: Torrent - pan deszczu obraca swoim toporem nad głową zadając dookoła siebie obrażenia oraz zyskuje fizyczną obronę za każdy trafiony cel. Dzięki tej umiejętności może się również przenieść do swojego topora, jeżeli nie ma go w dłoni, zadając przy tym damage w zasięgu broni.
Umiejętność 3: Rain Dance - bóg majów tworzy burzę wokół siebie, która regeneruje mu życie, a przeciwnicy znajdujący się w zasięgu zostają spowolnieni. 
Umiejętność specjalna: Storm Call - Chaac wznosi się w powietrze obdarzając swój topór mocą i uderza nim w ziemie, tworząc wybuch. 

Kolejność używania zdolności Chaac'a.

Pokażę Ci teraz przykładowe kolejności użycia umiejętności boga deszczu na miniony i bogów. Oczywiście czasami sytuacja wymaga całkowitej zmiany kolejności używanych zaklęć, bo rozgrywka potrafi zaskoczyć. Mimo wszystko najlepiej wypracować sobie swój sposób rzucania czarów ów boga.

Combo na miniony:

I. Thunder Strike - Torrent
II. Torrent - Rain Dance

Combo przeciwko bogom, bez udziału umiejętności specjalnej:

I. Thunder Strike - Torrent - Rain Dance
II. Rain Dance - Torrent - Thunder Strike

Combo przeciwko bogom, przy udziale umiejętności specjalnej:

I. Storm Call - Rain Dance - Thunder Strike - Torrent
II. Thunder Strike - Rain Dance - Torrent - Storm Call

7969314368750361106232.png

Przyszedł czas na ukazanie stylizacji Chaac'a. Osobiście uważam, że nawet standardowy wygląd jest bardzo ładny, ale oczywiście nie może równać się z płatnymi skinami. Oto cała lista dostępnych stylizacji boga deszczu.

T_Chaac_Default_Card.png?version=8722db1

4062114368752221106232.png

T_Chaac_Skin1_Card.png?version=8996a1dab

6396614368752531106232.png

T_Chaac_Tier2_Card.png?version=d361d4eec

9516914368752811106232.png

T_Chaac_AxeMurderer_Card.png?version=fd2

3304214368753071106232.png

T_Chaac_ESportsCloud9_Card.png?version=0

6979114368753371106232.png

T_Chaac_Gold_Card.png?version=b7b0a9655d

8956514368753671106232.png

388px-T_Chaac_Legendary_Card.jpg?version

4703714368753671106232.png

388px-T_Chaac_Diamond_Card.jpg?version=2

9663014368753671106232.png

4023614368754261106232.png

Przejdźmy teraz do jednego z najtrudniejszych elementów w grze Smite - składania ekwipunku. Chociaż wynik statystyk zależy w głównej mierze od umiejętności gracza, to build odgrywa tutaj 50% sukcesu. Zaprezentuję Ci teraz przykładowy zestaw itemów, którego używam.

Runeforged_Hammer.jpgi2692.jpgJotunns_Wrath.jpgMystical_Mail.jpgHide_of_the_Urchin.jpgTitans_Bane.jpg

Runeforged Hammer - początkowy przedmiot, który dodaje naszej postaci zdrowia i fizycznej obrony.
Warrior Tabi - podstawowy item - buty, wspomagają one boga fizyczną siłą i szybkością ruchu.
Jotunn's Wrath - item wzmacniający postać o manę, siłę i penetrację fizyczną.
Mystical Mail - przedmiot, który dodaje trochę zdrowia i obrony fizycznej.
Hide of the Urchin - item wspomagający naszego boga o fizyczną i magiczną obronę, zdrowie oraz manę.
Titan's Bane - więcej siły fizycznej. 

4991214368761831106232.png

Przyszedł czas, aby rzec kilka słów o rozgrywce Chaac'kiem. 

Majański bóg deszczu to postać ofensywna, ale też i defensywna. Oprócz wysokiego damage, który zapewniają mu jego zdolności, posiada również duży poziom obrony. Takie połączenie pozwala mu znacznie dłużej utrzymać się na linii. Chaac jest bardzo dobry już na pierwszym poziomie, gdyż od początku gry ma znaczne obrażenia ale i konkretną obronę. 
Jego prawdziwą siłą są zdolności, którymi potrafi regenerować swoje zdrowie, spowolnić przeciwnika i zadać mu ogromne obrażenia. 
Wielkim plusem tego boga jest jego mobilność, dzięki której ów postać jest dobra na każdą mapę. Chaac potrafi dopasować się idealnie do warunków rozgrywki.

Dobre użycie umiejętności zapewnia zgładzenie większej ilości wrogich magów czy asasynów, bez dużej utraty życia. Majański pan deszczu bez problemu może spędzić większość rozgrywki na polu bitwy, gdyż zdolność pasywna ogranicza mu utratę many, a umiejętności regenerują HP. Jest to bardzo dobry bóg szczególnie na Conquest.

Styl gry, jaki Chaac prezentuje to idealne połączenie obrony i ataku. Rozgrywają tym bogiem mecz warto wbić szybko poziom i starać się nachodzić na wrogie tyły. Chociaż postać ta ma wysoki poziom defensywy nie można porównać jej do Guardiana. 
Chaac idealnie nadaje się na pozycję solową. 

Kilka ważnych informacji, o których warto pamiętać.

- Majański bóg deszczu jest postacią ofensywno-defensywną - dlatego warto pamiętać przy składaniu ekwipunku o przedmiotach, które zapewnią mu obronę i konkretny atak.
- Chaac to wojownik, który potrafi przeżyć bardzo dużo - bez problemów radzi sobie z postaciami w pełni ofensywnymi, ale potrafi również pokonać tanka czy innego wojownika.
- Pan deszczu czerpie swoją moc ze zdolności - ogromną przewagę nad innymi postaciami zapewnia mu umiejętność samoregeneracji i ograniczona utrata many.
- Bóg deszczu wymaga nabrania wprawy i panowania nad zdolnościami - aby w pełni kontrolować ów postać trzeba mieć pewien staż w grze. Nie jest to bóg łatwy do opanowania.

2467714368784061106232.png

Tak jak każdy bóg i ten posiada swoje wady, i zalety. Chciałbym zaprezentować Ci kilka plusów i minusów Chaac'a, które dostrzegłem podczas gry.

Plusy:
+ Dobra wytrzymałość,
+ Bardzo dobre umiejętności,
+ Możliwość leczenia się za pomocą zaklęć,
+ Ograniczona utrata many,
+ Postać ofensywna, a zarazem defensywna,
+ Ogromna mobilność,
+ Spory damage już na 1 poziomie.

Minusy:

- Trudny do opanowania bóg.

3428914368977801106232.png

W tym ostatnim punkcie pozwolę sobie podsumować powyższy temat i dodać kilka informacji od siebie.

Majański bóg - Chaac to postać dobra zarówno w ataku, jak i obronie. Jego siłą są umiejętności, którymi potrafi zadać wysokie obrażenia, ale również uleczyć samego siebie. Dzięki zdolności pasywnej, pan deszczu traci bardzo mało many i potrafi znacznie dłużej otrzymać się na polu bitwy. W dżungli zdobywa ogromną przewagę nad przeciwnikami, gdyż jest wstanie (w większości przypadków) w nich celnie trafić swoimi zaklęciami. Ów postać idealnie nadaje się na solową pozycję, a nie gorzej sprawdza się we współpracy. Dzięki swoim umiejętnościom, Chaac potrafi znacznie spowolnić przeciwników, co zapewnia mu przewagę podczas ucieczki. Dobre operowanie bogiem deszczu wymaga nabrania wprawy i stażu w grze
Historia tej majańskiej postaci jest bardzo ciekawa i interesująca. Chociaż ów bóg nie był za życia całkowicie sprawiedliwy został zapamiętany jako bohater.
Wykorzystanie zdolności i stylu gry Chaac'a zapewnia pewien sukces.

Słowem na koniec,
chciałbym Ci bardzo podziękować za poświęcony czas na przeczytanie tego poradnika. Mam nadzieję, że udało mi się lepiej przedstawić Ci majańskiego pana deszczu.
Na koniec podkreślę jeszcze kwestię ekwipunku, gdyż każdy gra według swoich upodobań i preferuję inny zestaw przedmiotów, co wcale nie musi oznaczać, że odmienny od jego upodobań jest zły. Wiele kwestii w Smite ma kilka możliwości. 
Jeżeli popełniłem gdzieś błąd możesz mnie o tym poinformować w komentarzu, a ja bardzo chętnie go poprawię.

Do zobaczenia w kolejnych tematach!

Copyright©
Poradnik został stworzony przez @Α i Ω
Opracowanie tekstu by @Α i Ω
Oprawa graficzna została stworzona przez @554461402688252517908.png Blame
Build został opracowany przez @Α i Ω
Ikonki stylizacji zostały zaczerpnięte z Wikipedii Smite
Ikonki przedmiotów pochodzą ze strony SmiteBuild
Informacje do stworzenia tematu zostały zaczerpnięte z Wikipedii Smite oraz własnych doświadczeń
Poradnik był tworzony w dniach 12-14.07.2015 rok
na potrzeby MPCforum.
Zakaz kopiowania bez zgody autorów!

Opublikowano

- Trudny do opanowania bóg? 

przecież on jest "easy"

to jest jeden z łatwiejszych warriorów.

Hmm... no nie wiem. Osobiście uważam, że jest łatwy, ale jak widziałem ludzi nim grających to się załamałem.

Średnie staty to 2/10, a ja Chaac'iem spokojnie mam ponad 7/0, więc stwierdziłem iż jest on trudny do opanowania dla innych.

Też mnie to trochę dziwi, bo tutaj filozofii nie ma.

Opublikowano

jak dla mnie to tutaj nie powinien się znaleźć tylko jeden build zależnie od przeciwnika buduję się inne itemy oraz CD na wariorze to late nic nie daje bo topór zadaje po 180 magom w late.

Przytoczę swoje buildy:

vs physical: mystical mail, warior tabi, frostbound hammer, qins sais,spirit robe (co dobrze by robiło zamistast innego CD) i stone of gaia

vs magical: ancile, warior tabi,mystcal mail,frostbound hammer,spirit robe a jeżeli enemy to healer to pestilence,qins sais

Nie opisałeś dokładnie jego ultimy przecie obrażenia pod Czakiem są większe niż obrażenia na skrajach ultimy dodatkowo odpychając przeciwnika o tym mógłbyś wspomnieć 

Opublikowano

jak dla mnie to tutaj nie powinien się znaleźć tylko jeden build zależnie od przeciwnika buduję się inne itemy oraz CD na wariorze to late nic nie daje bo topór zadaje po 180 magom w late.

Przytoczę swoje buildy:

vs physical: mystical mail, warior tabi, frostbound hammer, qins sais,spirit robe (co dobrze by robiło zamistast innego CD) i stone of gaia

vs magical: ancile, warior tabi,mystcal mail,frostbound hammer,spirit robe a jeżeli enemy to healer to pestilence,qins sais

Nie opisałeś dokładnie jego ultimy przecie obrażenia pod Czakiem są większe niż obrażenia na skrajach ultimy dodatkowo odpychając przeciwnika o tym mógłbyś wspomnieć 

Co do buildu - wiem, ale przedstawiłem tylko taki podstawowy, przykładowy.

Chciałem maksymalnie skrócić opisy umiejętności i te bardziej zaawansowane fakty wywaliłem. 

Opublikowano

Chaac to ogólnie według mnie bardzo średni warrior, mało grywalny i wystarczy Bakasura i Chaac sobie może.

no ztym też mógłbym dyskutować mało która bakasura mnie położyła jeszcze X wbita  to znam się na rzeczy 

Opublikowano

­Ten Slaughter Hause to Skin który kosztuje 400 gemów a ma tylko maske spodnie i kurteczke i jak bije to taki czerwony pyłek leci ale mi rewelacja ;P 

Opublikowano

Chaac to ogólnie według mnie bardzo średni warrior, mało grywalny i wystarczy Bakasura i Chaac sobie może.

no ztym też mógłbym dyskutować mało która bakasura mnie położyła jeszcze X wbita  to znam się na rzeczy 

Czy ja wiem? Nie uważam aby Chaac był średnim wojownikiem. Fakt, że jego obrona nie jest taka jak tanka i dostaje spore obrażenia, ale ma takie umiejętności, że potrafi szybko uciec.

Dla mnie to bardzo dobra postać i jedynie ginąłem ze swoich błędów. 

­Ten Slaughter Hause to Skin który kosztuje 400 gemów a ma tylko maske spodnie i kurteczke i jak bije to taki czerwony pyłek leci ale mi rewelacja ;P 

Chodzi ogółem o klimat. ;) Może skin rewelacyjny nie jest i to fakt, lecz pakiet głosowy już znacznie lepszy.

PS Skin normalnie kosztuje 400 gemów. 

Opublikowano

a wiesz o tym, że 10 god rank nic nie mówi o twoich umiejętnościach grania postacią tylko i wyłącznie o tym, że grasz jakiś tam czas jedną postacią ^^

Opublikowano

a wiesz o tym, że 10 god rank nic nie mówi o twoich umiejętnościach grania postacią tylko i wyłącznie o tym, że grasz jakiś tam czas jedną postacią ^^

no bywałem i 15/2 nim ale jeżeli solo jest wariorem ma marne szanse na carrying gry

Opublikowano

Skin do chaaca kosztuje 600 gemow o.O a przynajmniej za tyle go kupiłem... (jest świetny jeden z moich ulubioncych...)

jeżeli bakasura Cię nie kładła to musiał to być gość bez mózgu, bo wystarczy odrobina i robisz każdego warriora jak chcesz

Opublikowano

Słaby jest, słabe ulti. Jak dla mnie najgorsza postać.

Opublikowano

Słaby jest, słabe ulti. Jak dla mnie najgorsza postać.

Nie wiem z jakiej strony jest słaby, bo jego ulti jest jednym z lepszych (według mnie). Zadaje konkretne obrażenia, omdlewa przeciwników i łatwo można ich dobić.

Oczywiście szanuję zdanie innych, ale się z Twoją wypowiedzią nie zgadzam. 

Ogółem każda postać w Smite jest na swój sposób dobra.

Opublikowano

Dobra postać na solo, jednak bardziej preferuje Chronosa. Chaac wizerunkowo mi się nie podoba, skille ma średnie, monotonne. 

Poradnik bardzo starannie wykonany, czytelny i zawiera wiele przydatnych informacji dla nowych Graczy.

Oby tak dalej :)

Opublikowano

Jak zwykle wszystko pięknie :) Jak dla mnie, pomocne dla nowych graczy. Wszystko aktualne (przynajmniej skórki ). Oby tak dalej!

Podobny obraz

• Aive zmienił(a) tytuł na [Smite] Chaac - bogiem deszczu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...