Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Smite] Agni - władcą ognia, opiekunem kapłanów.

Gość Alfik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
l

6971014366155491106232.png

Witam Cię Drogi Czytelniku!

Mitologia jest bardzo obszernym działem w znanej nam literaturze. Wyobrażenia ludzkie względem świata i sił, których nie byli wstanie pojąć, nie odnoszą się tylko do czasów jej powstawania. Mityczne opowieści o życiu niezwykłych stworzeń zawarte w księgach różnych ludów są w pewnym sensie nauką dla nas - ludzi. 
Tym razem chciałbym zaprezentować Ci hinduskiego boga, kojarzonego głównie z ogniem - Agniego.
Historia ów postać i jej symbolika jest bardzo ciekawa, i interesująca. Dlatego warto jest zatrzymać się tutaj na chwilę i lepiej poznać pana potężnego żywiołu!

Zapraszam Cię już do części właściwej,
miłego czytania!

Autor

2155314366155491106232.png

Ogień jest jednym z najbardziej niszczycielskich i oczyszczających żywiołów. Agni, bóg ognia, stanowi ucieleśnienie obu tych cech, co symbolizują jego dwie głowy.

Historia jego powstania jest owianą tajemnicą - istnieje wiele opowieści wyjaśniających jego pochodzenie. Jedne wskazują, że zrodził się w wyniku potarcia dwóch kawałków drewna, zaś inne, że powstał równocześnie z całym światem w wyniku działania kosmicznej energii. Bez wątpienia jednak, Agni zajmuje ważną pozycję i pełnie wiele obowiązków w panteonie. Jest bratem bliźniakiem Indry, który jest bogiem niebios i deszczu, a także przywódcą wojowników. Agni jest z kolei przywódcą kapłanów i pełni rolę posłańca między śmiertelnikami a bogami. Każdemu hinduskiemu rytuałowi i modlitwie towarzyszy ogień, dzięki któremu Agni przenosi słowa i ofiary pomiędzy ziemią a niebem. Jest mile widziany w każdym domu i przy każdym palenisku, a także ukochany przez wiernych.

Poprzez swoje płomienie, Agni dostarcza ciepło i światło, ale również oczyszcza. Dym ze stosów pogrzebowych tworzy powietrze i trzyma niebo w górze. Słońce, również będące źródłem ognia, daje światu życiodajną energię, a błyskawice rozświetlają niebo w trakcie burzy.

Pomimo swego oddania i dobroci, Agni ma dwie twarze. Jedna z nich to oblicze łaskawości i czystości, zwrócone w kierunku ludzi i bogów. Druga, to oblicze posępne i zatwardziałe - twarz boga ognia, który odgrywa swoją rolę w kosmicznym cyklu tworzenia i zniszczenia, spalając na popiół wszystkie niegodziwości tego świata. 

Historia zaczerpnięta z gry Smite.

8635314366155491106232.png

Chciałbym Ci teraz przedstawić kilka podstawowych informacji o tej postaci.

Rasa: Bóg z panteonu hinduskiego
Rola: Mag
Typ: Dystansowy, magiczny

9761514366155491106232.png

Większość bogów magicznych posługuje się w głównej mierze umiejętnościami. Siłą Agniego są jego zaklęcia, którymi potrafi zdziałać bardzo wiele. Poniżej prezentuję Ci opisy jego zdolności, które zostały maksymalnie streszczone.

Umiejętność pasywna: Combustion - gdy Agni 4 razy celnie trafi przeciwników atakiem podstawowym zyskuje wzmocnienie. Przy użyciu Flame Wave lub Rain Fire, trafieni bogowi zaczynają płonąć. Przez 3 sekundy otrzymują obrażenia co 0,5 sekundy. 
Umiejętność 1: Noxious Fumes - pan ognia przywołuje chmurę trującego dymu, który zadaje obrażenia co sekundę. Każda użyta przez Agniego na tym terenie umiejętność ogłuszy wszystkich przeciwników w zasięgu.
Umiejętność 2: Flame Wave - hinduski opiekun kapłanów tworzy przed sobą falę ognia spalającą wszystko, co tylko napotka na swojej drodze. Umiejętność ta powoduje również zapłonięcie chmury trującego dymu (tj. Noxious Fumes). 
Umiejętność 3: Path of Flames - Agni wchodzi w szarżę i pozostawia po sobie ścieżkę z ognia. Przeciwnicy, którzy po niej przejdą zaczynają się palić i otrzymują obrażenia co 0,5 sekundy przez 2 sekundy. Zaklęcie powoduje również zapłonięcie chmury trującego dymu (tj. Noxious Fumes). 
Umiejętność specjalna: Rain Fire - władca żywiołu ognia otrzymuje co 20 sekund ognistą aureolę, za pomocą której może przywołać ogromny meteoryt na ziemię raz na 0,8 sekundy. Spadający ognisty kamień może zapalić również chmurę dymu (tj. Noxious Fumes).

W jakiej kolejności używać zaklęć hinduskiego boga?

Pokażę Ci teraz przykładowe zestawienia combo na miniony i bogów. Wszyscy preferują inny styl gry i dlatego najlepiej jest wypracować sobie swoją własną kolejność używania zdolności.

Combo na miniony:

I. Noxious Fumes - Flame Wave
II. Patch of Flames - Flame Wave

Combo na bogów, bez umiejętności specjalnej:

I. Noxious Flames - Patch of Flames - Flame Wave
II. Patch of Flames - Noxious Flames - Flame Wave

Combo przeciwko bogom, przy udziale umiejętności specjalnej:

I. Rain Fire - Patch of Flames - Noxious Flames - Flame Wave
II. Noxious Flames - Rain Fire - Patch of Flames - Flame Wave

5718014366155491106232.png

T_Agni_Default_Card.png?version=1895df87

9471214366454381106232.png

T_Agni_WhiteHot_Card.png?version=6a2b934

4325614366454381106232.png

T_Agni_Volcanic_Card_Old.png?version=894

6235514366454381106232.png

T_Agni_Swagni_Card.png?version=703ce0ca7

3056514366454381106232.png

T_Agni_Infernal_Card.png?version=9902bc9

3466014366457061106232.png

T_Agni_Theater_Card.png?version=87e15532

7462014366454381106232.png

T_Agni_Gold_Card.png?version=f62280571a8

3526014366458091106232.png

T_Agni_Legendary_Card.png?version=9adad7

3257614366454381106232.png

T_Agni_Diamond_Card.png?version=14e456c1

5580314366454381106232.png

4981014366155491106232.png

Agni to mag ofensywny, który wartością swoich obrażeń potrafi zaskoczyć przeciwnika. Poniżej prezentuję Ci przykładowy build, który oczywiście jest jednym z wielu. 

i2908.jpgi2685.jpgi2835.jpgi2840.jpgi2909.jpgi2841.jpg

Soul Reaver - wzmacnia boga o magiczną siłę i manę. 
Shoes of the Magi - podstawowy item - buty, dodające manę, szybkość ruchu, siłę i penetrację magiczną.
Spear of the Magus - wspomaga postać o siłę i penetracje magiczną.
Chrono's Pendant - dodaje postaci magiczną siłę i MP5
Book of Thoth - przedmiot, który wzmacnia postać o manę, MP5 oraz siłę magiczną.
Rod of Tahuti - więcej magicznej siły i MP5.

5028914366155491106232.png

W tym fragmencie chciałbym skupić się tylko i wyłącznie na rozgrywanych walkach z udziałem hinduskiego boga ognia.

Agni, jako postać magiczna wykorzystuje moc swoich umiejętności. Jego prawdziwą siłą jest bardzo wysoki damage i niezwykła mobilność. Chociaż opiekun kapłanów można spotkać coraz rzadziej, nie oznacza to iż jest słaby. Opanowanie tej postaci nie jest trudne, lecz wymaga pewnej wprawy w grze. Dobre wykorzystanie zaklęć Agniego (stworzenie idealnego combo) jest kluczem do sukcesu. 
Podstawową strategią podczas gry bogiem ognia jest nabranie dominacji nad wrogiem - zarówno w kwestii poziomu, jak i orientacji w terenie. Szczerze mówiąc o pewnym zwycięstwie możemy powiedzieć tylko wtenczas, gdy nasza przewaga nad przeciwnikiem będzie dosyć dobrze zauważalna; musimy wiedzieć co robimy i panować nad tym. 

Ze względu na swoją mobilność, Agni jest dobry na każdej mapie. Wyjątkową przewagę może wyrobić sobie w łatwy sposób pośród gęstej, zielonej dżungli. Najlepsza pozycja dla hinduskiego boga jest na solowej linii, chociaż potrafi się bardzo dobrze sprawdzić i we współpracy.

Podczas gry ów bogiem musisz starać się zdobyć jak najszybciej wyższy poziom od przeciwnika i panować nad jego ruchami - przewidywać je. Agni potrafi bardzo szybko zniknąć, ale też zadać ogromne obrażenia, a nawet spalić wroga. Zdolności jego są wstanie na długo ogłuszyć i podpalić nieprzyjaciela, co warto wykorzystać.

Kilka informacji, o których należy pamiętać:

- Agni to postać ofensywna, magiczna i dystansowa - warto więc podczas składania ekwipunku skupić się na większej ilości many i przede wszystkim jak największej sile ataku magicznego.
- Hinduski bóg nie ma dużych szans w solowych starciach z przeciwnikiem - dlatego nie ma sensu wychodzić do wroga z widocznej pozycji, bo bardziej efektowne jest zajście jego pleców i bardzo szybki atak.
- Pan potężnego żywiołu swoją przewagę czerpie z poziomu i rozeznania w ternie - podstawą jest szybkie awansowanie na kolejny level i częste próby atakowania wroga od tyłu.

1512414366155491106232.png

Wszyscy bogowie mają swoje mocne i słabe strony. Tak i Agni ma swe plusy oraz minusy. Poniżej prezentuję Ci tylko kilka wad i zalet boga ognia, które dostrzegłem podczas gry. 

Plusy:
+ Postać walcząca z dystansu,
+ Wysoka mobilność,
+ Możliwość szybkiej ucieczki,
+ Dobre umiejętności,
+ Bardzo wysokie obrażenia,
+ Wszystkie zaklęcia typu ofensywnego,
 + Łatwy do opanowania bóg.

Minusy:
- Niska jakość obrony - jest papierowy,
- Bardzo małe szanse w starciu z wojownikami, asasynami czy tankami,
- Spory czas użycia zdolności,

1305014366155491106232.png

Pozwolę sobie na zakończenie podsumować cały temat i dopowiedzieć kilka rzeczy.

Agni to niezwykła postać w mitologii hinduskiej, bardzo ciekawa i interesująca. W grze została odwzorowana bardzo dobrze - zachowane zostały nawet symbole, np. dwie głowy. Ogółem bóg sam w sobie jest bardzo mocnym magiem ofensywnym, który bez problemu może uciec. Ogromna mobilność i łatwość opanowania hinduskiego opiekuna kapłanów sprawia, że jest to bardzo dobra postać na początek gry. Najlepiej ów bóg sprawdza się na solowej pozycji, a pełne wykorzystanie jego umiejętności zapewnia ogromny damage. Sporym plusem Agniego jest również wiele ciekawych stylizacji, które łączą się z świetnymi pakietami głosowymi.
Rozgrywka tym bogiem jest bardzo przyjemna i w miarę prosta. Spadające z niebie meteoryty potrafią na długi czas zatrzymać przeciwnika w miejscu i go porządnie zdenerwować. Warto wykorzystać jest silne strony ognistego pana - zaklęcia ofensywne, szybką ucieczkę, długie ogłuszenie i podpalenie przeciwników. 
Polecam Ci Agniego i zachęcam już dziś do sprawdzenia jego mocy w grze!

Słowem na koniec,
chciałbym Ci bardzo podziękować za poświęcony czas na przeczytanie mojego poradnika. Wierzę, że dzięki owemu tematowi zechcesz rozegrać kilka bitew Agnim. 
Mam nadzieję, że napisany przeze mnie tutorial pozwolił Ci lepiej poznać historię, symbolikę i samą postać hinduskiego boga żywiołu. 
Wszelkie błędy, które popełniłem możesz zgłosić w komentarzu, a ja na pewno je poprawię.

Do zobaczenia w kolejnym temacie!

Copyright©
Poradnik stworzony przez @Α i Ω
Tekst został opracowany przez @Α i Ω
Grafikę stworzył @Α i Ω
Build został zaczerpnięty z pewnego meczu ligowego
Podziękowania za pomoc dla użytkowników: @TheMatheRR, @TheJeron78 oraz @554461402688252517908.png Blame
Ikonki stylizacji zostały zaczerpnięte z Wikipedii Smite
Obrazki przedmiotów zapożyczone ze strony SmiteBuild
Informacje wykorzystane w temacie zaczerpnięte z Wikipedii Smite oraz własnych doświadczeń
Poradnik powstawał w dniu 11.07.2015 rok
na potrzeby MPCforum.pl
Zakaz kopiowania bez zgody autora!

Opublikowano

bardzo małe szanse w starciu z wojownikami, assasynami i tankami powiadasz a ja ich cisnę tak bardzo że nie podchodzą do mnie z buildem się nie zgodzę pomimo że wiem kto go złożył, a resztę na pw Ci napiszę ;p

Opublikowano

Jedna z najlepszych postaci na mida. Posiadam dwa skiny, nie potrzebuje many na ultimate (które ma dosyć wysoki damage) 

Build jest dziwny, nie użyłbym takiego. Zawsze kupuje jako pierwsze buty na CD tak żeby spamować ulti. 

Chrono's Pedant też za daleko. 

@Lukora Agni ma dobry escape na pewno ma większe szanse niż taki Ra który jedynie co ma to buff do szybkości i oślepienie.

Opublikowano

bardzo małe szanse w starciu z wojownikami, assasynami i tankami powiadasz a ja ich cisnę tak bardzo że nie podchodzą do mnie z buildem się nie zgodzę pomimo że wiem kto go złożył, a resztę na pw Ci napiszę ;p

No wiesz, dorwie Cię taki Ymir i asasyn, np. Thana, to szans nie masz. ;) 

Build jest przykładowym, wiem, że każdy używa innego i to podkreśliłem. Tutaj i tak liczą się w większym stopniu umiejętności gracza niż ekwipunek. 

Jedna z najlepszych postaci na mida. Posiadam dwa skiny, nie potrzebuje many na ultimate (które ma dosyć wysoki damage) 

Build jest dziwny, nie użyłbym takiego. Zawsze kupuje jako pierwsze buty na CD tak żeby spamować ulti. 

@Lukora Agni ma dobry escape na pewno ma większe szanse niż taki Ra który jedynie co ma to buff do szybkości i oślepienie.

Każdy gra bogiem według uznania. ;) 

Ja wiem, że zawsze się do czegoś można w kwestii ekwipunku przyczepić, ale każdy ma swój sprawdzony. Możesz mi Damian dać swój to też chętnie wkleję. ;) 

Opublikowano

Z powodu tego, że już nie mam siły na tłumaczenie, że cd nie jest najlepszym itemem w grze itd itd to sobię odpuszczę i napisze, że ładna oprawa graficzna poradnika 

Opublikowano

Z powodu tego, że już nie mam siły na tłumaczenie, że cd nie jest najlepszym itemem w grze itd itd to sobię odpuszczę i napisze, że ładna oprawa graficzna poradnika 

Ty tylko umiesz napisać "cdr ssie i choy"?

Co do agni, abrdzo przyjemna i wnerwiająca postać w ostatnich MOTD 80% cdr... heh

Opublikowano

Jest to build typowo ligowy. Ale na zwykłej grze zawsze używam butów na CD. 

Każdy ma inny styl gry, mi mój odpowiada.

Według mnie postać, której siłą są umiejętności powinna mieć większy damage niż szybszą regenerację. 

Agni ma i tak bardzo szybkie odnowienie zdolności specjalnej, dlatego uważam, że więcej ataku i penetracji magicznej jest bardziej przydatne.

Ale jak wspomniałeś - każdy gra na swój sposób i żaden nie jest błędny.

Opublikowano

Ogółem poradnik przejrzysty i ładny, jednak nie zgodzę się z buildem.

Live a life you'll remember.

Opublikowano

i2840.jpgi2685.jpgi2835.jpgi2909.jpgi2841.jpgi2908.jpg

podałem gotowy build z matchu, a soul reaver zwykle buduje sie na końcu za startowy. ;)

tak wiec build wyglądał tak jak wyżej. 

8can.png

|| CPU: I5-2500 || GPU: MSI Gtx 660 Titan || Ram: DDR3 8GB GoodRam || Zasilacz: Antec 500W || Płyta Główna: Asrock H61M ||

Opublikowano

i2840.jpgi2685.jpgi2835.jpgi2909.jpgi2841.jpgi2908.jpg

podałem gotowy build z matchu, a soul reaver zwykle buduje sie na końcu za startowy. ;)

tak wiec build wyglądał tak jak wyżej. 

Wyglądał trochę inaczej, bo butki były dopiero na 3 slocie, co według mnie jest za późno i zmieniłem trochę.

W każdym razie tutaj panuje całkowita dowolność, możesz przekładać ile tylko chcesz. Podkreślę jeszcze raz, iż to tylko przykładowy build. 

No ale to chyba oczywiste, że Soul Reaver idzie jako ostatni itemek ^^

Nie wiem, bo nie używam tego. 

Opublikowano

Wyglądał trochę inaczej, bo butki były dopiero na 3 slocie, co według mnie jest za późno i zmieniłem trochę.

W każdym razie tutaj panuje całkowita dowolność, możesz przekładać ile tylko chcesz. Podkreślę jeszcze raz, iż to tylko przykładowy build. 

No ale to chyba oczywiste, że Soul Reaver idzie jako ostatni itemek ^^

8can.png

|| CPU: I5-2500 || GPU: MSI Gtx 660 Titan || Ram: DDR3 8GB GoodRam || Zasilacz: Antec 500W || Płyta Główna: Asrock H61M ||

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Do stylizacji brakuje mi tylko screenów jak ta postać wygląda rzeczywiście, a tak wszystko ok. Ładna oprawa.

Podobny obraz

• Aive zmienił(a) tytuł na [Smite] Agni - władcą ognia, opiekunem kapłanów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...