Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Modernizacja do 3000zł

olekar

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam chciałbym zmodernizowac swój komputer do kwoty 3000zł.Właściwie to wszystko prócz procesora miałoby być nowe bo już nie odpowiada standardom na dzisiejsze gry typu GTA 5 i Wiedźmin 3.

Procesor posiadam i5 3330 i nad tym ubolewam bo z tego co czytam to jakoś mega wydajny to on nie jest ale na początek może i by starczył.Mam płytę główną Gigabyte p61 s3 która jest troche lipna zważywszy na to że jest zepsuty 1 slot ram i mam tylko 4gb.Obudowa jakaś noname tania,która nie ma wentylatorów i nic nie chłodzi czyli typowy piekarnik.Zasilacz corsair 620W który jest na pewno też do wymiany ponieważ już też sie zespuł, bo gdy komputer jest wyłączony to słychać piszczące cewki.

I teraz zasadnicze pytanie.. Zmieniać procka, podkręcać go i kupować słabszą grafe czy zostawić go i kupić jakiegoś gtx'a 970 + dodatkowe komponenty?

Czy te płyty główne z97 gamingowe są warte swojej ceny czy są przereklamowane?

Czy pamięci crucial ballistix 1600 2x4 wystarczą do gier? Będzie jakaś różnica między nimi a jakimiś G Skillami 2400mhz?

Proszę o doradzenie i złożenie zestawu +/- 3000zł wykluczając procesor albo jak twierdzicie że go trzeba zmienić to z innym.

Pozdrawiam

podzespoły jeszcze które mam jakby się ktoś pytał:

dysk wd green 1tb

ram 2x4 1333 kingston

obudowa ibox

Opublikowano

Witam chciałbym zmodernizowac swój komputer do kwoty 3000zł.Właściwie to wszystko prócz procesora miałoby być nowe bo już nie odpowiada standardom na dzisiejsze gry typu GTA 5 i Wiedźmin 3.

Procesor posiadam i5 3330 i nad tym ubolewam bo z tego co czytam to jakoś mega wydajny to on nie jest ale na początek może i by starczył.Mam płytę główną Gigabyte p61 s3 która jest troche lipna zważywszy na to że jest zepsuty 1 slot ram i mam tylko 4gb.Obudowa jakaś noname tania,która nie ma wentylatorów i nic nie chłodzi czyli typowy piekarnik.Zasilacz corsair 620W który jest na pewno też do wymiany ponieważ już też sie zespuł, bo gdy komputer jest wyłączony to słychać piszczące cewki.

I teraz zasadnicze pytanie.. Zmieniać procka, podkręcać go i kupować słabszą grafe czy zostawić go i kupić jakiegoś gtx'a 970 + dodatkowe komponenty?

Czy te płyty główne z97 gamingowe są warte swojej ceny czy są przereklamowane?

Czy pamięci crucial ballistix 1600 2x4 wystarczą do gier? Będzie jakaś różnica między nimi a jakimiś G Skillami 2400mhz?

Proszę o doradzenie i złożenie zestawu +/- 3000zł wykluczając procesor albo jak twierdzicie że go trzeba zmienić to z innym.

Pozdrawiam

Plyty z97 " gamingowe " sa warte swojej ceny :) cruciale wystarcza , bedzie roznica ale ja jade na 1600 mhz i jest okej :) 

Opublikowano

1.Up. czy ta płyta będzie sie na przyszłość nadawała do OC?

2.Czy zalman z9 plus jest dobrą obudową?

3.Nawet jeżeli bym kupił tą płytę gamingową i mam słuchawki steelseries na usb to ta karta dźwiękowa w płycie by była bezużyteczna tak?

4.Czy dysk caviar black jest lepszy od tego blue?

Opublikowano

Twój procesor do OC się nie nadaje, bo ma zablokowany mnożnik. A skoro chcesz inwestować w kompa, to go sprzedaj i kup coś lepszego.

Ja bym radził tak:

-sprzedaj procesor(i5-3330, chodzi po 400-450zł na allegro) i kup potem:

-używany procesor i5-4gen- i5-4570 - 649zł - http://allegro.pl/intel-core-i5-4570-3-2ghz-i5531043917.html(było 8 sztuk, jedna trafiła do mnie już z 1-2 miesiące temu i działa. A procesor to część, która nie pada bez powodu, więc jeżeli działa, to będzie działać). Warto, bo chcesz GTX970 kupić ;)

-kupić nową obudowę (Zalman Z9, Z3 Plus, chyba, że zostawiasz tą co masz, cena do 200zł), ram (8GB w jednej kości HyperX savage 1600MHz, CL9) za 219zł, płytę główną(coś na chipsecie H81(170zł), lub B85 (300zł)), karta graficzna GTX970 (1600zł góra kosztuje) - wszystko na morele ;)

-Dysk masz, ale możesz dokupić SSD 120GB (koszt 250zł, na system + programy + może gry, ale uważaj, żeby go nie zawalić, GTA5 na HDD instaluj)

1.3000(budżet)+400(sprzedaż i5-3330)-670(kupno i5-4570)-200(kupno obudowy)-220(kupno ramu)-170(płyta główna H81)-1600(kupno karty graficznej)-250(kupno ssd)-160zł(kupno zasilacza) = 130zł tyle ci zostanie (ceny zawyżyłem, więc zostanie ci więcej).

2.3000(budżet)+400(sprzedaż i5-3330)-670(kupno i5-4570)-200(kupno obudowy)-220(kupno ramu)-300(płyta główna B85)-1600(kupno karty graficznej)-250(kupno ssd) -160(kupno zasilacza) = 0zł tyle ci zostanie (ceny zawyżyłem, więc zostanie ci więcej).

PS. gdyby używane części były czymś złym, to nikt by tego nie kupował, a sam ostatni raz, kupiłem cały nowy komputer 7 lat temu, od tego czasu tylko modyfikacje, używane części (nie wszystkie, dysk nigdy i ram) i nie miałem sytuacji, żeby coś bez powodu mi padło ;)

#edit zapomniałem dodać zasilacz, koszt to 160zł za firmowy zasilacz, już poprawiłem cenę końcową.

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

Gamingowe płyty absolutnie nie są warte swojej ceny 

A od siebie polecam taki zestaw

http://www.morele.net/inventory/info/OeY6ua/

Żeby wsadzić procek musiałby zrobić update BIOS'u, bo płyta którą dałeś obsługuje Sandy Bridge, a on ma Ivy.

@JacoH

GTX970 wyrwie za 1400+ bez problemu :

http://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-geforce-gtx-970-oc-4gb-gddr5-256-bit-2xdvi-hdmi-3xdp-box-gv-n970wf3oc-4gd-649207/

http://www.morele.net/karta-graficzna-palit-geforce-gtx-970-jetstream-4gb-gddr5-256-bit-dvi-hdmi-3x-minidp-box-ne5x970h14g2j-649213/

Ale mimo wszystko dołożyłbym do ASUSA

http://www.x-kom.pl/p/221476-karta-graficzna-pci-e-asus-geforce-gtx-970-directcu-ii-black-oc.html

internet to nie jest jakis oddzielny swiat gdzie ludzie zapomnieli o swoich emocjach

Opublikowano

A ja bym go namawiał do inwestowania w nowszą technologie i mieć spokój na kilka lat,­ a nie cofanie się wstecz. Ma 3 generację, a ma cofać się do 2? Moim zdaniem, moje rozwiązanie jest dobre, ale to moje zdanie ;)

Tak czy siak jeżeli weźmiesz i5-2500k ("k"-odblokowany mnożnik), to będziesz musiał robić OC, żeby mieć osiągi jak i5-4570. Pytanie czy warto zaoszczędzić 200zł, a mieć 2-3 lata starszy procesor? Który wymaga dobrego chłodzenia.

btw. zapomniałbym, na tej aukcji gdzie jest i5-4570 nie dają chłodzenia, więc dolicz 75zł na Arctic frost'a jakiegoś (ja za tyle w proline.pl kupiłem i naprawdę super sprawa ;) ). GTA V na b.wysokich chodzi.

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

Jeszcze takie pytanie.Od jakiego producenta brać tego gtx 970?

Jaką mam pewność że procesor używany który kupuje nie grzał się i nie jest zniszczony?

Opublikowano

MSI albo ASUS albo EVGA. Takiej pewności nie masz, ale procesory nie psują się same z siebie.

internet to nie jest jakis oddzielny swiat gdzie ludzie zapomnieli o swoich emocjach

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...