Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Swietny przepis na czekoladę do picia ! :)

JambQ

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema, jako ze mialem byc barmanem to lubie eksperymentowac, mieszac, dodawac i odejmowac rozne skladniki :) Wczoraj wymyslilem cos pysznego dla fanow czekolady :)

Potrzebujemy: Czekolada (Polecam gorzką aby się nie przeslodzić), masło, cukier wanilinowy i zwykły, kawa i mleko :)

Zaczynamy od wrzucenia do garnuszka 3 łyżeczek masła, można mniej lub więcej, jak kto lubi, rozgrzewamy na malutkim gazie aż masełko całkowicie się roztopi, potem wrzucamy czekoladę (Gorzka 3/4 tafelki, mleczna 2/3, biała 2), gdy już roztopimy czekolade wlewamy szklankę mleka (250 lub 300ml). Gdy mleko będzie letnie, dosypujemy w tej kolejności składniki, mieszając ok. pół minuty po dodaniu kazdego skladnika: 1/3 lub pol lyzeczki kawy (Jesli to kawa kremowa to nie wiecej niz 1/3 lyzeczki), pol lyzeczki cukru wanilinowego, i pol lyzeczki cukru zwyklego ;) Jeszcze troche mieszamy, a potem mozemy przelac nasza pyszna czekolade do kubeczka lub szklanki i delektować sie ;) Wiem ze to forum o grach, ale moze ktos sie zainteresuje, dzieki i narazie, licze na kilka lajków :D

Mój sprzęt: Intel i5-4440, GTX 660 TwinFrozr, Corsair VS-550W

lovv.png

by Azb3sT^

Opublikowano

Pisze z telefonu, a tego bardzo nie lubie :) Dziekuje za uwage, poprawie jutro ;) Powinieneś spróbować, może wyjdzie Ci coś ciekawego. I jesli nie chcesz zbyt słodkiej czekolady, nie dodawaj cukru, chociaż do kakao powinieneś ;)

lovv.png

by Azb3sT^

Opublikowano

To jasne że da radę, napisałem pod siebie, bo masełko zawsze nadaje fajnego aromatu, a szczególnie z czekoladą :)

lovv.png

by Azb3sT^

Opublikowano

Jeśli ktoś próbował robić z kakaem to niech da znać. Sam coś takiego wypróbuję, ale czekolada mi zbytnio nie podchodzi. Oczywiście mam na myśli kakao 100%, a nie napój mleczny z 17% kakaa. xD

Opublikowano

No i oczywiście jeśli ktoś spróbuje to piszcie jak Wam smakuje, co byście dodali a co usunęli :)

lovv.png

by Azb3sT^

Opublikowano

Spróbuje z kakaem. Zaraz dam znać

@edit: z powierzchni wygląda jak cappucino w środku jak kakao pachni kawą xddd smakuje tak słodko że znów wywali mi na mordzie krost

shmup_nasty_jarvan_grab_thumb.jpg

Jeśli pomogłem daj LIKE

Opublikowano

Lepiej roztopić czekoladę na parze wodnej żeby uniknąć przypalenia czekolady.

internet to nie jest jakis oddzielny swiat gdzie ludzie zapomnieli o swoich emocjach

Opublikowano

Spróbuje z kakaem. Zaraz dam znać@Edit: z powierzchni wygląda jak cappucino w środku jak kakao pachni kawą xddd smakuje tak słodko że znów wywali mi na mordzie krost

Spróbuje z kakaem. Zaraz dam znać

@Edit: z powierzchni wygląda jak cappucino w środku jak kakao pachni kawą xddd smakuje tak słodko że znów wywali mi na mordzie krost

Jesli nauczyles sie pic cukier z czekolada to wlasnie tak wychodzi :) Moje nie wyglada na zewnatrz na cappucino, w srodku jak kakao i przy tym nie pachnie kawa, moze dlatego ze nie uzywam kakao? I nie jest takie slodkie, bo nie slodze duzo :)

Lepiej roztopić czekoladę na parze wodnej żeby uniknąć przypalenia czekolady.

Mi sie jeszcze nie zdarzylo, aczkolwiek mozna :)

Z tym przepisem mi wychodzi bardzo aromatyczna czekolada, i nie wyglada mi to na cappucino ;) Próbujcie i piszcie co wykombinowaliście ;)

@Edit

Dodawajcie wszystko rozsądnie, używajcie swojej wyobraźni i regulujcie proporcje zgodnie z Waszymi podniebieniami i potrzebami :D

lovv.png

by Azb3sT^

Opublikowano

:/ A dało by rade jakoś bez kawy

A to próbowałeś ?

https-~~-//www.youtube.com/watch?v=i31LNKn4Mr8

Bez kawy?

Wlej gorace mleko do szklanki nastepnie lyzke nutelli mieszaj i jest pycha.

TuByłaSygnatura.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...