Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak nauczyć sie składać własne buildy?

Maroks

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema! Dzisiaj mam pytanie do doświadczonych w grze Smite graczy. Jak nauczyć się składać własne buildy? Kiedyś korzystałem z różnych stron np. smitefire, tiermonster, potem składałem polecane, potem jeszcze z zakładki Popularne przedmioty w sklepie. Mógłby mi ktoś wyczerpująco i porządnie wytłumaczyć zasadę składania buildów ? Leci naj i za każdą przydatną like ;) Pozdrawiam

edit. Albo może niech mi ktoś poda jedną ze stron, która ma najlepsze buildy? Tak byłoby najlepiej :)

Opublikowano

Aby dobrze składać buildy należy najpierw dobrze poznać jakich masz przeciwników jaki to jest typ obrażeń czy mają slowy stuny itp.

Przykładowo grasz takim bachusem a w enemy jest afrodyta,hel.sylwek itp. Po co Ci składać pestilence jak twoja trójka też nakłada redukcje heala?

Albo enemy ma z trzech bogów ze slowami budujesz widged blade.

Czyli w skrócie poznaj umiejętności swojego przeciwnika i budujesz się pod jego skile i rodzaj zadawanych obrażeń 

Opublikowano

To akurat wiem, ale chodzi mi o takie uniwersalne, standardowe buildy, które pokazują niezbędnie przydatne rzeczy dla danej postaci. Chodzi mi o polecenie którejś ze stron z jakimiś buildami? Nie wiem smitefire? tiermonster? polecane? a może własny build korzystając z Popularnych przedmiotów?

Opublikowano

Ciężko określić... KAŻDY Bóg ma osobne potrzeby np. Freya czy Chronos kupują itemy na atk spd, natomiast taki AhPuch czy HeBo idą pod full dmg....

Także należy uwzględnić działanie skill'i, przeciwników (np. jak jest 4 healer'ów kupujesz u maga DivineRuin...) oraz rodzaju mapy (na siege nie warto

kupować np DoomOrb ponieważ w ogarniętych grach ciężko zestack'ować ten item...).

Podstawa zazwyczaj wygląda tak u magów :

* Buty pod cooldown

* coś tam

* coś tam

* Rod of Tahuti

* coś tam

* coś tam

Dlaczego? ponieważ buty od magiczneog ataku teraz dają 10 penetracji (co jest tak na prawdę nieczym), a Rod of Tahuti daje ogromną ilość ataku magicznego.

Z innymi Rodzajami bogów Ci niestety  nie pomogę, ponieważ ostatnio grywam tylko ADC // Mag także...

Opublikowano

Ja pozwolę sobie poruszyć tutaj kilka innych elementów i stworzyć wyczerpujące "opowiadanie" na temat ekwipunku w grze Smite.

Każdy człowiek jest inny i dlatego wiele kwestii życiowych (np. gust) to sprawa indywidualna. Nigdy nie znajdziemy na świecie dwóch takich samych osób, albo nawet bardzo, bardzo podobnych. Jest to strasznie dziwne, bo na świecie żyje tyle osób a mimo to każda jest inna. Powracając jednak do tematu chciałbym podkreślić iż build też w pewnym sensie jest sprawą osobistą gracza, bo każdy użytkowników ów gry preferuje całkowicie odmienny styl gry - jeden lubi bronić linię, drugi za to kocha rozbijać obozowiska, a jeszcze inny zaskakiwać przeciwników. Dobry zestaw ekwipunku nie koniecznie musi być całkowicie (maksymalnie) dobrany pod daną klasę - to w żadnym wypadku nie jest główne kryterium, musi być idealny pod umiejętności i upodobania danego gracza. Co nam z itemów na manę, skoro jej w ogóle nie używamy? Po co ładować wszystko w atak jak nie podejmujemy żadnych prób pokonania wroga? To jest całkowicie bez sensu. Bardzo ważnym elementem, a w sumie najważniejszym jest optymalne dopasowanie ekwipunku pod nasz styl gry. 

Kolejny element, równie ważny, którym jest krótko mówiąc sytuacja. Idealne dobranie itemów pod daną mapę i konkretnych przeciwników to klucz do sukcesu. W końcu czy ma sens budowa restauracji na całkowitym pustkowiu (odludziu)? Albo nawet kupno zgniłych jabłek... Tutaj pokazana jest logika tego, co niektórzy i tak robią. Dobry zestaw pod wybraną mapę (np. w przypadku Areny nie warto skupiać się na ilości many i hp, bo bardzo często wracamy do bazy, i ją regenerujemy), to podstawa z podstaw, ale równie ważne jest poznanie stylu gry przeciwników i dopasowanie się do ich taktyki. Tłumacząc to w prosty sposób, nawet jeżeli ktoś ma pistolet nie mamy pojęcia czy będzie z niego strzelał, bo może jest on tylko dla ozdoby. Tak samo i w Smite, nie każdy przeciwnik idzie w standardy - coś oczywistego, a takie działania (w pewnym sensie zaskoczenie) jest mało wyczekiwane i może dać ogromną przewagę. Warto jest więc zaczynać od przedmiotów podstawowych (kluczowych), takich, które mimo dalszych obserwacji i układu ekwipunku nie ulegną zmianie (np. butki).

Kluczowe jest także dokonanie oceny predyspozycji/możliwości danego boga. Nie możemy zbudować mu ekwipunku takiego, jaki z góry zakładaliśmy na inną postać, bo wtedy (w większości przypadków) blokujemy mu jakby jego atuty. To coś jakby lać wodę do rozpalającego się ogniska. Jeśli wiemy, że np. Loki posiada umiejętność, która pozwala mu zniknąć i uciec skutecznie od wroga, to jaki sens ma dokładnie mu obrony, skoro lepszym rozwiązaniem będzie więcej szybkości ruchu (w pewnych przypadkach i ta obrona jest konieczna). 

Reasumując:

- Build składamy pod swój styl gry i swoje możliwości,

- Bierzemy pod uwagę w czasie doboru przedmiotu mapę, na której rozgrywamy mecz oraz taktykę lub też sam skład przeciwników,

- Zestaw itemów składamy przed wcześniejszym zapoznaniem się z plusami i minusami boga.

O sukcesie możemy powiedzieć tylko i wyłącznie wtedy, gdy rozumiemy to co robimy. Tutaj podstawą jest zrozumienie działania różnorakich przedmiotów, a w szczególności umiejętność przetłumaczenia sobie opisu danego itemu (w przypadku wersji Polskiej nie ma problemu). Musimy także znać chociaż w połowie styl walki danej postaci - czy posługuje się hitami, a może jest bogiem atakującym umiejętnościami. 

Dlaczego korzystanie ze stron oferujących zestawy ekwipunku nie jest na dłuższą metę? Odpowiedź jest bardzo prosta, bo te itemy wybierał ktoś konkretny, a przecież każdy jest inny i ubieranie butów, które są w guście jakiejś osoby a całkowicie odbiegają od naszych upodobań jest błędem, i za pewien czas i tak jest odrzucimy. 

Jak sobie wyrobić taką zdolność? Tutaj dużą rolę odgrywa sam staż w grze i takie naturalne poznawanie jej. Oczywiście warto jest tłumaczyć sobie różnorodne przedmioty i próbować ich działania, ale czas gra jakby pierwsze skrzypce, i o tym trzeba pamiętać. 

Jeśli chodzi o takową stronkę to zdecydowanie odradzam i zachęcam do przeglądania poradników stworzonych przez doświadczonych ludzi na MPC (np. @TheJeron78 potrafi poskładać bardzo dobry zestaw). Wszystko znajdziesz w dziale poradniki. 

Myślę, że moja wypowiedź jest zrozumiała i w większym lub mniejszym stopniu odpowiada na zadane pytanie. 

Powodzenia! 

Opublikowano

Ale trzeba też przyznać, że w Smite jest też tak mało itemów, że właściwie pod daną rolę postaci przedmioty się powtarzają.

Różnią się tylko kolejnością, wystarczy popatrzeć na kilka buildów i właściwie inne są podobne. Powinni to naprawić

Opublikowano

1. musisz znać wszystkie skille wszystkich postaci jakie są, pasywy

2. oczywiscie wiedziec co robi kazdy przedmiot

3. kontrolować co kupuje przeciwnik

+ grać grać grać

jeszcze w sumie warto opierać się na popular itemsach bo najcześciej są tam itemy które aktualnie są w mecie

Opublikowano

Ciężko określić... KAŻDY Bóg ma osobne potrzeby np. Freya czy Chronos kupują itemy na atk spd, natomiast taki AhPuch czy HeBo idą pod full dmg....

Także należy uwzględnić działanie skill'i, przeciwników (np. jak jest 4 healer'ów kupujesz u maga DivineRuin...) oraz rodzaju mapy (na siege nie warto

kupować np DoomOrb ponieważ w ogarniętych grach ciężko zestack'ować ten item...).

Podstawa zazwyczaj wygląda tak u magów :

* Buty pod cooldown

* coś tam

* coś tam

* Rod of Tahuti

* coś tam

* coś tam

Dlaczego? ponieważ buty od magiczneog ataku teraz dają 10 penetracji (co jest tak na prawdę nieczym), a Rod of Tahuti daje ogromną ilość ataku magicznego.

Z innymi Rodzajami bogów Ci niestety  nie pomogę, ponieważ ostatnio grywam tylko ADC // Mag także...

Na każdym trybie można znaleźć "ogarniętych" graczy. Buty z penetracją nadal są dobre. 

Szczerze? Najwięcej nauczysz się budowac postacie oglądając streamy najlepszych graczy. Meta sie zmienia i na mpc mogą być już nie aktualne buildy, pomijająć, że większość z nich to robią ludzie z bronzu albo wrzucają tam randomowe itemki. 

Dolanek dobrze to opisał. 

8can.png

|| CPU: I5-2500 || GPU: MSI Gtx 660 Titan || Ram: DDR3 8GB GoodRam || Zasilacz: Antec 500W || Płyta Główna: Asrock H61M ||

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...