Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jaki silnik do publicznego serwera?

Jaki silnik do publicznego serwera?  

29 użytkowników zagłosowało

1. 1. Wybierzcie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jaki silnik użyć?
Craftbukkit czy Spigot?

Proszę, głosujcie w ankiecie i wypowiedzcie się na temat Craftbukkita i Spigota w komentarzach. Napiszscie również jakiej dokładnie wersji silnika użyć.

Jestem wesoły romek

Gość Dawid545
Opublikowano

Użyj spigota sam go używam jest bardzo dobrym i wydajnym silnikiem :)

Zalety:

- Mniejsza ilość RAM-u wymagana na gracza niz w craftbukkicie

- Wbudowany antyxRay

- Wydajniejszy

- Inne takie tam, nie ma po co wymieniać, kogo nie zapytasz powie: "Wez spigota, lepszy jest"

Dawid :)

Opublikowano

Oczywiście ze spigot. Pluginy z bukkita będą działać na spigocie ale na odwrót już nie. A co do Xray to wygląda tak 

2.gif

Opublikowano

spigot jest bardziej zoptymalizowany posiada zabezpieczenie przed xrayem :)

a pluginy dzialaja z bukkita

Opublikowano

Zdecydowanie wybranie silnika Spigot byłoby najlepszym wyborem, ponieważ ten silnik jest lepiej zoptymalizowany i dzięki temu zabiera mniej RAMu, ten silnik jest dobry pod większe serwery oraz działa więcej pluginów.

Gość Dawid545
Opublikowano

@Dark.Craft uzywam:

1.7.10 R0.1

Build: 1649

Mozna wejsc na niego z 1.7.X do 1.8 bardzo fajny silniczek ;)

@Lord Green to nie jest antyxray ze spigota tylko plugin, a na slabe maszyny /serwery nie polecam moga tego nie wytrzymac.

Opublikowano

Dobra maszyna - CraftBukkit

Słaba maszyna - Spigot

Ja osobiście preferuję CraftBukkita i u mnie przy 60 slotowym serwerze sprawdza się idealnie. Fakt, pożera mnóstwo zasobów, ale mniej problemowego silnika nie znajdziesz. ;)

Opublikowano

Zalezy jaka maszyne masz przeznaczona pod serwer, ja dawno nie uzywalem spigota ale pamietam ze jest mniej stabilny od craftbukkita i mialem problemy z utrzymaniem na nim 20TPS

Nwm jak to teraz wyglada ale byc moze cos sie pozmienialo

Opublikowano

Spigot spatchowany najlepiej bo wywalac mozna na normalnej wersji. Wczoraj sie bawilem crasherem i wywalalo 1/3 serwerow ktore testowalem wiec ludzie juz sie chyba budzą.

A na 1.8.7 jest sportbukkit ale na jego temat mi malo wiadomo :D

Po co istnieje to forum? Dla dzieci?

Opublikowano

Spigot spatchowany najlepiej bo wywalac mozna na normalnej wersji. Wczoraj sie bawilem crasherem i wywalalo 1/3 serwerow ktore testowalem wiec ludzie juz sie chyba budzą.

A na 1.8.7 jest sportbukkit ale na jego temat mi malo wiadomo :D

Crasher z tego co się orientuje działa zarówno na Spigocie i Craftbukkicie chyba do wersji 1.8.3 bo dopiero tam naprawiono ten błąd.

@top

Wybrałbym Spigota, ponieważ pobiera on mniej zasobów serwera, ma wbudowanego antyxraya i część pluginów może działać tylko na tym silniku. Jeżeli chcesz robić serwer 1.7.x - 1.8 to polecam wersję #1649, a na 1.7.x to #1453. Jeżeli planujesz serwer 1.8.x to wybierz silnik 1.8.7, który wpuszcza na wszystkich wersjach 1.8.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...