Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Team Fortress 2] Żołnierz-Skuteczny grubas

Gość HelperOne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

­

Witajcie w moim poradniku, który będzie dotyczył Soldiera czyli żołnierza w Team Fortress 2.

Żołnierz to według mnie skuteczna postać dla nowych graczy, bo rakietą nie ciężko się obsługiwać, kiedy potrzebujemy to przełączamy na strzelbę lub bierzemy saperkę i walimy kogoś w łep bo to nasza rozrywka.

Najbardziej przeszkadzaja mu Szpieg, bo zadźga nagle w plecy i umrzesz lub się zamrozisz, Pyro bo cię podpali a później jak kanibal będzie chciał cię zjeść i Skaut, ponieważ jest bardzo szybki, a żołnież to jak emeryt, Snajper to wątpie, bo to stary emeryt który chce się pokazać a Gruby to taki sobie mi nie przeszkadza, ale ma dużo życia, co robię z inżynierem kiedy widze go z okna i jego działka?? Robie bum, bum i już rozwalone działko i przeklęty Inżynier.

Zdrowie to już każdy chyba wie, normalnie ma 200hp, przy nadleczeniu 300hp, ale na serwerach często są durni medycy, którzy żadko pomagają tylko strzelają tymi strzykawkami na ospę :D .

Wiem, że zanudzam to może opowiem wam o broniach:

2ltk3v6.png

rwpf77.pngStandartowa wyrzutnia rakiet - No co tu można opowiedzieć, podstawowa broń na początek, standartowo daje

90hp obrażeń, krytycznie daje 270hp i jest na początku najlepszą bronią (porównanie wyrzutnia rakiet/strzelba/saperka), która może posłużyć też do wykonywania skoków, ale zabierze trochę życia, ale nie emocjonalnego i można się pobawić tym w snajpera, często tak robię, że stoje obok snajpera, jakiś snajper strzelił mu w łep, ja idę i strzelam w tego snajpera i on deda.

dwq26x.pngPierwowzór - zadaje dokładnie te same obrażenia, co standartowa wyrzutnia rakiet, ale Rakiety są wystrzeliwane prosto w celownik, z centrum ekranu.

o720d0.pngCelny strzał - jak nazwa wskazuje celnie strzela, daje więcej obrażeń czyli podstawowe 112hp i krytyczne 338, co zniszczy tego grubasa(grubego) jeżeli będzie krytyczne, a nie będzie leczony. Pocisk leci aż o 80%szybciej, żeby wrogowie mieli mniejsze szanse na ominięcie, zadaje obrażenia mini-krytyczne przeciwnikom podrzuconym w powietrze przez wybuch, ale niestety esplozja ma aż o 70% mniejszy promień.

11kkpbb.pngCzarna skrzynka - Zadaje te same obrażenia co pierwowzór (90hp podstawowe, 270 krytyczne), lecz przy trafieniu przeciwnika da nam 15hp i niestety ma mniejszy o 25% magazynek.

207ao7c.pngRakietowy skoczek - Właściwie nie służy jako broń, tylko służy do skakania, bo nie zadaje obrażeń nikomu, jest bardziej do trenowania skoków, a nie do walki, ale można nim wtedy podskoczyć wziąć strzelbę i zabić wtedy kogoś. Nie można z tą bronią mieć materiałów zwiadowczych.

2nu7rif.pngWyrzutnia wolności - Pocisk leci o 40% szybciej, ale ma o 1 większy magazynek co podstawowa broń. Podstawowe obrażenia to 68hp a krytyczne to 203hp.

2ylqqoh.pngWyżymaczka krów 5000 - Chyba służy do zabijania grubego (krowy :D ), nie używa amunicji i zadaje aż o 80% mniej obrażeń konstrucjom Inżyniera.

2uzuyqe.pngBazooka biedaka - Zadaje te same obrażenia co podstawowa wyrzutnia rakiet, ale ma o 25% mniejszy magazynek i nie może wziąć amunicji z zasobnika.

100px-Item_icon_Air_Strike.png?t=2014061Atak powietrzny -  Podstawowe obrażenia to 68 hp, krytyczne 203hp, ma zwiększoną szybkość ataku podczas wybuchowych skoków.

1z6uw6o.png

100px-Item_icon_Shotgun.png?t=2012070101Standartowa strzelba - No co tu mówić, jest to początkowa strzelba do strzelania w głowe, nic niezwykłego, lecz zadaje 60hp podstawowo a krytycznie 180hp.

100px-Item_icon_Buff_Banner.png?t=201206Sztandar chwały - Zadęcie w trąbkę przy 100% furii zapewnia 10 sekund pewnych obrażeń mini-krytycznych dla gracza i pobliskich sojuszników.

100px-Item_icon_Reserve_Shooter.png?t=20Rezerwista - Ma takie same obrażenia co standartowa strzelba, ale szybciej zmienia broń.

100px-Item_icon_Righteous_Bison.png?t=20Prawy bizon - Nie wymaga amunicji, bo strzela piorunem elektrycznym, przenika przez przeciwników i nie może zostać odbity i zadaje aż 0 80% mniej obrażeń konstrukcjom. :( 

100px-Item_icon_B.A.S.E._Jumper.png?t=20B.A.S.E Jumper - Po prostu spadochron, by nie stracić całego życia, ale spadasz ze spadochronem niektórzy to wykorzystają i mogą cię zabić!!

100px-Item_icon_Panic_Attack.png?t=20141Atak paniki - Obrażenia podstawowe są słaba - 6hp a krytyczne to 180hp.

1ffjv8.png

100px-Item_icon_Shovel.png?t=20120701011100px-Item_icon_Frying_Pan.png?t=2012063100px-Item_icon_Conscientious_Objector.p100px-Item_icon_Freedom_Staff.png?t=2012100px-Item_icon_Bat_Outta_Hell.png?t=201100px-Item_icon_Memory_Maker.png?t=20121100px-Item_icon_Ham_Shank.png?t=20130316100px-Item_icon_Necro_Smasher.png?t=2014100px-Item_icon_Crossing_Guard.png?t=201100px-Item_icon_Saxxy.png?t=201206302340100px-Item_icon_Golden_Frying_Pan.png?t=Wszystkie te bronie zadają takie same obrażenia, podstawowe 65, krytyczne 195hp, różnią się jedynie sposobem zdobycia np. kupno, znalezienie itd.

100px-Item_icon_Equalizer.png?t=20120630Wyrównywacz - Może wyrównuje głowy?? Chyba nie, ale daje więcej obrażeń kiedy ma się mniej życia i niestety blokuje leczenie medyka i tłumi jego wołanie kiedy go trzymasz. Podstawowe obrażenia to 33-113 a krytyczne to 3x podstawowe.

100px-Item_icon_Pain_Train.png?t=2012063Pałka sokisty - Dzięki niej 2x szybciej zdobywa się punkty kontrolne. Postawowe obrażenia to 65 a krytyczne to 195.

100px-Item_icon_Half-Zatoichi.png?t=2012Prawie-Zatoichi - Przy zabiciu przeciwnika przywraca 100% punktów zdrowia.Broń ta jest ograniczona honorem i raz wyciągnięta nie może zostać schowana, dopóki kogoś nie zabije. Jedno celne trafienie Prawie-Zatoichi w przeciwnika, również trzymającego tą broń, powoduje jego natychmiastową śmierć. Obrażenia podstawowe to 65hp, krytyczne 195 hp.

100px-Item_icon_Disciplinary_Action.png?Postępowanie dyscyplinarne -  Podstawowe obrażenia to 49, krytyczne 147. Ma o 70% większy zasięg uderzenia.
Przy trafieniu sojusznika zwiększa na 4 sekundy prędkość poruszania się obu graczy. Zadaje o 25% mniej obrażeń.

100px-Item_icon_Market_Gardener.png?t=20Ogrodnik z Arnhem -  Zadaje obrażenia krytyczne podczas wykonywania rakietowych skoków. Brak losowych obrażeń krytycznych. Podstawowe obrażenia to 65hp, krytyczne 195hp.

100px-Item_icon_Escape_Plan.png?t=201206Plan ucieczki - Obrażenia te same co w Ogrodniku Z Arnhem, kiedy plan ucieczki jest aktywny to: Szybkość zwiększa się tym bardziej, im mniej punktów zdrowia ma gracz. Blokuje leczenie i ÜberCharge przez przyjaznych Medyków i tłumi wołanie o Medyka.

Opowiem wam nieco o stylach gry tym żołnieżem z nadwagą. Pierwszy sposób to można użyć Rakietowego skoczka i spadochronu by nie stracić połowy życia, ale jak chcesz to możesz inną rakietę, lecz to się wiąże z większą utratą zdrowia. Plan jest prosty - skaczesz spacją strzelasz rakietą i jak chcesz to uruchamiasz spadochron, wróg jest np. wysokim punkcie atakujesz go saperką ewentualnie strzelbą lub Atakiem paniki i mamy szanse go zabić. Ja tego sposobu nie używam. Drugi sposób to po prostu wyrzutnia rakiet, bylejaka broń drugorzędna np. atak paniki sam ją mam i jest to fajna zasadzka dla szpiegów, jeden czasami strzał go zabija, i broń do walki wręcz np. Prawie-Zatochi, ale jest objęta honorem, więc nie można jej schować, dopuki się nią nie zabije, ale wolę ją bardziej od porąbanych medyków, ponieważ kiedy nią zabije dostanę 100% życia. Po prostu pchasz wózek, klikasz ctrl lewy, by snajperzy z przeciwnej drużyny cię nie zastrzelili, kiedy zauważysz obcego wychylasz się i go zabijasz. Ja tego sposobu używam, bo jest efektowny dla mnie i dla mojej drużyny.

Ciekawostki:

103px-Soldierclassic.png?t=2011121313504                                       146px-Soldierprofileconcept.png?t=201112123px-Soldier_concept_r.jpg?t=2011062103100px-Soldierbarettest.jpg?t=20110621024117px-Soldier_army_concept.jpg?t=2011062104px-Soldierprofile.png?t=2011121315121

Żołnież w Team Fortress Classic,         <---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------->

jaki brzydki fuuu!!!                                                   Rysunki koncepcyjne żołnierza tylko pierwszy przypomina nam dzisiejszego.

Doceń moją pracę i daj like, bo musiałem się napracować.

Jeśli chcesz zobaczyć jeszcze więcej wejdź tu: https://wiki.teamfortress.com/wiki/Soldier/pl

Opublikowano

­Mógłby ktoś przenieść ten temat do poradników?? Bo jeżeli trzeba to prosze!!

Opublikowano

Po tym co stało się z tym działem miałem już tu nie pisać ale tego nie da się pominąć bez komentarza.

Twój post ciężko nazwać poradnikiem. Nie znasz podstaw gry tą klasą a wypisujesz "kogo należy się bać", poza tym nie wiem po co wymieniłeś wszystkie dostępne bronie jeżeli i tak soldem gra się vanilla.

Tak z ciekawości, powiedz Ty mi ile w ogóle masz godzin w TF2 i ile z tych godzin spędziłeś na ligach.

Opublikowano

Po tym co stało się z tym działem miałem już tu nie pisać ale tego nie da się pominąć bez komentarza.

Twój post ciężko nazwać poradnikiem. Nie znasz podstaw gry tą klasą a wypisujesz "kogo należy się bać", poza tym nie wiem po co wymieniłeś wszystkie dostępne bronie jeżeli i tak soldem gra się vanilla.

Tak z ciekawości, powiedz Ty mi ile w ogóle masz godzin w TF2 i ile z tych godzin spędziłeś na ligach.

Typo ma 27h w tf2 + jest F2P

w ligach raczej ma 0 xD

A pierdół w poradniku tyle napisanych że masakra.

Wyrzutnia wolności ma 5 pocisków nie 4 ;P

Opublikowano

­

w ligach raczej ma 0 xD

A pierdół w poradniku tyle napisanych że masakra.

Wyrzutnia wolności ma 5 pocisków nie 4 ;P

O co ci chodzi?? Nawet w Wikipedii TF2 jest napisane, że 4!!

Opublikowano

w ligach raczej ma 0 xD

Klasyk xD

­

O co ci chodzi?? Nawet w Wikipedii TF2 jest napisane, że 4!!

TF2 Wikia jest od dawna "zakurzona".

W grze nawet masz podpis: "+25% clip size"

Opublikowano

Może mi ktoś to przełożyć na język Polski, bo ja tego nie mogę zrozumieć?... 

"B.A.S.E Jumper - Po prostu spadochron, by nie stracić całego życia, ale spadasz ze spadochronem niektórzy to wykorzystają i mogą cię zabić!!"

Ludzie, weźcie to poprawcie, bo to hańba dla tego forum... Ja nie o takie forum walczyłem przez kilka lat -.-

9368_gold.png

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Może mi ktoś to przełożyć na język Polski, bo ja tego nie mogę zrozumieć?... 

"B.A.S.E Jumper - Po prostu spadochron, by nie stracić całego życia, ale spadasz ze spadochronem niektórzy to wykorzystają i mogą cię zabić!!"

Ludzie, weźcie to poprawcie, bo to hańba dla tego forum... Ja nie o takie forum walczyłem przez kilka lat -.-

Ja przetłumaczę : jak używasz BASE Jumpera to mama ci umrze na raka.

wlatca widze g*wniane ma pojęcie na temat TF2 a tym bardziej jego poradników.

A jak się bierzesz za poradnik to chociaż go "aktualizuj".

• Aive zmienił(a) tytuł na [Team Fortress 2] Żołnierz-Skuteczny grubas

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...