Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Opinia hostingu Pukawka.pl po 9 miesiącach współpracy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem (byłem) klientem Pukawki od ok. 20 października 2014 roku, przez ten czas hosting zawiódł mnie niejednokrotnie.

Zacznę może, od serwerów z oferty PRO. Serwery są instalowane w Sprint Data Center.

oferta Pro - Polska , Olsztyn i Warszawa, maszyny dwa procesory Intel Xeon E5 2620 v2 128GB ram, dyski ssd na serwery i sata na backup

Moim zdaniem, stawianie serwera w takim DC w czasach gdy 50% gimbów ma "stressery" za 5$, które bez problemu mogą zapewnić dość długi czas offline serwera (+ antyddos - blackholling, który po ataku odetnie Ci możliwość gry 70% graczy :)) jest głupotą. Z góry widać, że celują w rynek niezaawansownych użytkowników (10 latków). Co do samej wydajności maszyn mogę powiedzieć, że powyżej 150 osób nie masz szans utrzymać serwera na wysokim TPS, dodatkowo system antyprzeciążeniowy reaguje zbyt późno na przeciążenia przez co jedna osoba uruchamiająca swój serwer z 200 pluginami może bez problemu zawiesić całą resztę serwerów z tej samej maszyny (a jest ich bardzo wiele!). System o którym przed chwilą wspomniałem bardzo szybko zacznie spędzać Ci sen z oczu, będziesz się zastanawiać czy Twój serwer nie został już wyłączony z powodu przeciążeń do jakich w ogóle nie dochodziło (przykład), użycie dwóch i pół rdzenia przy 80 osobach nie jest żadną anomalią, szczególnie gdy posiadasz wymagający tryb (tutaj Skywars). Głupotą kolejną jest stawianie serwera na procesorze E5 2620 v2 (2.10 GHz xD). Mimo, że Bukkit podobno już jest wielowątkowy, to i tak specjaliści z forum SPIGOT zalecają wyższy zegar CPU niż wiele rdzeni. 

Co do oferty Bez limitu, hosting OVH, Francja. Ochrona antyddos lepsza bez porównania. Tutaj były inne problemy... serwer lagował się, wyłączał co najmniej 3 razy dziennie. Wszystko za sprawą klientów, którzy doprowadzali do przeciążeń jednostki.

Maszyna: 

oferta Bez limitu - Francja, Strasburg, maszyny dwa procesory Intel Xeon E5 2670 v2, 256 GB ram, dyski ssd na serwery i sata na backup

Tutaj już lepiej, 2.50 GHz, jedyny problem to tylko te wyłączanie się serwerów co chwila (nie, to nie była wina pluginów). 

Serwer na tych samych pluginach w 100%, przy 250 osobach na własnej maszynie ma równe 20.0 TPS. Pukawka przy 180 osobach - 9 TPS.

Złego słowa nie mogę powiedzieć o pomocy technicznej, tam spotkasz bardzo miłych ludzi, przyjaźnie nastawionych. Pomagają w weekendy. Pomoc techniczna i kontakt z hostingiem - 10/10.

Taka jest moja opinia i nie interesuje mnie czy się z tym zgadzacie czy nie.

Nie polecam hostingu dla serwerów 100+ online, może coś się kiedyś zmieni.

"Gwarancja jakości" - bardzo śmieszne ; )

49849.gif

Opublikowano

Takie są właśnie oferty bez limitów i opowiadałem o tym niejednokrotnie, jednak nie wiem, kto dalej w to wierzy, że za kwotę +/-30zł dostanie serwer marzeń.

Wynajmowanie kawałka maszyny od hosta najlepiej, gdy jest ograniczone, wtedy żadna osoba nie będzie zagrażać obciążeniem. 

343731479829004887779.png

Opublikowano

­Powiedz mi, to czego się spodziewasz za 30zł?!

Najlepiej stawiać na VPS'ach, niż na hostingach po 20-40zł. Procesor max 30%, 5GB RAM'u i 50GB SSD - Co chcesz z tego zrobić? Nic nie zrobisz.

Opublikowano

­Powiedz mi, to czego się spodziewasz za 30zł?!

Najlepiej stawiać na VPS'ach, niż na hostingach po 20-40zł. Procesor max 30%, 5GB RAM'u i 50GB SSD - Co chcesz z tego zrobić? Nic nie zrobisz.

Opinia również dotyczy opcji PRO, gdzie płaciłem po 150 złoty za jeden serwer.

49849.gif

Opublikowano

@10minutesmail Zgadzam się z tobą miałem identycznie to samo serwery padały mi ciągle (bez limitu). Na ofercie pro serwer padał na strzała przy najmniejszym ataku ddos.Tak jak pisałeś kontakt z supportem hostingu jest bardzo dobry.Polecam 2/10 , te 2 to za kontakt z administracją.

Nowicjusz
Opublikowano

srajkraft jest wielowatkowy a nie wielordzeniowy wiec nie wazne ile rdzeni bedzie mial procesor bo serwer i tak bedzie korzystac z 1...

dlatego serwery do srajkrafta najlepiej stawiac na jakims i7 a nie na xeonie 

i kto normalny stawia serwer 100+ na jakims gownianym slotowcu aka no limit for gimbs 

Opublikowano

Wiadomo, że za 30 zł nie można spodziewać się nie wiadomo czego. Poza tym prawie nikt nie stawia serwerów +100 graczy na hostingach bo jest to nieopłacalne - za podobną cenę zakupić można o niebo lepszą maszynę. Co by nie powiedzieć to i tak pukawka jest jednym z lepszych hostingów dla minecrafta.

Opublikowano

Kto jest zdrowy psychicznie, nie kupi serwera na hostingu dla +100 osób, tylko wybierze vps'a.

logo8.png

Niedługo...

Opublikowano

Na temat SDC mamy inne zdanie.
Od momentu wprowadzenia nowej ochrony przed ddos nie zanotowaliśmy ani razu blackholingu.

Co do samej wydajności maszyn mogę powiedzieć, że powyżej 150 osób

Ale to jest logiczne. Są konfiguracje które nie nadają się na hosting współdzielony.
Hosting współdzielony to jest oferta typu: low cost.

Twój serwer nie został już wyłączony z powodu przeciążeń do jakich w ogóle nie dochodziło (przykład), użycie dwóch i pół rdzenia przy 80 osobach nie jest żadną anomalją

Oczywiście, że jest anomalia na hostingu współdzielonym.

Twoja konfiguracja nie nadaje się na hosting współdzielony, a na tylko na dedyka lub vps.

Tutaj już lepiej, 2.50 GHz, jedyny problem to tylko te wyłączanie się serwerów co chwila (nie, to nie była wina pluginów).

Masz konfigurację która potrzebuje serwera dedykowanego albo mocnego vps, jednak nie chcesz za nią płacić, więc wybierasz hosting współdzielony i nagle zdziwienie i teraz żale na forum.
Jak się ma wymagania to trzeba za nie płacić, a nie pchać się w low cost czyli hosting współdzielony.

System działa ok. Gdyby szybciej reagował to też byłyby problemy, tym razem ze zbyt częstym wyłączaniem serwerów.
Uważamy, że to jest jednak lepsze rozwiązanie od sztywnego limitu na procesor.
Nie ma jednak rozwiązań doskonałych i trzeba się z tym liczyć.

Całość przedstawionego problemu sprowadza się zawsze (nie tylko w Twoim przypadku), że ludziom się wydaje, że za 28 zł czy nawet za 100 zł będą mięli konfiguracje i serwery które będą im przynosić zyski na 800 zł
No takich cudów nie ma.
Jeżeli ktoś ma wyższe oczekiwania i jego konfiguracja jest za bardzo zasobożerna na hosting współdzielony to uczciwie dostaje informacje, że powinien skorzystać z vps lub serwera dedykowanego.

Maxcraft.pl to możliwość wgrania własnego silnika np forge, najniższe ceny, profesjonalna pomoc już do 10:00 rano!
Mamy 10 lat doświadczenia najniższe ceny, profesjonalny i intuicyjny panel.
Do tego: ochrona przed ddos , aż 31 dni w miesiącu (to 12 dni w roku za darmo) , itemshop w domenie itemshop.pl, najlepsze stawki sms, płatności Paysafecard, hosting www, Dynmapa, konsola serwera w czasie rzeczywistym,

Opublikowano

Od momentu wprowadzenia nowej ochrony przed ddos nie zanotowaliśmy ani razu blackholingu.

OK, ostatni raz u Was SDC miałem w lutym. Wtedy blackholling ciągle był.

Ale to jest logiczne. Są konfiguracje które nie nadają się na hosting współdzielony.

To po kij jest to: http://scr.hu/0duk/zfg32

??

Twoja konfiguracja nie nadaje się na hosting współdzielony, a na tylko na dedyka lub vps.

Akurat ten screenshot mogę zrozumieć, ale miałem serwer Survival również u was na którym były wszystkie ustawienia wymaxowane, zero mobów najmniejsze view distance, 60% autorskich pluginów, które praktycznie wcale nie używały CPU i były lagiiii..

Dlaczego nie mówiliście od razu, że powinienem przejść na maszynę dedykowaną tylko powtarzaliście to samo, abym usunął zbędne modyfikacje? ;)

49849.gif

Opublikowano

OK, ostatni raz u Was SDC miałem w lutym. Wtedy blackholling ciągle był.

??

Akurat ten screenshot mogę zrozumieć, ale miałem serwer Survival również u was na którym były wszystkie ustawienia wymaxowane, zero mobów najmniejsze view distance, 60% autorskich pluginów, które praktycznie wcale nie używały CPU i były lagiiii..

Dlaczego nie mówiliście od razu, że powinienem przejść na maszynę dedykowaną tylko powtarzaliście to samo, abym usunął zbędne modyfikacje? ;)

Bo po prostu nie chcieli stracić klienta który przynosi im zyski.

Nigdy nie preferowałem hostingów i nie będę, bo to dla dzieciaków którzy nie mają pojęcia na temat serwerów dedykowanych i jego obsługą.

Na temat SDC mamy inne zdanie.

Masz konfigurację która potrzebuje serwera dedykowanego albo mocnego vps, jednak nie chcesz za nią płacić, więc wybierasz hosting współdzielony i nagle zdziwienie i teraz żale na forum.

Jak się ma wymagania to trzeba za nie płacić, a nie pchać się w low cost czyli hosting współdzielony.

System działa ok. Gdyby szybciej reagował to też byłyby problemy, tym razem ze zbyt częstym wyłączaniem serwerów.

Uważamy, że to jest jednak lepsze rozwiązanie od sztywnego limitu na procesor.

Nie ma jednak rozwiązań doskonałych i trzeba się z tym liczyć.

Całość przedstawionego problemu sprowadza się zawsze (nie tylko w Twoim przypadku), że ludziom się wydaje, że za 28 zł czy nawet za 100 zł będą mięli konfiguracje i serwery które będą im przynosić zyski na 800 zł

No takich cudów nie ma.

Jeżeli ktoś ma wyższe oczekiwania i jego konfiguracja jest za bardzo zasobożerna na hosting współdzielony to uczciwie dostaje informacje, że powinien skorzystać z vps lub serwera dedykowanego.

Niestety, chyba myśleli, że dostaną serwer za 30zł który uciągnie im 300 graczy i będą mieli wysokie zyski xD

Ja w aktualnej chwili posiadam 3 dedyki ovh 128gb 32 watki i 2 po 64 8 watkow, i kilka vpsow i ogólny koszt to prawie 1600zł miesięcznie :)

Dodatkowo polecam przerobienie silnika spigot, przed przerobieniem miałem serwer 300/300 na 1 serwer 9 tpsow po przerobieniu 300/300 20 tpsow. Wiele zależy od spigot.yaml polecam także zmniejszyć view-distance oraz głównie pobawić się w spigot.yaml, dodatkowo pobawić się z silnikiem bo dobra jego modyfikacja dużo pomoże ;)

Nieregulaminowa sygnatura

Opublikowano

Bo po prostu nie chcieli stracić klienta który przynosi im zyski.

Nigdy nie preferowałem hostingów i nie będę, bo to dla dzieciaków którzy nie mają pojęcia na temat serwerów dedykowanych i jego obsługą.

Niestety, chyba myśleli, że dostaną serwer za 30zł który uciągnie im 300 graczy i będą mieli wysokie zyski xD

Ja w aktualnej chwili posiadam 3 dedyki ovh 128gb 32 watki i 2 po 64 8 watkow, i kilka vpsow i ogólny koszt to prawie 1600zł miesięcznie :)

Dodatkowo polecam przerobienie silnika spigot, przed przerobieniem miałem serwer 300/300 na 1 serwer 9 tpsow po przerobieniu 300/300 20 tpsow. Wiele zależy od spigot.yaml polecam także zmniejszyć view-distance oraz głównie pobawić się w spigot.yaml, dodatkowo pobawić się z silnikiem bo dobra jego modyfikacja dużo pomoże ;)

Teraz mam OVH SP-64 i zero lag.

501 osób na 6 serwerach i 30% CPU max (ogólnie całej jednostki, nie rdzenia).

49849.gif

Opublikowano

Co Ty sobie myślisz, że na hostingu utrzymasz serwer z 300 graczami online?

Do takich konfiguracji bierze się VPS/Dedyk a nie hosting.

Co się spodziewasz za 30zł ?

Naucz się czytać ze zrozumieniem, nie mówię o ofercie za 30 złoty do cholery.

49849.gif

Opublikowano

­Na Pukawce serwery miałem wiele razy... I dobrej opinii o nich nie mam. Częste problemy z serwerami, serwer sam się wyłącza, obsługa klienta - nie pomagają tylko mówią ci żebyś kierował się ich FAQ, które mi nie pomagało. Wszystkim odradzam hosting Pukawka.PL

508w00.jpg  LICZĘ NA +

Piszesz coś do mnie dodaj @I'm_rudy

Opublikowano

10minutesmail
Nie było w lutym blackholing w Twoim rozumieniu.
Warunkiem podjęcia naszej współpracy z SDC było włączenie do programu (nadal jeszcze w fazie beta)  ochrony przed ddos.

Bo różnica nie jest w ilości slotów, a w modyfikacjach.
200 slotów może mieć zupełnie obciążenie niż inne 200 slotów.

I mamy się teraz odnieść do sytuacji której nie możemy w żaden sposób sprawdzić?
A wiesz, że w lutym miałeś rogi?  No sam widziałem....

Bo czasami wystarczy zstąpić źle napisanego moda, lepiej napisami, a robiącym to sami i okazuje się, że obciążenie -50%

Sprawa jest prosta i nie ma co się rozpisywać.
Są konfiguracje które nadają się na hosting współdzielony i są konfiguracje które muszą mieć serwer dedykowany.
Granica jest bardzo płynna i ciężka do ustalenia.
Dla tego dajemy szemrania 14 dni na testy, żeby każdy zrobił konfiguracje i wykonał testy obciążeniowe.

Nasz system różni się tym od innych, że:
- zostawiamy więcej luzu na maszynie
- po to ten luz, żeby serwer przez chwilę mógł sobie wziąć więcej z proca i wtedy nie ma chwilowych lagów
- ale jak będzie przeginał to zostanie kulturalnie wyłączony z informacją do klienta

- żadnego blokowania, indywidualne podejście
- jeżeli ktoś zajda więcej, ale maszyna jest rentowna (mamy swoje wskaźniki), to jest prikaz do technicznego, żeby się nie czepiali ludzi którzy mają konfiguracje potrzebujące nieco więcej
Po prostu podchodzimy do tego elastycznie i ze zrozumieniem. Wolimy rozmawiać z Wami, niż ustawiać sztywne limit.
Możemy rozmawiać z Wami, bo mamy ludzi do tego, bo jesteśmy największym hostingiem serwerów gier w Europie Centralnej.

Jeżeli u nas miałeś lagi lub Twój serwer był wyłączany, to śmiem twierdzić, że na innych hostingach współdzielonych lepiej nie będzie.

Maxcraft.pl to możliwość wgrania własnego silnika np forge, najniższe ceny, profesjonalna pomoc już do 10:00 rano!
Mamy 10 lat doświadczenia najniższe ceny, profesjonalny i intuicyjny panel.
Do tego: ochrona przed ddos , aż 31 dni w miesiącu (to 12 dni w roku za darmo) , itemshop w domenie itemshop.pl, najlepsze stawki sms, płatności Paysafecard, hosting www, Dynmapa, konsola serwera w czasie rzeczywistym,

Opublikowano

­Na Pukawce serwery miałem wiele razy... I dobrej opinii o nich nie mam. Częste problemy z serwerami, serwer sam się wyłącza, obsługa klienta - nie pomagają tylko mówią ci żebyś kierował się ich FAQ, które mi nie pomagało. Wszystkim odradzam hosting Pukawka.PL

Akurat w to Ci nie uwierzę że pomoc techniczna pukawki nie pomaga, bo ich support jest najlepszym na rynku.

Nie wiem jak wygląda korzystanie z usług hostingowych tego typu czy są lagi czy ich nie ma, ale wiem że pukawka zawsze pomaga przy każdym zgłoszeniu i stara się rozwiązać problem tak aby klient był zadowolony.

Serwer nie może się "sam wyłączyć", założę się że wina była po twojej stronie i odpowiedź znajdowała się na FAQ, tylko jesteś rudy i nie potrafisz szukać :)

Opublikowano

Co do ofert pukawki mam dobre zdanie. Przy 50 graczach tps rowne bylo 19-20 - oferta "bez limitu". Tyle, ze to bylo jakis czas temu jak teraz jest to nie wiem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...