Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Komputer poniżej 4000 zł - pytania

MajuPL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

planuję złożyć komputer w cenie poniżej 4000 zł, jestem zielony w tych tematach, jednak trochę poczytałem i złożyłem taki komputer:

http://www.morele.net/inventory/info/FIkE4/

Główną uwagę zwracam na dobrą kartę graficzną i procesor. Pamięcią RAM się nie przejmuję bo z czasem jak będzie potrzebne więcej to dokupię. W przyszłości może będę chciał pokręcić procesor, dlatego wybieram procka z odblokowanym mnożnikiem.

Mam następujące pytania:

1. Muszę dokupić do tego monitor i zmieścić się w moim budżecie poniżej 4000 zł, proszę o propozycje co do monitorów.

2. Czy zasilacz o mocy 530W wystarczy?

3. Co byście zmienili w tym zestawie aby zaoszczędzić na cenie i nie tracąc na wydajności?

4. Czy cały zestaw będzie ze sobą dobrze współpracować i nie będzie żadnych problemów :D

Opublikowano

Jedyne co mi przeszkadza w tym zestawie za 3500 to procesor, zablokowany mnożnik oraz 3,2GHz licze na trochę więcej.

Monitor mi nie odpowiada ponieważ typ matrycy to IPS, szukam TN, oraz najlepiej 75Hz

Czemu nie MSI Radeon R9, patrząc na specyfikację to bez porównania lepsze od GeForce a cena prawie ta sama?

Opublikowano

TN matryca to słaba matryca, IPS jest o wiele lepsza.. GTX970 w tym segmencie cenowym nie ma praktycznie konkurencji. Procek da rade, a jezeli chcesz oc to musisz zwiekszyc budzet.

internet to nie jest jakis oddzielny swiat gdzie ludzie zapomnieli o swoich emocjach

Opublikowano

TN matryca to słaba matryca, IPS jest o wiele lepsza.. GTX970 w tym segmencie cenowym nie ma praktycznie konkurencji. Procek da rade, a jezeli chcesz oc to musisz zwiekszyc budzet.

Z tego co się dowiedziałem to matryce TN mają mniejszy czas reakcji niż IPS, z tego co wiem w grach im mniejszy czas reakcji tym lepiej.

Chcę potrzymać ten komputer w takim stanie jakieś 5 lat, więc zależy mi na najważniejszych podzespołach czyli procesor i grafika, aby wytrzymały i uciągały gry za jakieś 2-3 lata na średnich/minimalnych ustawieniach. Planuję ewentualnie tylko zakup pamięci RAM.

Opublikowano

Jedyne co mi przeszkadza w tym zestawie za 3500 to procesor, zablokowany mnożnik oraz 3,2GHz licze na trochę więcej.

Monitor mi nie odpowiada ponieważ typ matrycy to IPS, szukam TN, oraz najlepiej 75Hz

Czemu nie MSI Radeon R9, patrząc na specyfikację to bez porównania lepsze od GeForce a cena prawie ta sama?

Radeony są lepsze, fakt. Ale tylko na papierze. Obejrzyj testy i wszystkie recenzje. To jest tak samo jak porównywać AMD za 700zł który ma 3.8GhZ z i7 z 1.5k który ma 3.5GhZ oraz ich rdzenie.

EDIT: Widzę, że nie masz chłodzenia do procesora. Przy podkręcaniu takowe chłodzenie musisz mieć bo spalisz sb kompa :]

EDIT2: Jak chcesz zwrócić różnicę w cenie za chłodzenie (ok 200zł) to możesz odpuścić sobie dysk SSD. Jego w każdej chwili możesz dokupić

beV5mzZ.png

Opublikowano

po co ci i5k skoro nie masz hajsu na odpowiednie mobo ani chlodzenie

390 to w zasadzie 970 w full hd, ale 970 odskakuje po oc znacznie i nie ma takich problemow jak z project cars, nie wspominam juz o tdp czy kulturze pracy i temperaturach

bierzesz ssd ktorego nawet nie podlaczysz do plyty

bierz to co ci premul zaproponowal, jedynie bude wymien na zalmana r1 a karte od asusa (lepsza kultura pracy od gigabyte)

Opublikowano

Mam do wyboru kilka typów OC w tych kartach którą wybrać?
http://www.morele.net/search/netsprint/0/1/0/?q=Asus+Geforce+970+OC

BiCappy, obudowa Zalman ma 4 wentylatory, one nie starczą aby dobrze schłodzić procesor? Podkręcanie mam w planach w przyszłości, oczywiście jak podkręcę procesor to dołożę jeszcze jeden wiatrak, w obudowie Zalman jest miejsce na dodatkowy wentylator obok procesora.

Nie wiem czy rezygnować z dysku SSD, możecie podać jakiś który będzie współpracował ze wszystkim?

Opublikowano

chwila, czy buda chlodzi procesor? nie. a co chlodzi? chlodzi to takie "metalowe" co jest przczepione do procesora a nie wentyle w budzie

nie myśl że na boxie podkręcisz procesor xD

Opublikowano

chwila, czy buda chlodzi procesor? nie. a co chlodzi? chlodzi to takie "metalowe" co jest przczepione do procesora a nie wentyle w budzie

nie myśl że na boxie podkręcisz procesor xD

Świeży w tym jestem dlatego piszę do was xD

Więc, którą kartę wybrać, nie orientuję się co to "OC" i do czego to służy oraz jaki rodzaj wybrać:

http://www.morele.net/search/netsprint/0/1/0/?q=Asus+Geforce+970+OC

Czyli chłodzenie z boxa do nie podkręconego procesora nie wystarczy? W takim razie podajcie jakieś chłodzenie jeszcze

Opublikowano

oc- over cloking po Polsku podkręcanie. Jeśli karta ma przy nazwie OC to znaczy że została już podkręcona przez producenta.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...