Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Smite] TuT dot. Nox - XinPhep

Gość IchBinEineHexe

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

'

Ciemność oblicza ma różne.... Niegdyś spostrzegane za słabe i bezsensowne. Teraz potężne i znienawidzone.

cooltext1_waxhsep.png

Cienka jest linia pomiędzy snem, a śmiercią. Różnica polega na tym, że w pierwszym przypadku budzisz się rano.

W Ciemności ona panuje, niczym słońce zanikające za horyzontem, jak łowca nad swoją zdobyczą, jak mrok pochłaniający

ciemność. Ona prawdziwa i pierwotna tak bardzo, że najpotężniejsi Bogowie muszą się jej bać. Od niej Bogini Mroku Nox

właśnie z niej narodziły się wszelakie namiastki życia.

Przyjaźń i Miłość, Zachody słońca i Marzenia, to są Bogowie inspiracji. Matką wszystkich inspiracji jest Nox. Równocześnie jest

matką nieszczęść taki jak : Głupoty, Winy, Oszustwa, Konfliktów, Biady czy też Śmierci. Kocha i ochrania wszystkie swoje dzieci,

tak jak prawdziwa Matka powinna. Są jej dumą i przekleństwem; największą Dumą i największym Wstydem. Za jej dzieci przybywa

ona, by wkroczyć do walki.

Odziana nie w czarne ubranie, lecz w ciemność, jest Ona rzadko widywana. Wędruje tuż obok światła, niczym krawędzi pola

widzenia. WIDMO Nawet Bóg Piorunów wie, że jej musi się jej obawiać. Nox może jednym ruchem pozbawić go oddechu

i posłać na łoże snu wiecznego. Gdzie nikt nie śni oraz nie budzi się z rana.

cooltext1_waxhswr.png

Postać w Smite zadebiutowała 29 października 2014 roku. Od samego początku była postacią niezbyt lubianą

ze względu na brak umiejętności mogących ją ocalić przed śmiercią. Liczne nerfy czy też buff'y nie pomagały

jej zbytnio. Po 231 dniach, a dokładnie 16 czerwca 2015 roku z patchu „Pins & Dolls” dostała rework'a,

w którym jej umiejętności zostały całkowicie zmienione.

Skill pasywny z absorpcji dmg otrzymanego został zmieniony zwiększenie ataku magicznego

1 umiejętność niegdyś osłona nocy pochłaniająca uderzenia lub obrażenia od umiejętności

przemieniła się w manipulowanie przeciwnikiem poprzez zatrzymanie i zadanie obrażeń DoT.

2 umiejętność w przeszłości polegała na wysłaniu przez Nox kruka, który atakował wrogów równocześnie

uciszając ich. Teraz tworzy Ona pole, które uniemożliwia użycie skill'i, a po krótkiej chwili eksploduje.

3 umiejętność była prawie jak aktualna 2'ka, z malutką różnicą polegającej na tym, że pole eksplodowało

natychmiast oraz nie uciszało. Aktualnie Nox wysyła cień, którym porusza naprzeciw siebie zadając obrażenia,

natomiast jeżeli w drodze napotka przyjaznego Boga ukrywa się w jego cieniu podróżując za nim.

4 umiejętność ULTIMATE niegdyś wysyłała cień, chwytający przeciwnika przy stwarzając ogromne obrażenia

na początku i na końcu trwania umiejętności, a gdy przeciwnik próbował użyć umiejętności dostawał dodatkowe

obrażenia w wysokości 75%. Aktualnie Nox generuje ogromną kulę energii i rzuca nią zadając cierpienie

od razu oraz dodatkowo efektem DoT.

cooltext1_waxhswe.png

Pasywna : Flame of the Night

Za każdym razem gdy Nox używa umiejętności (max. 4 razy) na jej świeczniku zapala się jedna świeczka

dodając 3% do ataku magicznego. Niestety każde obrażenia otrzymane gaszą jedną z nich.

*W skinie Madam Darkness zamiast świecznika mamy

laleczkę voodoo, a świeczki zostały zamienione na

gwoździe, które aktywowane wbijaja się w kukłę

Aktywna numer 1 : Shadow Lock

Nox wysyła swój cień z celu zestunowania pojedynczego przeciwnika oraz zadania obrażeń czasowych.

Niestety cienie te nie są nieskończone i po 2 sekundach lub wyjściu poza zasięg umiejętność zostaje przerwana.

(Nox w czasie wykonywania może się poruszać bez problemów)

Obrażenia : 30/40/50/60/70 + 20% mocy magicznej co 0.5 sekundy przez 2 sekundy.

Cool Down : 10 sekund

Aktywna numer 2 : Siphon Darkness

Nox spowija niewielki obszar cieniem, uniemożliwiając im wykonywanie umiejętności. Po którkim czasie obszar ten wybucha przy stwarzając ogromne obrażenia.

Obrażenia :90/130/230/300/370 + 100% mocy magicznej

Cool Down : 15 sekund

*Skill ten posiada bardzo dobry scaling

mocy magicznej do dmg umiejętności

oraz jako jedyna służy Nox

do czyszczenia linii z mobów

Aktywna numer 3 : Shadow Step

Nox wyrzuca przed siebie swój cień równocześnie z nim podróżując. Jeżeli uderzy on minion'a bądź przeciwnego

Boga zadaje obrażenia, jednak gdy na drodze stanie bóg przyjazny Nox chowa się w jego cieniu i podąża za nim

(dostaje wtedy możliwość anulowania tej umiejętności i zadanie dodatkowych obrażeń wokół siebie).

Obrażenia : 70/110/150/190/230 + 40% mocy magicznej

Czas trwania w ukryciu : 8 sekund

Cool Down : 15 sekund

* Umiejętność ta użyta na bogu przyjaznym,

który aktualnie wraca do bazy cofa również Nox

Umiejętność numer 4 ULTIMATE : Night Terror

Nox uwalnia kulę ciemnej energii, która wybucha przy kontakcie z najbliższym bogiem/minion'em/ścianą/potworem.

Wybuch ten zadaje obrażenia wszystkim wrogom wokół oraz nakłada klątwę, która zadaje obrażenia w czasie.

Dodatkowo wszyscy wrogowie dotknięci tą umiejętnością zadają mniejsze obrażenia.

Obrażenia : 200/250/300/350/400 + 60% mocy magicznej

Obrażenia czasowe : 20/25/30/35/40 + 5% mocy magicznej co sekundę przez 5 sekund

Obrażenia zadawane obniżone : o 30% przez 5 sekund

Cool Down : 90 sekund

*Podczas używania należy bardzo, ale to bardzo na

wszystkie rzeczy które stoją na drodze ponieważ

pomimo ogromnego zasięgu wybucha przy

kontakcie z najbliższą napotkaną rzeczą.

cooltext1_waxhsah.png

Nox-CARDp_waxhsaw.pngNox-Recol_waxhsaq.pngMadam-Dar_waxhsqx.png

Zlota-Nox_waxhsqa.png

Legendarn_waxhsqq.png

Diamentow_waxhapr.png

cooltext1_waxhapq.png

M_Shoes_ofFocus.png?version=a0cc20ca9115BookofThroth_T3.png?version=8ef992b7f622SpearoftheMagus_T3.png?version=a67c3f90aChronosPendant_T3.png?version=5de2b70a46RodofTahuti_T3.png?version=8b97e6d0f6b11SoulReaver_T3.png?version=430df16cbbccc1

Shoes of Focus - Buty, Atak, Cool Down czyli to co najważniejsze

Book of Thoth - Ogromny atak, dużo many + zmiana many w atak magiczny

Spear of the Magus - Obniżenie obrony przeciwnika, co z skill'em numer 1 ładnie działa

Chronos' Pendant - Atak, MP5 oraz Cool Down

Rod of Tahuti - Atak, % podwyższenie ataku

Soul Reaver - Atak, Mana + co 60 sekund dmg w wysokości 15% HP przeciwnika

cooltext1_waxhaxa.png

Na początku kupujemy i maxujemy Siphon Darkness nie ze względu na obrażenia jakie zadaje sama umiejętność,

tylko ze względu na scaling ataku magicznego do obrażeń, które wynoszą 100%. Około 6'stego poziomu możemy

już spokojnie wybijać grupy mobk'ów . Jak najszybciej staramy się wykupić Book of thoth ponieważ proporcje ataku

do ceny są adekwatne (dodatkowo łatwo i szybko wyfarmimy stack'i). Ze skill'i, na którym się skupiamy są :

Najważniejsze Siphon Darkness, następnie Shadow Lock, Night Terror i na samym końcu Shadow Step

(Ten ostatni wykupujemy na 1 poziom i kupujemy na samym końcu).

Co do używania i zrobienia combo na Nox przedstawia się to następująco :

1. Dajemy Siphon Darkness

2. Łapiemy przeciwnika w polu ww skill'a na Shadow Lock

3. Przeciwnik prawie nie ma życia, także dajemy Ultimate (najlepiej gdyby był gdzieś obok ściany wtedy ciężej nie trafić

4. Jeżeli jeszcze nie padl po chwili powinniśmy mieć znów SIphon Darkness, także dash'ujemy do niego  Shadow step'em

5. Wracamy do pkt 1.

Nox należy do postaci, którymi nie powinno się tankować tylko stać z tyłu o bić skill'ami gdyż każde obrażenie,

które otrzymamy wyłącza nam pasywny skill i tracimy 12% ataku magicznego co w późniejszych etapach jest

bardzo, ale to bardzo ważne.

cooltext1_waxhasa.png

NOX :

"Interesting!" (Hel)

Ciekawe! … do Hel

Ciężko określić co ma na myśli wypowiadając to słowo podczas zamordowania Hel.

Jednak Hel jako bogini mroku i światła (żywych i umarłych) równocześnie być może … Zaciekawiła Nox.

"Have a timeout and think about what you've done!" (Nemesis)

Czas się kończy i myśle o tym co zrobiłaś! do Nemesis

Nox zabijając Nemesis twierdzi, że jej czas minął i jako matka nemesis

zaczyna myśleć co robiła przez czas swojej egzystencji.

"Your light can't extinguish the night!" (Ra)

Twoje światło nie stłumi nocy!

Ra jako bóg słońca, posłaniec światła zostaje zabity przez Nox co ukazuje,

żew zaistniałej sytuacji Światło nie dało rady rozproszyć ciemności.

"I brought you into this world, looks like I took you out!" (Thanatos)

Sprowadziłam Ciebie na ten świat, jak widać również zabrałam Ciebie z niego!

Jest ona matką Thanatosa także dlatego mówi, że sprowadziła na ten świat,

a zabiera ponieważ kpinę tą powiada po zabiciu go.

"Try not to step out of line again!" (Zeus)

Szczerze? Nie mam pojęcia jak to można wytłumaczyć....

Może tutaj chodzi o granicę? W sensie coś w stylu "staraj się więcej nie przekraczać granicy"? ;>

Dziękuje @Miyoshi

"I'm the one who knocks! I meant Nyx- I mean, Nox! Ugh!"

Jestem z nie licznych co pukają. I jestem Nyx – Mam na myśli Nox ! Och !

"I am the night!"

Jestem ciemnościa!”

"Who turned out the lights? Oh... yes, that was me!"

KTO WYŁĄCZYŁ ŚWIATŁA? Oh... tak to ja!

Madam Darkness :

"Are you taking notes?" (Freya)

Przyjmujesz notatki?”

"Is that what your people call magic? Phaa!" (Isis)

To Twoi ludzie nazywają magia? Phi !” (Phi z drwiną)

Isis podczas śmierci zostaje wyśmiana ponieważ to co ona wyprawiała ludzie nazywali„magią”. (Isis bogini magii)

"Mmm... Scorpions work well in my potions, darling!.. Grinded to bits first, of course." (Serqet)

Mmmmm... Skorpiony doskonale sprawują się w moich miksturach, kochana!...

Najpierw zmiażdżone na kawałki oczyiwście!”

Co tu tłumaczyć... Serqet jako boginii skorpion, oraz Madam Darkness (jako wiedźma Vodoo)

"I know an incantation to regrow hair, if you're interested!" (Vulcan)

Znam zaklęcie by włosy urosły ponownie, jeżeli jesteś zainteresowany”

W smite Vulcan jest przedstawione jako bóg, który jest łysy...

"The mistake you made is from a lack of imagination! After hearing you speak, I'm not surprised." (Ymir)

Twój błąd polega na braku wyobraźni. Gdy usłyszałam, że mówisz nie jestem zdziwiona”

"I'll teach you a thing or two about spirits!" (Zhong Kui)

Nauczę Ciebie tego i owego na temat dusz!”

Vodoo zajmuje się m.in. manipulacją ludzką duszą, ciałem itp. a Zhong Kui jako „pogromca dusz”

zostaje wyśmiany ponieważ podobno wie mniej niż Nox (sugeruje to zostanie zabitym przez Nox)

"There's a reason no one likes being around ya. Trust me, voodoo know alot about pricks!"

Jest powód dla którego nie jeden lubi być obok mnie. Uwierz mi, Voodoo wie wiele o … (cenzura) ....”

"Voodoo you think y'are?"

Voodoo myślisz, że istniejesz?”

"Nobody move! I think I dropped my mojo somewhere!"

Nikt się nie rusza ! Chyba upuściłam gdzieś moje mojo*”

*Mojo - Magiczny przedmiot, talizman czy też zaklęcie będące źródłem magii.

TuT został wykonany w 100% przez @IchBinEineHexe , a w grze XinPhép

Jedynie grafiki przedmiotów zostały wzięte z smitewiki, cała reszta robiona ręcznie.

Opublikowano

Przejrzysta praca, dużo przydatnych informacji. Postarałeś się. Postać trudna ale strasznie OP. Jestem za lekkim nerfem :x

Opublikowano

Poradnik jest merytoryczny i uczy jak grać postacią. Jedyne co mi się nie podoba, to grafika, ale to problem trzeciego świata. Nox jest strasznie OP i delikatny nerf nie zaszkodzi. Na plus.

Opublikowano

Bardzo fajne też jestem za nerfem ale soul reveal bym czymś zamienił może talonem?

Przy czytaniu w tym spoilerze widziałem literówke możesz poprawić :)

Opublikowano

Bardzo fajne też jestem za nerfem ale soul reveal bym czymś zamienił może talonem?

Przy czytaniu w tym spoilerze widziałem literówke możesz poprawić :)

Tak na prawdę jest on wymienny... jeżeli masz w przeciwnym Team'ie tanka, którego nikt nie może ubić to ten item jest bardzo dobry. Wszystko powinno być przemyślane i pod team przeciwny // przyjazny dobierane.

Opublikowano

Każdy bóg ma jakieś specyficzne kwestie podczas killa wrogiego boga? Nigdy się temu nie przyglądałem.

Jak Ci się to udało znaleźć? :D

Opublikowano

Każdy bóg ma jakieś specyficzne kwestie podczas killa wrogiego boga? Nigdy się temu nie przyglądałem.

Jak Ci się to udało znaleźć? :D

internety, oraz własne obserwacje (akurat na nox się nie przyglądałem... ;d tzn okazji nie miałem, bo mało kiedy nią gram)

Opublikowano
"Try not to step out of line again!" (Zeus)

Może tutaj chodzi o granicę? W sensie coś w stylu "staraj się więcej nie przekraczać granicy"? ;>

"I'm the one who knocks! I meant Nyx- I mean, Nox! Ugh!"

Jestem z nie licznych co pukają. I jestem Nyx – Mam na myśli Nox ! Och !

Jestem jedyną, która puka. :P

Opublikowano

Jestem jedyną, która puka. :P

no tutaj rozbieżność może być co do "jedyna i nieliczna" ponieważ jak wiesz ... nie wolno tłumaczyć wszystkiego 1:1 ;d to jest akurat moja interpretacja ;d

Opublikowano

no tutaj rozbieżność może być co do "jedyna i nieliczna" ponieważ jak wiesz ... nie wolno tłumaczyć wszystkiego 1:1 ;d to jest akurat moja interpretacja ;d

Wiadomo, ale tutaj akurat tłumaczy się to praktycznie dosłownie - I'm the one - jestem jedyną. ;) W tym wypadku nie ma raczej miejsca na możliwości typu 'jestem jedną z nielicznych', bo tutaj chodzi o nacisk na 'jestem jedyną'. :v

Opublikowano

Poradnik bardzo ciekawy, w miarę estetyczny i czytelny. Dużo przydatnych i wartościowych informacji, oprawa graficzna nie jest na najwyższym poziomie, ale mimo wszystko fajnie to wygląda.

Build wypróbuję z ciekawości.

Leci like za poradnik.

Powodzenia z kolejnymi!  

• 4 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
  • Aive zmienił(a) tytuł na [Smite] TuT dot. Nox - XinPhep

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...