Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Ekko, the Boy Who Shattered Time

Mesharsky

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam w moim pierwszym poradniku w którym będę się skupiał na Ekko

Ekko to jest assasin najczęściej grywany na midzie oraz topie, czasami w jungli, w tym poradniku opiszę jak nim grać oraz przedstawię jego build masteriesy  oraz runy.

Zanim przejdziemy do naszego bohatera  poznajmy jego umiejętności build masteriesy oraz runy.

Umiejętności 

Ekko_Passive.png Pasywka - Ataki oraz zadające obrażenia umiejętności Ekko kumulują ładunki Rezonansu na przeciwnikach. Co trzeci atak na tym samym celu aktywuje umiejętność bierną Ekko, zadając dodatkowe obrażenia i spowalniając przeciwnika. Jeżeli umiejętność bierna aktywuje się na wrogim bohaterze, Ekko będzie mógł zdecydowanie szybciej się poruszać na kilka sekund.

Ekko_Q.png Q - Ekko rzuca urządzenie w wybranym kierunku, zadając obrażenia wszystkim przeciwnikom na jego drodze. Gdy doleci na maksymalną odległość lub trafi wrogiego bohatera, urządzenie się rozszerza, tworząc pole, które spowalnia wszystkie wrogie i neutralne jednostki. Po chwili urządzenie zmniejsza się i powraca do Ekko, zadając dodatkowe obrażenia wszystkim przeciwnikom na jego drodze.

Ekko_W.png W - Bierna: Podstawowe ataki Ekko zadają dodatkowe obrażenia celom z niskim poziomem zdrowia.

Użycie: Ekko otwiera szczelinę w czasie, tworząc alternatywną wersję siebie, która rzuca urządzeniem w wybrane miejsce. Po chwili urządzenie rozszerza się i tworzy dużą strefę spowalniającą. Jeżeli Ekko na nią wkroczy, detonuje ją, dzięki czemu otrzymuje tarczę i ogłusza wszystkich przeciwników w środku.

Ekko_E.png E - Ekko doskakuje na określoną odległość w wybranym kierunku. Po zakończeniu doskoku Ekko zyskuje znacznie zwiększony zasięg przy następnym podstawowym ataku i przenosi się do celu, aby zadać obrażenia i nałożyć efekty przy trafieniu oraz zaklęć.

Ekko_R.png R - Ekko cofa czas, na krótką chwilę stając się niemożliwym do trafienia i niewrażliwym na ataki, a następnie pojawia się w miejscu, w którym znajdował się kilka sekund wcześniej. Po pojawieniu się Ekko odzyskuje porcję zdrowia, którą utracił w czasie tych kilku sekund, jednocześnie zadaje olbrzymie obrażenia wszystkim pobliskim przeciwnikom.

Masterki

64hgho.jpg

Runy

hbfim4.jpg

Build

Mamy tutaj 2 buildy albo off build albo deff build więc pokaże wam 2 buildy

Off build  sorcerers-shoes-homeguard.giflich-bane.gifrabadons-deathcap.gifludens-echo.gifvoid-staff.gifathenes-unholy-grail.gif

Deff build rylais-crystal-scepter.gifabyssal-scepter.gifliandrys-torment.gifguardian-angel.gifzhonyas-hourglass.gifsorcerers-shoes-homeguard.gif

Rozgrywka

Umiejętności jakie maksujemy to Q>W>Q>E>Q>R>Q>E>Q>E>R>E>E>W>W>R>W>W

Early Game

Na początku staramy się tylko farmić do puki nie zdobędziemy sheena i składamy pierwszego lich bane co dam nam ogromne obrażenia z E, następnie zależy już czy budujecie off czy deff build , idziecie po kolei sytuacyjnie ;)

Combo

Jest dużo fajnych combosów na ekko ale podam wam parę ;)

Załóżmy że jesteśmy przy dragonie i kryjesz się w krzakach wiedząc że enemy nie ma go zwardowanego pierwsze co robisz rzucasz W w krzaki idziesz niby na dragona, Twój ult jeszcze pozostaje przez 2 sekundy a oni wchodzą w krzaczki wbijasz się tam z ultem wszyscy mają stuna a ty razem z drużyną ich zabijacie i carry game.

Następna sytuacja to ucieczka, gdy uciekamy na low hp enemy nas goni musicie wyczuć gdzie rzucić W żebyście się wbili zestunowali uciekli albo jeszcze zabili 

Wyobraźcie sobie sytuację goni cie np trynda rzucasz w to miejsce W gdzie ty jesteś musisz wyczuć że w tym samym momencie kiedy ty się wbijesz W będzie gotowe na stuna wbijasz się w ten obszar trynda jest zestunowany nie może użyć ulta i masz free killa albo stunujesz dajesz Q i uciekasz.

Zabij i ucieknij :) jest to dosyć łatwe i nikt nie będzie miał z tym problemu ;) , załóżmy  że enemy lux się cofa a ty możesz ją zabić ( pamiętaj musisz mieć ulta ) robisz pięknego dive zaczynając z E > Q ignite zabijasz i cofasz się ultem dzięki czemu możesz bardzo łatwo uniknąć śmierci ;)

Przepraszam że nie dam tych combosów z video i ze zdjęciami za niedługo nagram poradnik na yt tylko mi dojdzie sprzęt i wtedy dodam go do poradnika.

Ustawienie ekko w TF

Ekko w teamfight nie jest skomplikowany ale wymaga umysłu, na 100% nie wbijamy się pierwsi ;) pierwsze co robimy czekamy aż nasz tank rozpocznie teamfight trzymamy się troszkę z tyłu, gdy będzie już odpowiedni moment rzucamy  W w środek teamfightu, oraz rozpoczynamy naszą eliminację pierwsze co zabijamy adc / mid łatwo będzie ich zabić ponieważ dostaną stuna a ty masz lich bane co daje ci bardzo duży dmg i nie maja szans uciec następnie bijemy się dalej albo cofamy się ultem jak nam zostało mało hp , reszta drużyny zrobi swoje ;)

Kontry na ekko

Ekko może mieć problemy z Annie.pngAhri.pngLeblanc.pngKatarina.pngMorgana.pngavatar_e83d493d4025_128.png

Tutaj wam dam jeszcze spoiler jak grać na daną kontrę jaką wymieniłem tuż nad tym zdaniem

Annie- Trudny przeciwnik może nas łatwo skontrować dzięki swojemu stunowi, ale ograć ją też można, co robimy na lane, Obijamy ją z Q jak już wiemy że dzięki naszemu Q ona otrzyma 2 staki pasywki rzucamy W minimalnie za siebie i lecimy do niej z E pamiętajcie żeby mieć już sheena następnie cofamy się do naszego obszaru W dzieki czemu ona nam nic nie zrobi i tak w kółko po 1 takim udanym combo powinniście jej zabrać pół hp.

Ahri- Trudniejszy przeciwnik tutaj tylko harrasujemy z Q oraz unikamy jej Charma ( chyba się to tak mówi ( dzięki naszemu E i czekamy na ganki jak się już nafeedujemy to możemy ją na combo wźiąść ale pamiętajcie w early nawet nie próbujcie z nią iść 1 na 1 ponieważ dzięki swojemu mobilnemu ultimate nas po prostu ogra

LB- Bardzo trudny przeciwnik może nam odskoczyć od praktycznie wszystkiego , tutaj czekamy tylko na pomoc junglera, i cały czas tylko harrasujemy i unikamy skillshotów z E

Katarina - Łatwy przeciwnik ale pamiętaj za nim będziesz chciał zużyć na niej combo pamiętaj żeby nie miała E , gdy już ona będzie chciała użyć na tobie ulti można to łatwo rozgryść kata użyje najpierw Q później E>W>R gdy już rzuci nam to Q dajemy rzucamy w nas W czekamy aż ona się tepnie w 2 sekundki ma stuna i ją zabijamy ;) pamiętajcie żeby nie robić combo do puki ona nie zużyje swojego E ) 

Morgana- Bardzo łatwy przeciwnik harras z Q jak nie trafi ona Q to wtedy easy combo na nią robimy ona nie ma się jak obronić

Yasuo - tutaj jest taki średni przeciwnik ma on bardzo dobrą mobilność dzięki swojemu E, ale za to ty możesz go zestunować i zabić gdy już yasuo nastakuje sobie 3 staki na Q stuj w miejscy daj W na siebie oraz czekaj aż cię z ultuje po prostu free kill ;) po użyciu ulta odrazu dostanie stuna i ty robisz swoje .  

Ciekawostki : Gdy wrócimy do bazy możemy teleportować się w miejsce gdzie się recallowaliśmy używając ulta :)

To tyle w poradniku będę go aktualizował oraz poprawiał jest to mój pierwszy poradnik więc proszę bierzcie to pod uwagę przy komentarzach, i jak można 5 pkt zdjąć :D

Oraz moja dywizja to Diamond 2 , 74% win ratio ekko ;)

Pozdrawiam udanych gier życzę 

Opublikowano

Dziwne, że w kontrach brakuje Yasuo, który niszczy ekko jak chce . Możesz dodać jeszcze izi matchupy o bardziej fazę linii opisać

Opublikowano

Czekam na to video od ciebie na yt , a po drugie fajny poradnik tylko pare counter pickow na ekko brakuje dodaj jak mozesz oraz moglbys dodac jakies zdjecia jezeli chodzi o rozgrywke :) leci +

Opublikowano

Czekam na to video od ciebie na yt , a po drugie fajny poradnik tylko pare counter pickow na ekko brakuje dodaj jak mozesz oraz moglbys dodac jakies zdjecia jezeli chodzi o rozgrywke :) leci +

Bedzie video jak tylko przyjdzie mi sprzet do nagrania go ;) , counter picki poszukam w necie :D bo ja za bardzo nie mam problemu grania na inna postac , zdjecia beda tylko to troszke czasu mi zajmie :) dziekuje za opinie

Opublikowano

Bardzo dobry poradnik :) Fajnie wyjaśnione umiejętności itd. Poleciał plusik ! :)

Dzięki wielkie będę poprawiał i aktualizował

Opublikowano

Bledy ortograficzne, podaj tez nickname ( moze cie znam ). Q W Q Max? Bez E na drugim? Po co W jak nie ma E, element zaskoczenia musi byc  B)

Ogolnie dobrze napisany poradnik bo malo obrazkow i niepotrzebnych pierdol a wiecej tlumaczenia.

Albicoolvod->Katatuki

d64cee27e8dd47f0bbd3738cee5a7cce.png

Opublikowano

Wizualnie tragedia, merytorycznie nic wspaniałego.

Wiem że nie jest ładne i wiem że wszystkiego nie ma staram się i będę aktualizował dodawał dużo rzeczy

Bledy ortograficzne, podaj tez nickname ( moze cie znam ). Q W Q Max? Bez E na drugim? Po co W jak nie ma E, element zaskoczenia musi byc  B)

Ogolnie dobrze napisany poradnik bo malo obrazkow i niepotrzebnych a wiecej tlumaczenia.

Wszystkie błędy poprawie :) tak Q>W>Q bo w mojej lidze zawsze idziemy inva albo kampimy na enemy jungli i sprzydaje się do stuna albo slowa ;)

Znaczy duoQ :D

Opublikowano

Wiem że nie jest ładne i wiem że wszystkiego nie ma staram się i będę aktualizował dodawał dużo rzeczy

Wszystkie błędy poprawie :) tak Q>W>Q bo w mojej lidze zawsze idziemy inva albo kampimy na enemy jungli i sprzydaje się do stuna albo slowa ;)

Znaczy duoQ :D

Powodzenia z chase wtedy  :unsure:

Nie rozumiem jak mozna zejsc z linii na 3 lvl by po 3 min siedziec w jungli przeciwnika? Strata creepow, lol, a zwlaszcza expa. Jestem w tej samej dywizji i nie spotykam sie z inwejdami z pomoca mida xD

///

Nie zebym sie czepial ale znam typa co sie nazywa ekko or feed i wbil diament 1 samymi grami 2/15 staty wiec troche confused jestem jak widze takie rzeczy o.O

Albicoolvod->Katatuki

d64cee27e8dd47f0bbd3738cee5a7cce.png

Opublikowano

Powodzenia z chase wtedy  :unsure:

Nie rozumiem jak mozna zejsc z linii na 3 lvl by po 3 min siedziec w jungli przeciwnika? Strata creepow, lol, a zwlaszcza expa. Jestem w tej samej dywizji i nie spotykam sie z inwejdami z pomoca mida xD

///

Nie zebym sie czepial ale znam typa co sie nazywa ekko or feed i wbil diament 1 samymi grami 2/15 staty wiec troche confused jestem jak widze takie rzeczy o.O

Nie, nie , robimy tak :D z kolegą bierzemy 3 level on mi gankuje zdobywamy kila, idziemy do ich jungli i to W kluczowe :)

EDIT: Pytanie czy chcecie więcej obrazków jeżeli chodzi o Combo czy rozpisać się więcej ?

Opublikowano

­Kata jako kontra :v? Przecież na 3 lvlu zbijemy jej większość hp, a po 6 bez problemu uciekniemy z jej ulta. W sealach nie lepiej armor? 

PS Gdybyś usunął kursywę, zdecydowanie łatwiej by się czytało :P

Opublikowano

­Kata jako kontra :v? Przecież na 3 lvlu zbijemy jej większość hp, a po 6 bez problemu uciekniemy z jej ulta. W sealach nie lepiej armor? 

PS Gdybyś usunął kursywę, zdecydowanie łatwiej by się czytało :P

Kata kontruje ekko ponieważ może uciec z każdego jego combo i dlatego jest to dosyć trudny przeciwnik zaufaj mi ;)

A co do 2 nie rozumiem możesz bardziej wyjaśnić :D

Opublikowano

A co do 2 nie rozumiem możesz bardziej wyjaśnić  :D

Chodzi o to, że łatwiej by się czytało gdybyś usunął pochylenie tekstu.

Jak dla mnie mniej emotikonek, mniejsza czcionka, podkreśl najważniejsze.

giphy.gif

Opublikowano

Chodzi o to, że łatwiej by się czytało gdybyś usunął pochylenie tekstu.

Jak dla mnie mniej emotikonek, mniejsza czcionka, podkreśl najważniejsze.

Pochylenie tekstu usuniętę :)

EDIT : na dole w spoilerze zostało dodane jak grać na daną kontrę :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...