Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Język w szkole

VoxirDesign

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Gimnazjum skończone i stoi przedemna wybor jezyka w technikum. W gimnazjum uczyłem się niemieckiego ale to dla mnie czarna magia. Zastanawiam sie nad ruskim. Niby mi się nie przyda ale po niemiecku za uja bym nie mówił. I teraz pytanie. Jak jest z nauką rosyjskiego? Ta cała cyrylica jakas przewalona jest? I proszę nie piszczie "ucz się to w cs będziesz ruskich wyzywal". Liczę na odpowiedzi osób którzy już mieli styczność z nauką tego języka. (:

Opublikowano

Cyrylica jest prosta, nauczyłem się wersji drukowanej  w dwa dni.
Oczywiście cyrylica ma dwa zapisy: pisany i drukowany.

Prawdę mówiąc Ruskiego się nie uczyłem, ale rozumiem bardzo dużą część tekstu przez to, że jest to język słowiański. 
Sam wybrałbym Ruski, gdyż na niemiecki pluje.

Dbmy4Vg.png?1

Opublikowano

Rosyjski jest prosty jak budowa cepa, wiekszosc slow mozna zrozumiec, nawet nie zagladajac do ksiazek. Ja mam rozszerzony ten jezyk w gimnazjum (a wlasciwie mialem, bo juz koncze) i praktycznie bez nauki mam 5

Opublikowano

Gimnazjum skończone i stoi przedemna wybor jezyka w technikum. W gimnazjum uczyłem się niemieckiego ale to dla mnie czarna magia. Zastanawiam sie nad ruskim. Niby mi się nie przyda ale po niemiecku za uja bym nie mówił. I teraz pytanie. Jak jest z nauką rosyjskiego? Ta cała cyrylica jakas przewalona jest? I proszę nie piszczie "ucz się to w cs będziesz ruskich wyzywal". Liczę na odpowiedzi osób którzy już mieli styczność z nauką tego języka. (:

Skoro uczyłeś się niemieckiego ucz się niemieckiego.

W technikum jest nauka od podstaw a coś tam powinieneś umieć...

Opublikowano

Bierz niemiecki, końcowo i tak będzie ledwo co znał ten język, ze względu na system edukacji, jednak z rosyjskim będzie to samo. No chyba że masz z rosyjskim styczność tak samo jak z angielskim. xD

Pomogę z matematyki, PW.

Opublikowano

W sensie czytać, że minimalnie się skapniesz? Możesz się nauczyć w trzy dni cyrylicy, gorzej z wymową i odmianą, łatwe, sam się uczę, polecam o wiele łatwiej i myślę, jeśli chodzi o liczbę ruskojęzycznych i niemieckojęzycznych to rosyjski jest lepszy :)

Opublikowano

Rozumiem, że niemiecki lub rosyjski to języki dodatkowe prócz angielskiego? Rosyjski to tak jak polski język słowiański, więc są w niektórych momentach są do siebie podobne, ale na pewno pierwsza przeszkodą jest właśnie cyrylica.Lepiej ucz się dalej niemieckiego, bo bardziej ci się przyda.Prędzej wyjedziesz do Niemczech do pracy niż do Rosji.

Opublikowano

Cyrylica nie jest taka straszna, tylko jak wszystko, wymaga nauki :) W rosyjskim problemem może być wymowa, konkretnie akcent; to stosunkowo dźwięczny język i wymowa nie należy do najłatwiejszych :)

"Wróg mojego przyjaciela jest moim wrogiem"

Opublikowano

Mialem w gimnazjum ruski, nie jest to trudny jezyk i polecam zamiast niemieckiego ;)

W liceum wybieram hiszpanski ucze sie go ponad rok na wlasna reke, wiec idealny wybor :D

lubie sie spowolnic

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Uczyłam się ­rosyjskiego 5 lat, język klawy, przyjemny, miękki. Jeśli ogarniesz alfabet, to powinieneś sobie poradzić. 
Zaś, jeśli uczyłeś się już niemieckiego - a to twardy język, może być zabawnie, bo uczyłeś się innego akcentu i początki pewnie będą trudne. 
Na twoim miejscu zostałabym przy niemieckim, znając już jego podstawy ;) 

tMjZlYU.png

Opublikowano

Nie miałam nigdy styczności z językiem niemieckim, więc ciężko to porównać. Jak zaczynałam liceum to wybrałam język rosyjski. Pomimo tego że wcześniej się jego nie uczyłam, to lubiłam te zajęcia, język łatwy i przyjemny.

tumblr_o7mrcrLko81tcqgd2o2_r2_500.gif

Opublikowano

Rosyjski jest ciężki moim zdaniem juz lepiej się nauczyć niemieckiego. Może ci się w przyszłości przydać bardziej niż ruski; )

IRcBXuaz10l20.gif

Opublikowano

ruski to język podobny do naszego więc powinno ci być łatwiej xdd

Opublikowano

Są pochodzenia języków. Polska należy do języków Słowiańskich, a Niemiecki do Germańskich. Ruski do Słowiańskich, przez co powinno być Ci łatwiej. Osobiście mam w teachnikum niemiecki, a 2 grupa Rosyjski. Oni nie narzekają i nie mają problemów. My mamy. Sam jak słyszę coś po rusku, to znając polski jestem w stanie 10-20% przetłumaczyć sobie. Nie powtózyć czy napisać, ale przetłumaczyć i zrozumieć.

MPC Hejter Team Leader

Opublikowano

Rosyjski może być ciut łatwiejszy, jednak patrząc na to w ten sposób, niemiecki może Ci się kiedyś bardziej przydać.

Opublikowano

Rosyjski jest nieporównywalnie łatwiejszym językiem niż niemiecki ( rosyjski na słabym lub średnim poziomie ).

Cyrylica jest banalnie prosta, wystarczy siąść z nią 2h i już umiesz cały alfabet. Słówka są strasznie banalne przez to, że są podobne do naszych, Oczywiście też są takie śmieszki, że na kanapę mówi się po rosyjsku 'diwan', ale dasz radę. W ogóle rosyjski przyda ci się na pewno, może nie tak jak niemiecki, jeżeli wiążesz przyszłość z naszym zachodem, ale Ruskie są wszędzie. :D

Opublikowano

Wez jezyk niemiecki, rosyjski nie przyda Ci się tak jak niemiecki, a uwierz mi w życiu są z tego naprawde bardzo dobre korzyści.. nawet słonia da się nauczyć tańczyć :)

CPU: i5 6500 / RAM: 8GB / GPU: GTX 1070 / MOBO: MSI H110M / HDD: 1TB / SSD: Iridium PRO 

BLACKPRISON.HOSTMC.PL - najlepszy serwer prison w Polsce

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...