Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak zabezpieczyć execa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Napisałem klikator i chcę udostępnić go dla ziomków z grupy.

W jaki sposób można zabezpieczyć program przed nieautoryzowanym rozpowszechnianiem, żeby przypadkiem program się nie dostał w ręce wroga, jeśli ktoś od nas postanowi odejść...?

Opublikowano

Proponuję spisać kontrakt o własności intelektualnej i zachowaniu tajemnicy, będziesz miał na nich haka jak zaczną na lewo wynosić to cudo.

YOU MUST DIE

- Ganon, Koridai

Opublikowano

Jedyne pewne zabezpieczenie to umieszczenie części funkcjonalności po stronie serwera. Jeśli potencjalny wróg nie jest hakierem to możesz stworzyć serwer weryfikujący, czy ten klient (np. po haśle) ma dostęp do programu. Lub stworzyć system generowania kluczy na bazie daty i co miesiąc dawać go członkom grupy. Jest dużo możliwości.

708121422388637873334.png

Opublikowano

Klucze na bazie daty wyglądają dosyć prosto :)

Ale co, jeżeli ktoś przekręci zegarek?

Jeżeli co miesiąc będę rozdawał klucze, to ktoś na pewno wpadnie na to wpadnie...

Opublikowano

To zrób tak jak wyżej serwer na którym będziesz weryfikował klientów programu na przykład w kliencie są podane dane 'Maciek | 03253240523543' i to drugie jest hasłem następnie te dane zostaną wysłane do serwera a tam zweryfikowane jeżeli klient będzie znajdował się w bazie zostanie odesłany komunikat zezwalający na korzystanie aplikacji np. '1' co w warunku sprawdzi jeżeli '' WiadomoscZeSerwera == 1 '' to '' Locked = 0 '' wtedy zamknie pętle i normalnie odpali.oczywiście jeżeli ktoś odejdzie to usuniesz z bazy 'XML lub MySQL' i po sprawie bez tworzenia licencji itd.

int o = 1, y = 1;

while(o == y && y < o && o < y){

printf("Co ja tworze....");

}

Opublikowano

Dodatkowo możesz część jakichś niezbędnych do działania obliczeń wykonywać tylko po stronie serwerowej, co ewentualnemu crackerowi utrudni zadanie, bo będzie musiał emulować te opcje.

YOU MUST DIE

- Ganon, Koridai

Opublikowano

Plan mam taki, żeby wykorzystać bazy danych. (Będą mi i tak potrzebne dla pewnych ficzerów)

Czy logowanie programu do bazy będzie bezpieczne?

Toby działało jakoś tak

Program loguje się do bazy (Login i haslo do bazy jest stałe w kodzie programu...)

W programie wpisuję login  i hasło

Program  tabeli userzy pobiera ten login i hasło z bazy

Program sprawdza czy wpisany login i hasło jest takie samo jak pobrane z bazy

Jak się zgadza to działa dalej, a jak nie to się wyłącza

Na czerwono zaznaczyłem miejsce o które mam obawy...

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Kiedy musiałem na szybkości wykonać zabezpieczenie mojego *.dll to napisałem funkcje generującą HWID na podstawie Mac adresu, umieściłem w pojedyńczym exe który poprostu to wypisywał a na koniec wysyłałem do klienta spersonalizowanego *.dll sprawdzający rzeczone HWID, jeżeli nie pokrywało się z ID które wysłał to program się wysypywał. Jednakże, jeżeli ktokolwiek z Twoich "ziomków z grupy" ma jakiekolwiek pojęcie o inżynierii wstecznej to będzie to 5-10 minut w Ollydbg żeby to obejść. Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...