Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Liceum

B3DB0Y

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam pewien problem, który dotyczy liceum. Wybrałem profil biol-chem-mat i patrząc na statystyki, ten profil z pierwszej preferencji wybrało 40 osób a chętnych ogółem 92. Problem polega na tym, że najmniejsza liczba osób w klasie to 24 a największa to podobno 34. Więc co z resztą 6 chętnych? Wiem, że mogą być jeszcze zmiany, że ktoś może zmienić kierunek (biochem) na inny (matfiz) jak moja koleżanka z klasy, ale również ktoś może z innych profili przejść na biochem. Nie mam bardzo dobrej średniej bo 4.07 którą zaniżyły mi takie bezużyteczne przedmioty jak edb, plastyka które były w 1 gimnazjum a wtedy nie miałem zapału do nauki :D  Punktów rekrutacyjnych otrzymałem 122 a z przedmiotów wiodących oceny kolejno 5,4 i 3

Czy jest sens się obawiać, że mnie nie przyjmą?

Opublikowano

Ile punktów? I ze średnią 4.0+ powinni na luzie przyjąć, opłaca im się to.

edit. Ta, przyjmą.

Opublikowano

Raczej Cie przyjmą, ale to zależy co to za szkoła, bo znam szkoł gdzie biorą tylko od średniej 5.0, więc to nie jest zasada na całą Polskę ze Cie wszędzie przyjmą. Ale raczej przyjmą Cię, jeśli szkoła jest taka bardziej średnia czy cuś. Ja kiedyś jak szłam do technikum to na 128 miejsc było chętnych 700-900 osób, było wtedy gorzej, także spokojnie, myślę że nie masz o co się bać.

­VeIMQWU.png

Opublikowano

Z 4,07 nie wiem czy dasz radę, jeżeli w pierwszej preferencji było tam aż 40 osób.

Na takich profilach są zazwyczaj osoby, ze średnimi 4,75+, nie biorąc pod uwagę egzaminu gimnazjalnego. Poza tym to bardzo ciężki profil.

Biologia + chemia na rozszerzeniu, a w klasach 2 i 3 realizuje się matematykę o godzinę mniej w tygodniku w porównaniu do klas, gdzie matematyka jest pierwszym przedmiotem kierunkowym.

636451494245979649038.gif

Opublikowano

Prawdopodobnie przyjęty zostaniesz, owy profil wybierają i osoby słabsze. 

Dla bezpieczeństwa jednak możesz obrać i inny profil, ewentualnie szkołę, gdzie złożysz podanie. 

~ ~

Opublikowano

Co do tego czy dam radę raczej się nie obawiam gdyż zagadnienia z biologii bardzo łatwo mi wchodzą, gdyby były jakieś konkursy w 3 klasie gimnazjum, na pewno miałbym ocenę celującą z tego przedmiotu gdyż moja wiedza z tego przedmiotu znacznie wykracza ponad program nauczania. Chemię również lubię, ale z powodu bardzo słabego nauczyciela i początkowego olewania tego przedmiotu, mam teraz pewne braki wiedzy podstawowej, ale dzięki filmikom na youtube powoli naprawiam te zaniedbania. Najgorzej jest z matematyką, którą nie rozumiem, ale to przez to, że spisywałem prace domowe :D W wakacje mam zamiar robić zadania z matematyki by trochę to ogarnąć. Gdybym się dostał, raczej nie musiałbym się martwić z chemii i matematyki, gdyż mam w rodzinie byłego nauczyciela matematyki i bardzo dobrą studentkę farmaceutyki i zawsze mogą coś tam pomóc, wytłumaczyć. Ambitny jestem bardzo, gdy sobie coś postanowię to musi być zrobione, od ucznia dwójkowego przeskoczyłem na czwórki i piątki, i to nie przy wielkim nakładzie nauki bo po 0.5/1h dzień przed egzaminem. Tak więc uważam, że dam sobię radę, teraz tylko trzeba się dostać.

Opublikowano

Co do tego czy dam radę raczej się nie obawiam gdyż zagadnienia z biologii bardzo łatwo mi wchodzą, gdyby były jakieś konkursy w 3 klasie gimnazjum, na pewno miałbym ocenę celującą z tego przedmiotu gdyż moja wiedza z tego przedmiotu znacznie wykracza ponad program nauczania. Chemię również lubię, ale z powodu bardzo słabego nauczyciela i początkowego olewania tego przedmiotu, mam teraz pewne braki wiedzy podstawowej, ale dzięki filmikom na youtube powoli naprawiam te zaniedbania. Najgorzej jest z matematyką, którą nie rozumiem, ale to przez to, że spisywałem prace domowe :D W wakacje mam zamiar robić zadania z matematyki by trochę to ogarnąć. Gdybym się dostał, raczej nie musiałbym się martwić z chemii i matematyki, gdyż mam w rodzinie byłego nauczyciela matematyki i bardzo dobrą studentkę farmaceutyki i zawsze mogą coś tam pomóc, wytłumaczyć. Ambitny jestem bardzo, gdy sobie coś postanowię to musi być zrobione, od ucznia dwójkowego przeskoczyłem na czwórki i piątki, i to nie przy wielkim nakładzie nauki bo po 0.5/1h dzień przed egzaminem. Tak więc uważam, że dam sobię radę, teraz tylko trzeba się dostać.

Nie porównujmy podstawy z gimnazjum, a rozszerzenia w liceum.

Jak w gimnazjum miałeś np. tylko mitozę, to teraz będziesz miał cały podział mitotyczny - profazę, metafazę, anafazę i telofazę.

Tyle co było w gimnazjum, to pół roku liceum na rozszerzeniu.

Nie znasz matmy, nie umiesz chemii. Tego co było w gimnazjum nikt już nie będzie powtarzał w liceum.

Nie chcę Cię zniechęcać, ale nie chcę żebyś się rozczarował w 2/3 klasie.

636451494245979649038.gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...