Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

StartCraft v2 - Kilka pytań, zapowiedź - launcher

theoo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Swego czasu zajmowałem się launcherem StartCraft, niestety zabrakło czasu na dalsze rozwijanie, mimo że zrzeszyliśmy na prawdę ogromną jak dla nas liczbę graczy.

Jako, że nadchodzą wakacje i mam sporo czasu teraz jak i w następnym roku szkolnym to mam do was pytanie:

Co WY jako potencjalni użytkownicy launchera chcielibyście zobaczyć? Jakieś funkcje, których brakuje gdzieś indziej? Wymyślne opcje i możliwości? Napiszcie co chcielibyście mieć jako gracze minecrafta.

To co launcher będzie posiadał poza funkcją włączania gry to również zarządzanie i konfigurowanie serwera do gry (lokalnie i zdalnie na hostingu, innej maszynie).

Dokładne funkcje jakie opcja zarządzania serwerem powinna posiadać również wy jako deweloperzy możecie zgłaszać.

Poniżej znajduje się lista, którą będę uaktualniał. Będą tam WSZYSTKIE wasze pomysły. Dodatkowo dla przejrzystości będzie pewna segregacja (zaakceptowane, niezaakceptowane, do rozważenia).

Lista pomysłów:

- Wybór miejsca na pliki gry @razor3254

- Instalacja paczek tekstur @jkk20

- Zmiana ilości minimalnej i maksymalnej RAM

- Konta Premium i NonPremium

- Zmiana skina w grze

- Możliwość instalacji modów / paczek modyfiakcji

- Zmiana wersji gry + dodawanie własnych paczek

- Wsparcie dla systemów linux i mac @Pitekolotf

- Trzy wersje językowe (Polski, Angielski i Niemiecki) @Pitekolotf

- Tryb offline @Pitekolotf

- Konsola do debugowania @Pitekolotf

- Zakładka z nowościami minecraft @Pitekolotf

- Proste tworzenie i konfigurowanie serwera bukkit @Saveti

- Kilka skinów, szablonów launchera @jkk20

- Dobra optymalizacja @1361622928-U485574.pngYTPolishDesign

- Wejście na serwer tylko dla posiadaczy launchera @1361622928-U485574.pngYTPolishDesign

- Wygląd w stylu windows 8 @jkk20

- Statystyki launchera @martin94

- Sprawdzanie plików aby nie było błędów @Przemek0144

- Ładna, schludna strona www podobna do launchera @MyszkowyPL

- Dodawanie modów do serwera @Kakao14

Kilka screenów:

11659299_753370858114151_267593731923768

11262102_753370861447484_152835904990618

11235812_756654334452470_552190161541544

Wielkie dzięki dla tych, którzy dołożą własną cegiełkę ;)

Opublikowano

Ja tam lubie jesli server ma paczke na popularnym launcherze typu FTB Launcher lub Technic Launcher. Latwiej zainstalowac wszystko i nie musze sie bawic w posiadanie 10 launcherow kazdy na inny server.

Duzo launcherow instaluje pliki i nawet nie powie gdzie. Najlepiej by bylo jak by mozna bylo wybrac folder na poczatku gdzie zainstalowac wszystko.

Odpisujesz na moj post? Dodaj @Aintence jesli chcesz abym go zobaczyl.

4F6xoLt.jpg

Opublikowano

refresh

czekam na pomysły, każdy autor pomysłu znajdzie się z zakładce z podziękowaniami.

Zadajcie sobie pytanie:

Czy jest coś czego brakuje mi lub byłoby fajnym urozmaiceniem w launcherach.

Opublikowano

Wsparcie dla systemów linux i mac czyli plik o rozszeżeniu .jar, choć wiem że pewnie będzie to w c++ lub innym to spróbuj dodać jeszcze wsparcie dla tych systemów.

A jeśli codzi o funkcje wbudowane to:

→Języki, Angielski, Niemiecki i Polski tyle wystarczy żeby dać to na całą europę

→Nowości ze świata MC na tzw. kartach, jest to znany bajer ale czasami przydatny (czasami...)

→Działanie w Offline czyli ominięcie aktualizacij i szybie włączenie Minecraft bez innych pierduł

→Konsola z debugowaniem, czyli logi z błędami, przyda się zaawansowanym użytkownikom

PS. Postaraj się zniwelować błędy związane z ładowaniem, to denerwuje nowych jak i starych użytkoników.

T3hSdWU.png

Pociesz żebraczka

lajkiem...

Opublikowano

Stworzenie serwera na bukkicie wystarczy z launchera wcisnac "Stwórz Serwer" nastepnie pojawia sie panel z konfiguracjami i gdy all zrobimy pod swoje wymogi klikamy "Stwórz Serwer" i sie uruchamia

Opublikowano

Duzo launcherow instaluje pliki i nawet nie powie gdzie. Najlepiej by bylo jak by mozna bylo wybrac folder na poczatku gdzie zainstalowac wszystko.

W zasadzie to o to chodzi, żeby mniej rozgarnięte gimbusy nie wiedziały gdzie wgrać x raya :-D

.

Opublikowano

W zasadzie to o to chodzi, żeby mniej rozgarnięte gimbusy nie wiedziały gdzie wgrać x raya :-D

Kiedy gracz wchodzi na serwer to w konsoli pisze jakie mody ma. Wystarczy wgrac cos w stylu tego. I zablokowac mody typu xray.

Odpisujesz na moj post? Dodaj @Aintence jesli chcesz abym go zobaczyl.

4F6xoLt.jpg

Opublikowano

Sprawdzanie plików :D

Gdy np. jakiś plik launchera zostanie usunięty można pobrać ze strony lub przez launcher plik który sprawdzi czego nam brakuje i pobierze to dzięki czemu nie będzie trzeba przeinstalowywać launchera :D

Opublikowano

Tak jak już pisałem do cb na skype :)

- Statystyki graczy online ile osób już założyło konto itp itp :)

Będe tu dodawał co mi jeszcze wpadnie do głowy :)

Opublikowano

REF

Aktualnie piszę rozbudowany system logów, powinno to zmniejszyć czas potrzebny na wydanie odpowiednich fixów w przyszłości

Dodane zdjęcie

• 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...