Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kiedy wyjdzie wersja Minecrafta 1.9? Informacja

Etaku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Znacie dokladna date wyjscia 1.9? Jesli tak prosze o oswiecenie tym newsem. Oczywiscie like za dobre odpowiedzi.

Opublikowano

@topic

Nie ma oficjalnej daty na 1.9 update. Bardzo mozliwe ze snapshot wyjdzie podczas minecon ale to tez nie jest potwierdzone.

Odpisujesz na moj post? Dodaj @Aintence jesli chcesz abym go zobaczyl.

4F6xoLt.jpg

Opublikowano

@topic

Nie ma oficjalnej daty na 1.9 update. Bardzo mozliwe ze snapshot wyjdzie podczas minecon ale to tez nie jest potwierdzone.

bardzo mala szansa.

cos kiedyś ktoś wspominał o końcu wakacji  ;/

1438614356923701010629.png

Opublikowano

Nie ma dokładnej daty wyjścia minecrafta 1.9, a daty takie to jedynie spekulacje i plotki.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Wyszedł już snapshot więc może do końca wakacji się wyrobią z wydaniem oficjala 1.9

Jeśli pomogłem lub podoba ci się mój post, daj Lubię to

To nic nie kosztuje

Opublikowano

Z nieoficjalnych źródeł (jeden z mało zaangażowanych w Minecraft pracowników Mojang/Microsoft) podobno koniec września/początek października. :)

qTyp0z6.png

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Data nie jest jeszcze nigdzie podana, a wszystkie takie informacje są jedynie spekulacjami. Jedynym rozwiązaniem jest śledzenie strony mojangu i ich twitterów.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

1.9 wyjdzie, jak będą mieli co wypuść, wyszło parę snapshootów, ale to wciąż za mało. musi się uzbierać tego trochę, no bo kto będzie wypuszczał nowy pacz do gry dokładnie go wpierw nie sprawdziwszy?

nowa okrągła wersja zwykle wychodzi od roku do max dwóch lat po wydaniu ostatniej okrągłej wersji i nie myślę żeby tym razem było inaczej.

jeśli czekasz na 1.9, już teraz możesz cieszyć się snapshatami i pomagać w tworzeniu gry.

z marketingowego punktu widzenia, najlepiej dla minecrafa by wyszedł wtedy kiedy jak najwięcej ludzi będzie mogło w niego zagrać.

do ferii zimowych powinien wyjść.

opencraft.pl << { na takim jeszcze nie grałeś }

TDepLbR.gif

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

@ref

A teraz coś już wiadomo kiedy co i jak?

raczej już dość szybko, ale dalej nie wiadomo, to może być następny tydzień, lub za 2 miesiące :P

Aktualne snapshoty to już główni bugfixy i małe zmiany.

Za to trzeba im pogratulować że naprawdę zabrali się za bugi, i w końcu naprawiają nawet te stare bugi z 1.4 jeszcze.

Opublikowano

trzeba im pogratulować że 1 update zajmuje im rok (a może więcej już sam nie wiem) a kiedyś byłą to kwestia tygodni nie wiem czy oni się tam obijają ale idzie to jak dla mnie ślimaczym tempem a na pewno mają środki na przyśpieszenie prac.

Opublikowano

trzeba im pogratulować że 1 update zajmuje im rok (a może więcej już sam nie wiem) a kiedyś byłą to kwestia tygodni nie wiem czy oni się tam obijają ale idzie to jak dla mnie ślimaczym tempem a na pewno mają środki na przyśpieszenie prac.

to normalne, na początku mieli prostą i strasznie zbugowaną grę, dodać nowy blok? nową możliwość? kilka minut roboty, nie trzeba prawie nic przewidywać.

Teraz mamy masę mobów, masę bloków, masę możliwych interakcji, dodając 1 nową rzecz, muszą przewidzieć i zaprogramować jej zachowanie do każdej już istniejącej interakcji/moba/itd, a ich ilość cały czas rośnie, więc każde kolejne update jest trudniejsze od poprzedniego.

Do tego Mojang robi bardzo dużo tam gdzie zwykłe śmiertelniki jak ty nie zaglądają, w końcu zabrali się za kod który kieruje całym serwerem, w końcu zaczeli myśleć, między 1.6 a 1.8 włacznie, było pierdyliard exploitów, force opów, itd, (Większość o nich nawet nie wie, bo ThinkOfDeath i md_5 załatali 90% z nich jeszcze zanim pojawiła się 1 wersja spigota, czy zanim Mojang się zorientował co zjebali)

Przykład: w 1.8 client edytując znak wysyła do servera informacje o nowej zwartości znaku, wysyła ją jako JSON message - może ono zawierać wbudowane komendy, które wykonają się z poziomu opa. Spigot zauważył to od razu, i problemu nie było, a Mojang dopiero w 1.9 zmienił clienta tak, by był w stanie wysyłać tylko zwykły tekst + serwer upewnia się że client nie wysłał żadnych § czy innych znaków specjalnych. 

W końcu naprawiają własny kod, w końcu naprawiają bugi, w końcu ta gra zaczyna wyglądać jak poważny projekt.

Robią naprawdę sporo, tylko nie wszystko widać gołym okiem. 

Np ten j****y bug irytuje mnie chyba od zawsze: https://bugs.mojang.com/browse/MC-3564w końcu po kilku latach go naprawili.

EDIT: do tego w 1.9 dodali naprawdę skomplikowane rzeczy, wymagające przemyślenia i przepisania całkiem sporej ilości gry - 2 ręce np.

PS: ale oczywiście idealnie nie jest, te dziwne skrzydła zjebali po całości, serwer wgl nie sprawdza czy client poprawnie się porusza gdy ma się je nałożone, czyli droga dla cheaterów.

Do tego ich anty-cheat z lataniem i prędkością chodzenia ogranicza się do spamienia w konosli nawet wtedy gdy grasz na singlu bez modów :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...