Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Yasuo - Free Elo

Kacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć ;) W tym poradniku przedstawię Wam postać jaką jest Yasuo­ oraz opiszę co i jak.

Skillset:

Droga Wędrowca (Bierna) - Szansa na trafienie krytyczne Yasuo zostaje podwojona, ale jego trafienia krytyczne zadają o 10% mniej obrażeń (25% na Nawałnicy Stali). 

Gdy pasek Płynności osiągnie maksymalny poziom, to następne obrażenia otrzymane przez Yasuo pochodzące od wrogich bohaterów i potworów aktywują tarczę absorbującą obrażenia przez 1 sekundę równą wartości Płynności. Po 1 sekundzie tarcza rozpada się, a Yasuo traci cały swój zapas Płynności.

Nawałnica Stali (Q) - Yasuo pcha swój miecz do przodu, zadając obrażenia fizyczne wszystkim wrogom w zasięgu 475 jednostek. Trzecie użycie umiejętności wypuści tornado wyrzucające przeciwników w powietrze.

Ściana Wichru (W) - Yasuo tworzy podmuch wiatru, który przemieszcza się do przodu przez 0.25 sekundy, tworząc ścianę wichru blokującą przez 3.75 sekund wszystkie wrogie pociski z wyjątkiem tych pochodzących od wież.

Zamaszyste Cięcie (E) - Yasuo doskakuje do wybranego przeciwnika, zadając mu obrażenia magiczne i oznaczając go na chwilę. Prędkość doskoku zależy od premii do prędkości ruchu Yasuo. Każda aktywacja Zamaszystego Cięcia zwiększa bazowe obrażenia o 25% na 5 sekund, aż do 50% dodatkowych obrażeń.

Ostatnie Tchnienie ® - Yasuo teleportuje się do widocznego, będącego najbliżej kursora wrogiego bohatera wyrzuconego w powietrze, natychmiast generując Płynność. Po teleportacji Yasuo zawiesza w powietrzu wszystkie cele w obszarze 400 jednostek na 1 sekundę.

Zalety i wady postaci:

+ Bardzo mocy w każdej fazie gry.

+ Tarcza, która często ratuje życie.

+ Penetracja pancerza po użyciu ultimate.

+ Lekkie CC (Knock up).

+ Doskok.

- Bardzo trudny.

- Może użyć ulta jedynie na podrzuconych celach.

Runy:

UGFju2G.png

Ja używam takich. Można też zamienić część MR na 5% szansy na uderzenie krytyczne, wtedy ze Stattikiem i Infinity dostaniemy 100%.

Specjalizacje:

NPqjG3B.png

Build

Całkowity:

naL3uMI.png

Trzy ostatnie itemy budujemy w kolejności sytuacyjnej:

Gdy przeciwnicy stackują armor i są tanky, wyposażamy się w Last Whispera.

Gdy potrzebujemy sustainu lub przeciwnicy dysponują dużym poke, bierzemy Blood Thristera.

Gdy mamy bardzo dużą przewagę i potrzebujemy dużego bonusu do dmg kupujemy Trinity Force.

Startowy/pierwszy powrót/mid game:

841mmPB.png lub kPInf88.png

RPmhjB2.png

n0XZaEo.png

Alternatywne itemy:

chhiYxn.png

Malmorious - Można zbudować zamiast trinity/bt, gdy mamy problemy z przeciwnym APC.

The Black Cleaver - Gdy mamy bardzo duży problem z tankami przeciwnego teamu, ten item będzie bardzo dobrym wyjściem ;)

Blade of the ruined king - Mając stattika i buty osiągamy minimalny cooldown na q i więcej go nie będzie. Ten item nie jest zły! Możemy kupić go zamiast BT. Ja osobiście często go kupuje, jest bardzo usefull.

Ravenous Hydra - Nigdy! Jedną z naszych najważniejszych zalet jest mobilność, a ten item bardzo mocno ją ogranicza. Jeden z najsłabszych wyborów, jeśli chodzi o Yasuo.

Kontry:

Yasuo jest słaby przeciwko:

9CmpDB9.png - Łatwy dodge naszego Q oraz bardzo duży dmg w early game (w late niestety też). Jej E może znacznie ograniczyć naszą mobilność.

VGeA9Gt.png - Grając przeciwko niemu na topie lub midzie zostaniemy po prostu zjedzeni. Pasyw blokujący nasze q oraz ogromny dmg ze wszystkich skilli.

GsScZTf.png - Dzięki swojemu R będzie mógł łatwo ominąć nasze tornado w krytycznym momencie. Gra przeciwko niemu wymaga wprawy, ale dobry Yasuo nie będzie miał z tym problemu. Trzeba czekać na dobry moment.

oC5UbbB.png - Sytuacja podobna do Zeda, może ona łatwo odskoczyć i zdodgować tornado, po czym wcisnąć nam tonę dmg. Jedynym plusem jest to, że możemy zablokować jej Wind Slasha.

Słabi przeciwko Yasuo:

GHEleiZ.png - Blokowanie jej q, a następnie wciskanie masy dmg to czysta przyjemność ^^ Pushujcie ją do woli, ale nie zapomnijcie o wardach. Jeśli po jej 6 nie macie znaczącej przewagi, przystopuj z pushem.

9H9Hdyj.png - Gdy tylko podejdzie, dostanie tyle obrażeń w twarz, że więcej tego nie zrobi.

1JybaRC.png - Jeśli w przeciągu pierwszych 10 min trafi jakimkolwiek skillem, będzie to dla niego sukces. Nasza mobilność nie pozwoli mu na trafienie nas niczym. Oczywiście wymaga to wprawy :P

ncj97Ou.png - Możemy zdodogować jego E przy pomocy naszego. Dodatkowo nasza ściana blokuje jego ulta (ryba zostaje pod ścianą). Po 6 uważajcie, aby nie spalić tornada.

Gra przeciwko kontrom:

LeBlanc - Zabrzmi to dziwnie, ale zagraj najbardziej agresywnie, jak tylko możesz. Jeśli szybciej zbijesz jej sporą część HP, niż ona Tobie, tym lepiej. Jeśli zabije Cię w early to jedyne co możesz zrobić, to stać pod wieżą i czekać na pomoc.

Pantheon - Zacznij z Lekką Szatą i 5 potkami, nie pushuj. Stój pod wieżą i farm spokojnie. Nie podejmuj żadnych walk z nim. Najlepiej nawet nie próbujcie go gankować bo w najgorszym wypadku zrobi double.

Zed - Staraj się unikać jego shurikenów, gdy chcesz go zultować, użyj combo E + Q zamiast próbować go zestrzelić na odległość, ponieważ prawdopodobnie Ci się to nie uda.

Riven - Jeśli uda Ci się ją odpowiednio zgnoić przed 6, linia jest Twoja. Używaj q i uciekaj, staraj się jak najbardziej ją obijać. Po 6 blokuj Wind Slasha przy pomocy swojej ściany.

Tricks & Tips

Combo E + Q pozwala na zatoczenie koła naszym q.

Jeśli chcemy kogoś zdivować, załadujmy tornado a następnie flash + e + q + r. Ciężko jest to wytłumaczyć, ale myślę, że każdy wie, o co chodzi ;)

Jeśli w pobliżu jest kilku przeciwników wyrzuconych w różnych kierunkach, nasz ult zostanie użyty na osobie, przy której aktualnie jest nasz kursor. 

Nasze W nie blokuje skilli typu ulti Lux, lub q Xeratha.

Staraj się jak najczęściej używać swojego E.

Jeśli jesteś tuż przy kimś, podrzucisz go tornadem, uderz go raz przed zultowaniem.

Nasze E umożliwia przeskoczenie ścian (jest to dość trudne, sam nie do końca umiem to zrobić.)

Możemy przez ścianę na midzie zdobyć stack naszego q na Raptorach (to te kurczaki xD)

Po podrzuceniu kogoś przez dragona, również możemy go zultować (ostatnio tak było, nie wiem jak jest teraz, ponieważ nie miałem okazji tego sprawdzić.)

Film przedstawiający walljumping:

Dzięki @Kaktus. za film! ;)

Opublikowano

Takie runy są raczej do dupy, polecam posprawdzać graczy na wyższych dywizjach z jakimi grają runami ;] często idą tam w 10% kryta na czerwonych ze względu na pasywke, a to 20% kryta na początku gry ładnie daje komuś po dupie :v

L2P E1 PLZ :v

Opublikowano

Trinity na niego to jakas pomyłka. Lepiej hydre. Faze liniowania yasuo mam niemalże w perfekcji opanowaną i wiem że i tak

się nafarmie i pierwsze składam infinity potem statika, a potem bt zeby jeszcze wiekszego bursta miec. Poradnik taki 6/10.

Opublikowano

Według mnie poradnik może się nadać tylko dla osób od brązu do złota. Zapomniałeś, że w przypadku LeBlanc należy unikać również jej W, a łańcuchy lecą wolno. Yasuo swoimi doskokami może z łatwością ich uniknąć. W przypadku Q powinien użyć ściany wiatru. Oczywiście łańcuchy również może zablokować.  Dodaj jeszcze, żeby oszczędzali błysk, by w krytycznym momencie uniknąć śmiertelnych obrażeń (doskok LB, ewentualnie łańcuchy jeśli wiedzą że nie mają jak uniknąć.)

Oczywiście nie jest to takie proste nauczyć się nagle unikać wszystkich skilli, trzeba na to dostać wprawy i przez chwilę oglądać gry LeBlanc. Łańcuchy unika się biegając w bok, natomiast widząc doskok trzeba obliczyć w którą stronę należy uciekać. Czasem da się tylko błyskiem, czasem wystarczy krok w przód czy w tył.

Nie wpisałeś w kontrach Mordekaisera, a jest to prawdziwa kontra na Yasuo, nie sposób się uchronić przed jakimkolwiek z jego skilli, bo żadnego nie da się uniknąć albo zablokować ścianą.

Nie ma sensu żebym się rozpisywał, bo gdybym to zrobił musiałbym napisać prawie cały poradnik.

Opublikowano

Runy na as są podstawą. Co do buildu, to w większości przypadków lepiej zagrać merce(a nawet tabi) niż berserki. W buildzie bierzesz infinity na 2 tylko wtedy jak jesteś bardzo do przodu. W innym wypadku botrk. I nawet jeśli bierzesz infinity na 2, to jakiś lifesteal przyda się wcześniej niż na ostatnim itemie(na który polecam qss/ga/banshee/mom/ew. omen)

Opublikowano

Trinity jest słabą opcją. Na 18 poziomie Q mamy szybciej aniżeli bonus z Trinity. Wg mnie: Statik -> Infinity -> Botrk/BT -> LW -> GA/Banshee i buty sytuacyjne są lepszym rozwiązaniem. :) Ja preferuję runy 9x AD 9x HP Per LvL, 9x MR 3x AS (Jak gram na magów). :P

Opublikowano

Berserki to chyba jakaś pomyłka, najgorsze buty zaraz po cooldownach na Yasuo. Polecam Tabi albo Merce.

W runach brakuje mi Attack Speedów oraz Critical Strike Chance.

Hydra nie jest złym itemem, pozwala na szybki push, bardzo sytuacyjna. 

Czy ja wiem czy takie free elo? Bo tych nerfach Yasuo już nie taki mocny jak 1,5 roku temu np.

Moja ostatnia gra Dżesju:

7on610.jpg

Opublikowano

Berserki to chyba jakaś pomyłka, najgorsze buty zaraz po cooldownach na Yasuo. Polecam Tabi albo Merce.

Czy ja wiem czy takie free elo? Bo tych nerfach Yasuo już nie taki mocny jak 1,5 roku temu np.

7on610.jpg

Ta juz bys chcial zeby wbijal w 5 i pokazywala sie ikona yasuo + napis penta kill wystarczy juz jedna katarina ktora na bolu moze zrobic solo pente :*

b53c9b011d5d0.jpg

Opublikowano

7on610.jpg

Ze stattikiem i berkami osiągamy największy możliwy cd na q, większego nie będzie. Budowanie butów sytuacyjnych to rzecz oczywista, a berki są najbardziej uniwersalne. Nie dawalem crit chance w runach, ponieważ w moim buildzie znajduje się trinity, które budowane jest z m.in zeala. Co do Hydry - Ogranicza ona strasznie naszą mobilność oraz nie daje tak dużo, jak BT czy BoTRK. Dodatkowo bez niej także mamy wystarczający push, więc jest itemem nieopłacalnym. 

Opublikowano

A gdzie PD - bardzo silny item na yasuo przy 4 itemach IE PD BT Buty w 25 minucie miniony mamy na hita :D

Moze mi ktoś wytłumaczyc po co yasuo trinity grałem tylko raz tak i jakos srednio wyszlo .

Opublikowano

A gdzie PD - bardzo silny item na yasuo przy 4 itemach IE PD BT Buty w 25 minucie miniony mamy na hita :D

Moze mi ktoś wytłumaczyc po co yasuo trinity grałem tylko raz tak i jakos srednio wyszlo .

PD na Yasuo to kiepski pomysł :x Tak jak pisałem - Stattik i buty maksymalnie skracają czas odnowienia Q.

Co do trinity - Daje ilość szansy na kryta potrzebną do 100% + nasze q nakłada efekty przy trafieniu (Pasyw trinity).

­

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...