Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Szkoła po gimnazjum :)

ActivE22

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka

Za niedługo kończę gimnazjum i czas złożyć papiery :p 

Zastanawiałem się nad Technikum ekonomistycznym,Technikum hotelarskim i nad jakąś szkołą zawodową (gastronomia) 

Opiszcie mi po własnych doświadczeniach czy warto iść do danego technikum i czy jest ciężko.

Opublikowano

Na hotelarza na pokojową... xD Technikum hotelarskie najłatwiejsze i najgorsze perspektywy na przyszłość jak dla mnie. Chcesz się uczyć podawania żarcia na stół, lub ścielenia łóżka? Na praktykach będziesz zapierdalał sprzątać łazienki jak to bywa na tym kierunku.

Technikum ekonomiczne w sumie nie jest złe - możliwe, że nauczysz się czegoś przydatnego z ekonomii, jednak możesz sobie nie poradzić z całą tą rachunkowością itd.

Zawodówka to już mieszane uczucia - brak matury, brak średniego. Najlepiej jakbyś wybrał technikum ekonomiczne bo zawsze masz odskocznie typu studia lub porządniejszy zawód niż kucharz.

Opublikowano

Ok dzięki za rady :) może ktoś jeszcze się wypowie :P Najbardziej się skłaniałem do Ekonomistycznego :0

ekonomistyka? co to?

Opublikowano

Idź do ekonomicznego, fajne dupeczki są często ;)

21f0dgn.jpg

Opublikowano

Ja wybrałem technikum elektroniczne profil technik elektronik. Pierwszy semestr masakra, sprawdzian za sprawdzianem, ale nie było tak źle, zawodowe ogarniam bez problemu to się nawet uczyć nie muszę, a wiadomo z innych przedmiotów wystarczy troszkę posiedzieć i się ogarnie. Co do drugiego semestru to same luuuzy :D. Dosłownie, są czasem takie tygodnie, gdzie co chwile coś, ale są i takie, że żadnego sprawdzianu. Ja polecam technikum, ponieważ:

- bardzo fajni, dojrzali ludzie, z którymi od początku się można zaprzyjaźnić 

- na razie sprawdza się to, że najtrudniej jest tylko w pierwszej klasie, wszyscy mówią, że potem jest baaardzo łatwo

- po technikum masz już zawód :D

2cf6pe0.jpg

"Hmm jak by to powiedzieć... Moje pierwsze wrażenie o grupie... Nie lubię was..." - Kakashi

Opublikowano

­Pójdziesz do ekonomicznego,później na rachunkowość czy coś takiego i w każdym biurze pracę dorwiesz ;)

egq3SFm.png

Opublikowano

Fakt, ekonomiczne to najlepszy wybór będzie z tych trzech szkół. Bo po zawodówce matury nie masz, a tak to w technikum i zawód zdobedziesz i mature, zawsze to lepiej, moim zdaniem. Hotelarskie to niezbyt dobry pomysł. Może i byś zdobył pracę, ale nie sądzę żeby to była praca Twoich marzeń. Rób to co kochasz. Co do zawodówki gastronomicznej - fakt, brak matury, etc, aczkolwiek mam znajome, które po takiej szkole juz od dawna pracują w dobrych restauracjach, no ale jak już gastronomia to według mnie lepiej technikum wtedy wybrać, bo ta matura... kto wie, może zechcesz iść na studia kiedyś, więc. :)­

­VeIMQWU.png

Opublikowano

Ja wybrałem technikum elektroniczne profil technik elektronik. Pierwszy semestr masakra, sprawdzian za sprawdzianem, ale nie było tak źle, zawodowe ogarniam bez problemu to się nawet uczyć nie muszę, a wiadomo z innych przedmiotów wystarczy troszkę posiedzieć i się ogarnie. Co do drugiego semestru to same luuuzy :D. Dosłownie, są czasem takie tygodnie, gdzie co chwile coś, ale są i takie, że żadnego sprawdzianu. Ja polecam technikum, ponieważ:

- bardzo fajni, dojrzali ludzie, z którymi od początku się można zaprzyjaźnić 

- na razie sprawdza się to, że najtrudniej jest tylko w pierwszej klasie, wszyscy mówią, że potem jest baaardzo łatwo

- po technikum masz już zawód :D

Jesli bez uczenia ogarniasz wszystko to musisz byc mega geniuszem, albo po prostu nic nie robicie na zawodowych.

Deus vult

Opublikowano

Szkoły zawodowej osobiście Ci nie polecam - ale wiadomo, są różne aspiracje. 
Dlaczego mam takie zdanie? Przede wszystkim, nie masz po niej matury i Twoja dalsza edukacja często się na tym kończy. Dostajesz zawód, ale jesteś nastawiony na pracę fizyczną. 

Technikum za to mimo zawodu daje Ci szerokie możliwości, zawsze możesz kontynuować naukę bądź pracować w wybranym zawodzie. 

Profil hotelarski ma swoje plusy, ale w danych regionach. Przede wszystkim są to województwa nastawione na turystykę. Patrząc z perspektywy W-M jest to opłacalne, bo rąk do pracy zawsze się szuka. Tylko też jest jedno ale - musisz się w tym odnajdować. 

Technikum ekonomiczne jest już za to bardziej przyszłościowe. Jest to dobry wybór, ale jak wiadomo, nic nie jest takie proste. Tam będziesz musiał się trochę bardziej przyłożyć. Ale żeby Cię to nie zniechęcało - człowiek jest istotą przystosowaną do wszystkiego, więc możesz wyjść i bez godzinnego uczenia. Jedynie czeka Cię większy zakres. Wybór jednak należy do Ciebie. 

~ ~

Opublikowano

­Pójdziesz do ekonomicznego,później na rachunkowość czy coś takiego i w każdym biurze pracę dorwiesz ;)

I będziesz tonął w papierach, zarabiając przy tym mniej od kucharzy, mechaników i reszty która ukończyła dobrą zawodówkę.

Opublikowano

I będziesz tonął w papierach, zarabiając przy tym mniej od kucharzy, mechaników i reszty która ukończyła dobrą zawodówkę.

Jak te 99 to twój rocznik to pewnie doświadczony życiem jesteś.

Że tak powiem c***a prawda bo nawet jeśli to wolałbym być korpośmieciem niż zapierdalać w smarze czy smażyć kotlety.

Opublikowano

Idź do technikum ekonomicznego.Będziesz mieć zawód i możliwość pójścia na studia.Ten kierunek daje całkiem spore możliwości, bo możesz pracować w banku, być ekonomistą, księgowym.Moim zdaniem wszystkie w/w szkoły są dość średnie, ale technikum ekonomiczne jest zdecydowanie najlepsze z nich.

Opublikowano

Że tak powiem c***a prawda bo nawet jeśli to wolałbym być korpośmieciem niż zapierdalać w smarze czy smażyć kotlety.

Z pewnością to praca marzeń... ehh... jak ja bym chciał siedzieć 8 godzin w biurze, robić jakieś tabelki w excelu i pisać jakieś papierki. Z resztą są kursy u takiego mechanika samochodowego, a kucharz zawsze może nauczyć się nowego przepisu, podczas gdy w biurze... słyszałem coś o kursach excela, ale za to pewnie jest olbrzymia pensja.

I to nie jest hejt, po prostu myślenie, że zawodówka nic nie da jest błędne - równie dobrze technikum nic nie da, co z tego że pójdzie na tego całego ekonomistę jak nauczyciel słabo liczy?

Jednak i ja Ci polecam szkołę ekonomiczną - jak pójdziesz dalej na studia to masz trochę tych kierunków do wyboru, a hotelarstwo to przeważnie język angielski. Co do gastronomi to jak nie masz niczego co sugeruje Ci taką pracę tylko jest to Twój własny pomysł to nie idź na niego - proste.

pyhvh7E.png

Opublikowano

@ActivE22

Na 100% technikum. Hotelarskie to brzmi jak "sam nie wiem co tutaj robię". Już lepsze ekonomiczne. Sam jestem w technikum tyle, że informatycznym. Trochę żałuję wyboru, no ale już za późno na zmiany :P Plusem tech. jest to że po 4 latach będziesz miał maturę oraz zawód (od 2 klasy co rok, będziesz miał egzaminy zawodowe). Czy ciężko ? Zależy od szkoły. U mnie jest średnio. 

gfgdf

Opublikowano

Z pewnością to praca marzeń... ehh... jak ja bym chciał siedzieć 8 godzin w biurze, robić jakieś tabelki w excelu i pisać jakieś papierki. Z resztą są kursy u takiego mechanika samochodowego, a kucharz zawsze może nauczyć się nowego przepisu, podczas gdy w biurze... słyszałem coś o kursach excela, ale za to pewnie jest olbrzymia pensja.

I to nie jest hejt, po prostu myślenie, że zawodówka nic nie da jest błędne - równie dobrze technikum nic nie da, co z tego że pójdzie na tego całego ekonomistę jak nauczyciel słabo liczy?

Jednak i ja Ci polecam szkołę ekonomiczną - jak pójdziesz dalej na studia to masz trochę tych kierunków do wyboru, a hotelarstwo to przeważnie język angielski. Co do gastronomi to jak nie masz niczego co sugeruje Ci taką pracę tylko jest to Twój własny pomysł to nie idź na niego - proste.

Tak tylko że technikum nie zamyka Ci drogi na studia. "Kucharz nauczy się nowego przepisu"?xDDD  i potem płacz i lament w kuchennych rewolucjach.

Opublikowano

Tak to mój rocznik. ;) Ja wolałbym być kierowcą autobusu czy mechanikiem niż "korpośmieciem" który nie ma w ogóle satysfakcji z życia, bo jedyne co robi to tabelki w excelu. Zawodówka to nie jest zła szkoła. Mam w rodzinie osoby które cieszą się życiem bardziej po zawodówce niż studiach, jeśli masz ze mną rozmawiać to nie używaj przekleństw, bo to przeważnie oznaka słabości i niesamowicie robi mi się niedobrze gdy jem kolacyjkę, a ty mi wyskakujesz z penisami.

Opublikowano

Idź do ekonomicznego z tego co mi wiadomo przedmioty takie jak rachunkowość etc. nie są takie ciężkawe.

Zawodówki nie polecam (praktyki,brak średniego) mam znajomych z zawodówki jeśli chodzi o naukę to straszny luz lecz jeśli chodzi o praktyki to czasem sie znajdzie szef tyran i wtedy już są dylematy takie jak zmiana zakładu pracy itp itd. a to wszystko to bardzo nieprzyjemne sytuacje.

Na Twoim miejscu bym uderzył w tech ekonomiczne.

681731482015096381754.png

Czytaj uważnie, masz Boga na linii.

Opublikowano

Jesli bez uczenia ogarniasz wszystko to musisz byc mega geniuszem, albo po prostu nic nie robicie na zawodowych.

Szkołe wybiera się wedle zainteresowań chyba nie? Ja w technikum budowlanym w I kl. też dużo się nie musiałem uczyć bo sproro od ojca się nauczyłem :)

Opublikowano

Skoro nie wiesz gdzie iść, to moze po prostu uderz do jakiegoś LO, a bedziesz sie zastanawiać gdzie isc na studia ?

Fringe

Metin2.PL TORTUGA 

BODY 54lv SKILE -  ON 

Opublikowano

A lepsze będzie technikum ekonomiczne czy LO z klasą policyjną ? 

Odpowiedz sobie sam. Do czego ciągnie cię bardziej?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...