Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Nie zdałem - do jakiej szkoły się przenieść?

`Penero

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Elo,

Nie zdałem do III kl. technikum i teraz myślę co będzie dalej z moją edukacją

zastanawiam się nad:

1 ) Zawodówka

2 ) Liceum 2 letnie dla dorosłych

3 ) Zbieracz śmieci..

Zapału do edukacji nie mam..

chce tylko jak najszybciej skończyć jakąś szkołę po której łatwiej będzie znaleźć normalną prace xD

moj los w Waszych rękach.

Co polecacie?

EDEN 2q1dnaw.pngHAZARD

Opublikowano

Idź do zawodówki, przynajmniej będziesz miał jakiś zawód.

A od kiedy po technikum nie ma się zawodu?

Nie ma się czym przejmować tylko uczyć się dalej, swiat się na tym nie kończy, są gorsze rzeczy na świecie, są też ludzie którzy w gimnazjach siedzieli nawet mając po 20 lat na karku bo tak nie zdawali i żyją też i mają się dobrze. Nie mówię, że nie zdawanie do następnej klasy to coś dobrego, ale szczerze nie ma się czym przejmować. Wiem, że może to być trudne i ciężkie, ale głowa do góry i ukończ tą szkołę, nie ma sensu myśleć o jej zmianie przez jedną małą potyczkę w życiu. Nie traktujmy tego jak wyrocznie. Po technikum zdobędziesz taki sam tytuł jak po zawodówce, a w tym wypadku musiałbyś się cofnąć prawdopodobnie w nauce idąc do zawodówki, więc jaki sens? Skończ technikum, po prostu.

­

­VeIMQWU.png

Opublikowano

­Ja proponowałbym trochę wziąć się za siebie i skończyć już tą szkołę ( chociażby na 2. Ważne, żeby zdać ) Wiadomo, że trochę głupio nie zdać itp. ale świat się na tym nie kończy. Dobrze @kavoweciastko mówi. Nawet jakbyś zawodowego nie zdał to zawsze będziesz miał w zanadrzu średnie ( najlepiej z maturą ) Maturę warto mieć bo za X lat może pomyślisz sobie, że fajnie byłoby iść na studia.

U mnie do kl. chodziły osoby, które nie zdały 1-3 razy a maturka na 80-90%, dzisiaj chodzą na studia / pracują i wcale nie narzekają :D 

Opublikowano

­Jesteś już w drugiej klasie, więc 2 lata to nie tak długo, warto skończyć tą szkołę.

nie ma opcji żebym skończył tą szkołę ponieważ jestem na profilu którego nie ma w aktualnej I klasie bo było zbyt małe zainteresowanie (ekonomia)

Także nie mam gdzie "spaść"

P******e tą szkołę ogólnie.. mój cel życiowy na ten moment to zawodówka lub liceum 2 letnie zaoczne :)

Chciałbym się właśnie dowiedzieć czy w tym liceum to będzie ciężko czy łatwo? :D

EDEN 2q1dnaw.pngHAZARD

Opublikowano

­@1309506

Nie wiem dokładnie jak wygląda liceum zaoczne bo sam do takiego nie chodziłem, ale wydaje mi się, że co tydzień - co 2 tyg w weekend : przyjdziesz, posiedzisz te 3,4,5h. Jakieś tam zadanie zrobisz, coś napiszesz i tyle :D Oni wiedzą, że takie osoby pracują już, mają dzieci, 100 innych problemów . Raczej nie powinni robić żadnych problemów. Jak się mylę to sorry. Niech mnie ktoś poprawi :D .... dzisiaj to nawet studia zaoczne idzie w miarę łatwo zrobić ^^

Powodzenia ^_^

Opublikowano

Najlepiej do zawodówki dla Ciebie - brak matury, zdobywasz doświadczenie w zawodzie. Moim zdaniem osoby, które ukończyły zawodówkę mają lepszy start niż takie, co się kiszą na studiach. 

Opublikowano

@Karyvlea Jasne, taka osoba po zawodówce może wyjść nawet x3 lepiej niż ta po studiach. Pod warunkiem, że jest naprawdę dobra w tym co robi, ma jakiś pomysł na biznes, ma głowę na karku etc. :P

W dzisiejszych czasach brakuje fachowców ^^

Opublikowano

@Karyvlea Jasne, taka osoba po zawodówce może wyjść nawet x3 lepiej niż ta po studiach. Pod warunkiem, że jest naprawdę dobra w tym co robi, ma jakiś pomysł na biznes, ma głowę na karku etc. :P

W dzisiejszych czasach brakuje fachowców ^^

Zdecydowanym plusem jest to, że osoba po zawodówce o wiele szybciej zacznie pracę / zacznie szukać tej pracy, niż student. ;)

Opublikowano

­

nie ma opcji żebym skończył tą szkołę ponieważ jestem na profilu którego nie ma w aktualnej I klasie bo było zbyt małe zainteresowanie (ekonomia)
Także nie mam gdzie "spaść"

P******e tą szkołę ogólnie.. mój cel życiowy na ten moment to zawodówka lub liceum 2 letnie zaoczne :)
Chciałbym się właśnie dowiedzieć czy w tym liceum to będzie ciężko czy łatwo? :D

Wcześniej napisałeś, że nie masz zapału do nauki i chcesz iść do pracy - w takim przypadku nie wybieraj żadnego LO, tylko idź prosto do zawodówki, ponieważ po LO nie ma praktycznie pracy.

Opublikowano

Ja miałem taką sytuację, że chodziłem na początku do budulca i później się przeniosłem do ekonomika w połowie pierwszego roku, ponieważ w budowlance klasa to taka patola, że nauczyciele żyć nie dawali i ogólnie robili nam jesień średniowiecza, co chwile kartkówki, pytania etc. za karę. W ekonomiku z czystej niechęci do tego ile tam trzeba siedzieć przed monitorem i nakurwiać w power point albo excel też sobie odpuściłem, bo jestem osobą która lubi środowisko dynamiczne, wiec poszedłem do zaocznego LO i od października tego roku zaczynam od 3 klasy + jakieś egzaminy uzupełniające, które na moje oko są łatwe :P Aktualnie mam pracę + piątek i sobota dojdzie szkoła po 3/4h i reszta to luzy. 

Zawodówkę wybierz tylko i wyłącznie wtedy, gdy jesteś pewien że odnajdziesz się w tym fachu i będziesz mieć pomysł na biznes, ewentualnie masz znajomych, którzy by cię do tego fachu wprowadzili :)

Jak nie to zaoczne LO, matura i wio na studia.

graphic.png

Opublikowano

@Karyvlea

Znam też osobę która ma małe dziecko, chodzi do szkoły policealnej ( skończyła liceum dawno temu ), chodzi na studia zaoczne i pracuje :D Można? można. W tym wszystkim najważniejsze są chęci. Ja sam nie wiem czy bym tak potrafił ^_^ 

Bycie studentem nie przeszkadza w szukaniu pracy, pracowaniu etc. :D ­

Opublikowano

Polecam isc do zawodówki na elektryka i robic po tym instalacje elektryczne w domach sporo pracy na rynku i jak sie cos wyniesie z tej szkoly mozna ladne pieniadze zarabiac jak na zawodowke

Opublikowano

Idź na zasiłek czy coś. Jak ty nie masz zapału do nauki (zawodu też trzeba się nauczyć) to ja bym ci nie powierzył żadnych czynności. Tym bardziej się śmieję jak na górze piszą mechanik elektryk itp. ; )

tumblr_inline_nt05diSJ3v1r02w2j_500.gif

Opublikowano

Jak to się mówiło ;)

Nie chciał nosić teczki, trzeba dźwigać woreczki  xD  xD

Wyjazd do zety, tam są tacy sami kretyni co ty.

Opublikowano

A od kiedy po technikum nie ma się zawodu?

Nie ma się czym przejmować tylko uczyć się dalej, swiat się na tym nie kończy, są gorsze rzeczy na świecie, są też ludzie którzy w gimnazjach siedzieli nawet mając po 20 lat na karku bo tak nie zdawali i żyją też i mają się dobrze. Nie mówię, że nie zdawanie do następnej klasy to coś dobrego, ale szczerze nie ma się czym przejmować. Wiem, że może to być trudne i ciężkie, ale głowa do góry i ukończ tą szkołę, nie ma sensu myśleć o jej zmianie przez jedną małą potyczkę w życiu. Nie traktujmy tego jak wyrocznie. Po technikum zdobędziesz taki sam tytuł jak po zawodówce, a w tym wypadku musiałbyś się cofnąć prawdopodobnie w nauce idąc do zawodówki, więc jaki sens? Skończ technikum, po prostu.

­

Nie wiem czy doczytałaś, ale autor tematu nie rozważa pozostania w technikum, a z tych opcji, które podał, najlepsza jest zawodówka.

Opublikowano

Nie wiem czy doczytałaś, ale autor tematu nie rozważa pozostania w technikum, a z tych opcji, które podał, najlepsza jest zawodówka.

Doczytałam, jednak chcę mu coś uświadomić, bo jego myślenie jest błędne. Postępuje w tym momencie chyba zbyt pochopnie, a i tak na jedno wyjdzie bo i tu i tu zdobedzie zawów, i tu i tu będzie musiał się uczyć, jednak technikum lepiej skończyć, zawsze to moze zdawać jeszcze mature, kto wie czy nie będzie chciał na studia iść, o ile ma ambicje.

­

­VeIMQWU.png

Opublikowano

Elo,

Nie zdałem do III kl. technikum i teraz myślę co będzie dalej z moją edukacją

zastanawiam się nad:

1 ) Zawodówka

2 ) Liceum 2 letnie dla dorosłych

3 ) Zbieracz śmieci..

Zapału do edukacji nie mam..

chce tylko jak najszybciej skończyć jakąś szkołę po której łatwiej będzie znaleźć normalną prace xD

moj los w Waszych rękach.

Co polecacie?

Mimo co proponujesz, uważam byś został w technikum. Do zawodówki iść niema sensu, bo musiałbyś się cofnąć aż o dwa lata. Szkoda czasu. Skończ technikum.

gfgdf

Opublikowano

Specjalnej. Trzeba być debilem, żeby nie zdać minimum na tych dwójkach. Również nigdy nie miałem zapału do nauki a mimo tego przechodzę bez problemu do kolejnych klas i to z nie najgorszymi ocenami.

Z warkoczykami czy bez, po co mam wybierać, najlepiej wziąć obie.

Opublikowano

Najlepiej idź do zawodówki. Masz 3 lata (Głównie praktykę), po zawodówce masz kolejne 2 lata (Sama praktyka, praktycznie;p) - Liceum dla Dorosłych, klasyfikacje sobie zrobisz. Więc masz więcej praktyki niż, Polskiego itp. Im więcej zajęć praktycznych, tym lepiej dla ciebie na przyszłość.

Opublikowano

Jak to się mówiło ;)

Nie chciał nosić teczki, trzeba dźwigać woreczki  xD  xD

Wyjazd do zety, tam są tacy sami kretyni co ty.

dlaczego mnie wyzywasz?

Kretynami są osoby Twojego pokroju.

Stary Cię w domu nie wychował? chyba za słabo Cię bije bo takie gówno jak Ty to trzeba od razu na szubienice xD

@topic

też uważam że zawodówka dla takiej zdolnej osoby jak Ja jest najlepszą opcją :)

EDEN 2q1dnaw.pngHAZARD

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...