Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Lagi

RAD0SLU4F

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jakiś czas temu miałem W7 na kompie. Teraz mam WMX8 (bardzo fajny system). Moim problemem są lagi. Gdy miałem XP gra była bardzo płynna. A teraz tnie się. Nie wiem o co chodzi.Specyfikacja sprzętowa mojego kompa (jest dośc stary :D)

Proc: AMD Sempron 3000+ 1,6 Ghz

Grafa: NVIDIA GeForce 6150 Se (zintegrowana)

Siec: nVidia nForce networking controller

Net: 8 mb :)

Nie sądze, żeby lagi były po stronie netu. Proszę o szybką odpowiedź. Poleci dużo + i 5*!!!

heheher.png

Kwicze skilla.

Piszę co myślę, jeśli cię uraziłem moją odpowiedzią, to idź się schowaj.

Opublikowano

Spróbuj zainstalować nowsze sterowniki do karty graficznej.

Ryzen 5 3600 | SPC Grandis 2 | MSI B450 Gamming Plus MAX | Crucial Ballistix Sport LT 2x8GB 3000Mhz CL15 | Palit GTX1070 Super JetStream 8GB | Adata XPG S11P Pro 512GB + Crucial 1TB | SPC Supremo FM2 650W | SPC Pax M70 | Dell U2312Hm + Dell U2413f | Zowie FK1 | CMStrom Quickfire Ultimate Brown | Samsung S21+ | Dell Vostro 3560

Opublikowano

Jeśli włazisz pod wieczór do m1 to się nie dziw, że masz lagi bo nawet ja mam lagi na b.dobrym sprzęcie :lol: twój sprzęt jest dobry do gry w metin2 więc od jego strony nie powinny być problemy ani od internetu, graf 6150 jest ok do tej gry proc w porządku, ja raczej myślę, że używasz programów typu gadu-gadu, skype podczas gry oraz jakiś P2P.

Bądź człowiek! Jebnij minusa

sygnabysketchy132313.png

Opublikowano

Jeśli chodzi ci co cięcie się gry to strona nigdy nie stoi po stronie neta, tylko komputer.

@Sketchy

Szkoda, że autor nie napisał ile ma ramu. To też wpływa na płynność.

Te programy przez Ciebie wymienione zżerają ~250MB Ramu To nie wiem ile ci tam zostaje. Ale z 1 GB se odejmij od ramu - tyle ci zostaje na metka (nie wiem ile ci tam twój system żre, ale mi 1,25GB: skype, gg, g data i opera + system)

roomy.png

Wczoraj do ciebie nie należy. Jutro niepewne... Tylko dziś jest twoje.

Opublikowano

Ramu mam 2 GB zapomniałem napisać :D. A Windows MX8 ma takie same wymagania jak XP SP3. Nie używam Gadu-Gadu, skype ani nic w tym stylu. Gramna feniksie, lagi są wszędzie, na każdym ch. W tle mam włączony tylko AIMP2 (coś jak Winamp).

EDIT: Stery od karty mam najnowsze, a na metka zostaje mi się 1,3 GB ramu

heheher.png

Kwicze skilla.

Opublikowano

Niestety to jest problem w Windows 7 ..

Trzeba poczekać aż wyjdzie na przykład : SP1 bo na razie nie wszystko jest dopracowane ..

W windows 7 trzeba przynajmniej teraz 4GB ramu żeby dało sie grać chociaż może się zaciąć ..

W win XP standard to 512 / W vista 2GB a w Win 7 niby 4-6GB

Taka moja teoria

Opublikowano

Tak wiem, ale bardziej obchodzi mnie WindowsMX8, ponieważ mam go teraz na kompie. Powtórzę, że wymagania ma takie jak Windows XP SP3.

heheher.png

Kwicze skilla.

Opublikowano

Wyczyściłem, nic nie dało. Po za tym wczoraj robiłem formata całego kompa i nic nie ściągałem, oprócz sterów, antyvira.

heheher.png

Kwicze skilla.

Opublikowano

W tym wypadku najlepszym sposobem jest robienie cotygodniowych defragmentacji. Jaki polecam program do tego typu "zabiegu"? Hmm, jest ich wiele ja zaproponuje może RegSupremePro (niestety tylko na 30 dni). Dobrym sposobem jest jeszcze oczyszczanie zbędnych plików ze swojego dysku, tu polecam program Odkurzacz. Przyda się tobie jeszcze program CCleaner do czyszczenia rejestru systemu. To chyba na tyle, mam nadzieję, że jesteś trochę obeznany w komputerach i sobie z tym poradzisz, jak nie polecam google.pl ;)

sygnabysketchy132313.png

Opublikowano

Sketchy masz rację ale operacje ciągłego czyszczenia rejestru doprowadzi do jeszcze gorszego stanu niż jest ..

Ciągłe usuwanie rejestru to tak samo jak czyszczenie folderu prefetch . Ok co 2 tygodnie czyszczenie rejestru (Dodawanie/Usuwanie) ale folder prefetch jak komputer strasznie muli (Krytyczne sytuacje)

Folder prefetch -> C/Windows/Prefetch - usuwasz wszystkie pliki z tego folderu nie rób tego codziennie !! System będzie coraz bardziej mulił ..

Ewentualnie możesz użyć programów optymalizujących ..

Opublikowano

Ramu mam 2 GB zapomniałem napisać :D. A Windows MX8 ma takie same wymagania jak XP SP3. Nie używam Gadu-Gadu, skype ani nic w tym stylu. Gramna feniksie, lagi są wszędzie, na każdym ch. W tle mam włączony tylko AIMP2 (coś jak Winamp).

EDIT: Stery od karty mam najnowsze, a na metka zostaje mi się 1,3 GB ramu

. karta graficzna pewnie nie wydaja, polecam Geforce 8600GT 1gb....

i zwieksz sobie w ustawieniach swojej karty graficznej ustawienia obrazu bardziej na wydajnosc, niz na jakosc...

bylo tu 3razy wiecej napisane, ale postanowilem usunac.

jeszcze sprobuj ccleaner, tez pomaga. Dodatkowo wejdz we wlasciwosci mojego komputera, nastepnie -> zaawansowane ->wydajnosc(ustawienia)

i tam wybierz opcje "dopasuj do uzyskania jak najlepszej wydajnosci"

http://i.imgur.com/rNcKrba.jpg

Opublikowano

Zawsze możesz oddać komputer do serwisu jednakże wtedy policzą ci troche kasy za to

Zwiększ ilość używanej pamięci operacyjnej : NP: Masz 2 GB dzielisz na 2 (2GB :2) czyli używa około 1GB to dodaj jeszcze z 256mb (1,25GB) a na system powinno wystarczyć 784MB tak jak w XP SP3

Karta graficzna .. Nie ma specjalnie dużo do gadania (Chyba że w opcjach ustawiłeś wszystkie efekty )

UP: Podobnie o wydajności mamy ;s

Opublikowano

Więc tak: Jestem po defragmentacji, czyszczeniu CCleanerem, zmienieniem na wydajność, w windowsie wszystko z grafika na Low i nie wiem co dalej ;/. Lagi nadal występują już nie mam po prostu na to siły.

heheher.png

Kwicze skilla.

Opublikowano

Stary, jedź na jakieś normalnej wersji systemu a nie bawisz się w jakieś mody ;D Zainstaluj sobie normalną siódemkę i tyle a nie babrać się z jakimiś modami, cholera wie czy to w 100% działa jak należy itp.. Jak wole mieć system taki jaki stworzyli a nie taki, że ktoś w nim grzebał bo to nie jest jakiś mały programik tylko system...

A DirectX ?

Ta cierpliwa sygnatura czeka na wenę jego właściciela. :-)

Opublikowano

DirectX jest 9.0. Andrzej, to jest o wiele lepsze od oryginału, zobacz sobie

windowsmx.pl

System nie jest zły na pewno, działa o wiele szybciej od XP. Na własnej skórze się o tym przekonałem.

heheher.png

Kwicze skilla.

Opublikowano

Wiem o tym, czytałem. Tak czy inaczej ni jak ma się do Windows 7 ;) XP po prostu już jest przestarzały ; p

Opublikowano

Co ty andrzej mówisz? :unsure: Windows 7 dobry? Od kiedy i gdzie tak czytałeś? Ja bym już wolał XP, jest przestarzały ale jary i znam się na nim lepiej niż na Windows 7, którego miałem, łee! Nie polecam siódemki!

sygnabysketchy132313.png

Opublikowano

Windows 7 jest dobry a nawet bardzo dobry ... Ale jeżeli nie ma się przynajmniej 4 GB ramu to możesz sobie marzyć żeby all chodziło płynnie

Opublikowano

Co ty andrzej mówisz? :unsure: Windows 7 dobry? Od kiedy i gdzie tak czytałeś? Ja bym już wolał XP, jest przestarzały ale jary i znam się na nim lepiej niż na Windows 7, którego miałem, łee! Nie polecam siódemki!

Chłopcze, mało wiesz na ten temat ;) Nie zamierzam Ci tutaj wykładać, dlaczego 7 lepsza od XP ale kazdy kto nie sugeruje się czyjąś opinią tylko sam na niej operował ten wie :)

Windows 7 jest dobry a nawet bardzo dobry ... Ale jeżeli nie ma się przynajmniej 4 GB ramu to możesz sobie marzyć żeby all chodziło płynnie

Chyba żartujesz! Odkąd go mam jadę na 2 GB i naprawdę nie narzekam :) Działa wszystko dość dobrze ;)

Opublikowano

Sam używam mx 8 teraz obecnie speed xp i system jest owiele szybsze niż zwykły xp zainstaluj najnowsze sterowniki powyłączaj programy w msconfig i zainstaluj ccleaner i powinno pomóc

"W czas wojny potrzebujemy kogoś nowego, komu możemy zaufać, kto poprowadzi ludzi jak jakiś święty. "

"Nie oceniaj mnie, jeśli mnie nie znasz."

"Toczę walkę przez cały czas z czymś innym. Czasem z samym sobą. Są we mnie dwie osobowości - jedna chce żyć w spokoju, druga nie podda się, dopóki nie odzyska wolności. "

Moje Tuty:

Wallhack

FISHBOT,BLOK CPU,OBEJŚCIA

Opublikowano

Szok.... Pobrałem najnowsze stery (ze strony nvidia.pl/page/main.html), a tutaj booom i.... bluescreen przy każdej grze. Po prostu gz tym, co opracowali te stery.

heheher.png

Kwicze skilla.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...