Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Komputer do grafiki

MateuszNH

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, mam prośbę w sprawie złożenia komputera do grafiki. Głównie chodzi o Rhino 3d, Vraya pod Rhino3d czy 3dsmaxa Archicada photoshopa itp. 

Najważniejsza jest dla mnie cena, ma być jak najtaniej z tym że z pewnych zewnętrznych względów procesor nie może być taniej niż 1500PLN, Karta 1000 a RAM 210 (nie żeby mi zależało na cenie konkretnych komponentów ale taka jest minimalna z pewnych powodów i nie ode mnie to zależy). Jest to cena minimalna i raczej optymalna, nie chodzi mi o jakieś quadro 4000, budżet to jakieś 3500-5000, więcej nie da rady, ja szczerze mówiąc nie bardzo wiem jakie te programy mają wymagania. Absolutnie nie zależy mi na grach w tym zestawie chodzi mi o samą grafikę. Dacie rade coś wykombinować, doradzić? Z góry dzięki mpcki.

Aha, i czy jest sens wrzucania hdd jako główny dysk twardy i sdd zewnętrznie czy raczej to idiotyczne ze względu na mniejszy przesył danych?

Opublikowano

Czemu procesor nie może być taniej niż 1500 złotych? Przykładowo i7 4790K idzie obecnie dostać za 1400-1450 złotych, a drożej to masz tylko LGA2011-3, które wygeneruje sporo wyższe kwoty za RAM czy też płytę główną.

Opublikowano

Wiesz, mam dotację ale tylko na zestaw z procesorem za 1500 lub więcej (no i to co tam wyżej podałem), jak dają to warto korzystać. Za 1400-1450 może być, po prostu kupie gdzieś gdzie będzie trochę droższe czy coś, a i7 4790k to mój domyślny procek, to jest wyznaczyli mi jako proponowany i ja mogę sobie tylko zmienić na droższy, i7 4790 jest ok. 

A co do poprzednika, raczej będę podkręcał ale nie wymagam procesora który musi mieć OC, jak dla mnie ten i7 4790k będzie ok, może być też coś ze stajni zielonych.

Planowałem jeszcze Cruciala Ballistix 16GB czy czegoś w tej cenie, ale całego zestawu jeszcze nie mam i dlatego tu piszę o jakieś porady, najważniejsza rzecz dla mnie to karta bo kompletnie nie wiem co wrzucić. Gtx 760 powinien chyba wystarczyć do wszystkiego (choc nie jestem pewny z vray/rhino) ale to nie jest za bardzo karta do grafiki, na prawdę nie znam się na tych kartach graficznych do grafiki, jak wspomniałem do gier się w ogóle nie przyda.

Opublikowano

Wiesz co, jak to ma nie być do grania to sugerowałbym coś z rodziny Quadro, ale ja też zbytnio się na tym nie znam. Lepiej by było jakbyś przeszedł się na jakieś bardziej profesjonalne forum w stylu pclab, tam Ci bardziej pomogą. Bo tutaj to raczej sami pseudo znawcy od składania komputerów do grania ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...