Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Płyta główna i chłodzenie cpu

Gromakon

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jaka kupic płytę główną pod procesor AMD Phenom II x4 955 i jakie chłodzenie cpu łączny budżet 500zł

Nieregulaminowa sygnatura

Opublikowano

­Ile masz kości ramu, czy planujesz OC, czy planujesz montowanie więcej niż jednej grafiki, czy masz jakieś wymagania co do ilości wejść sATA. Powiedz jaką masz obudowę, bo jeżeli jest to małe coś, to musisz kupić płytę mATX, a także nie każde chłodzenie wejdzie do każdej obudowy.

500zł ma być za samą płytę i chłodzenie, czy procesor też?

Podaj resztę zestawu, bo może lepiej wziąć płytę z wejściem PCI-E 3.0 (jeżeli takowe są)-nowsze karty graficzne, korzystają już z szybszej i lepszej wersji PCI-E

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

­Ile masz kości ramu, czy planujesz OC, czy planujesz montowanie więcej niż jednej grafiki, czy masz jakieś wymagania co do ilości wejść sATA. Powiedz jaką masz obudowę, bo jeżeli jest to małe coś, to musisz kupić płytę mATX, a także nie każde chłodzenie wejdzie do każdej obudowy.

500zł ma być za samą płytę i chłodzenie, czy procesor też?

Podaj resztę zestawu, bo może lepiej wziąć płytę z wejściem PCI-E 3.0 (jeżeli takowe są)-nowsze karty graficzne, korzystają już z szybszej i lepszej wersji PCI-E

3 kostki ram, podkręcić może w przyszłości, aktualnie nie mam pieniędzy na 2 grafikę ale może. Z sata obojetnie ale z 2 by się przydało. Obudowa Zelman z11 plus. Procek ten sam ma być bo nie mam hajsu na nic lepszego. Grafika Radeon r9 270x, a zasilacz zalman zm600

Opublikowano

I widzisz! Podałeś konkrety ;) I teraz wiem, że potrzebujesz płytę z 4 wejściami na ram, a twoja grafika współpracuje już z PCI-E 3.0, więc można szukać płyty, która już działa w tym standardzie ;) A przy okazji po szukam czegoś z dwoma wejściami PCI-E, oraz z sATA3.

Ale powiedz jeszcze czemu potrzebujesz chłodzenie? Aktualne nie daje rady czy jak? A także powiedz kiedy wymieniałeś pastę termoprzewodzącą, jakiej użyłeś i wgl ?

Opublikowano

Wymieniałem z 3 miesiące temu. Chłodzenie ma z 4 lata i ledwie chodzi, a jest tak głośny, że uszy bolą :P Użyłem sylikonową.

Opublikowano
a twoja grafika współpracuje już z PCI-E 3.0, więc można szukać płyty, która już działa w tym standardzie

I co to niby zmieni ? 

Używany giguś 97A UD3, starsze rewizje + Grandis z nowych chłodzeń. 

Więcej kasy bym w to nie inwestował. 

Opublikowano

A to to, że PCI-E 3.0 jest szybsze? Skoro jest to 3.0 a nie 2.0 to coś musieli poprawić tak?... nie mam zamiaru dyskutować... to jak jak usb 3.0 i 2.0... coś zmienili i tyle =.= nowsza technologia

Druga sprawa to to, że pastę używaj nie silikonową, a posrebrzaną: ARCTIC COOLING MX-2 Jest o wiele lepsza... i wydajniejsza =.=

A co do płyty głównej to szukać warto tylko czegoś pod FX'y, bo z czasem warto zmienić procesor na lepszy.

Opublikowano
A to to, że PCI-E 3.0 jest szybsze? Skoro jest to 3.0 a nie 2.0 to coś musieli poprawić tak?... nie mam zamiaru dyskutować... to jak jak usb 3.0 i 2.0... coś zmienili i tyle =.=

Proponuję doczytać. 

Opublikowano

A to to, że PCI-E 3.0 jest szybsze? Skoro jest to 3.0 a nie 2.0 to coś musieli poprawić tak?... nie mam zamiaru dyskutować... to jak jak usb 3.0 i 2.0... coś zmienili i tyle =.= nowsza technologia

Napisz zwyczajnie że nie wiesz czym to się różni a nie dyskusje urywasz :D

PS podaj własną propozycję coolera z mobo z PCIe 3.0 do 500zł. Powodzenia ;)

Do 500zł to możesz szukać nowego SPC Grandisa i Asusa M5A97 lub GA-970A-DS3P. Obie spełniają Twoje wymagania i pozwolą na OC w przyszłości. A i ok 50zł zostaje.

CPU Intel Core i7 3770K GPU SLI EVGA GTX 780 ACX SC RAM 4x4GB Corsair Dominator Platinum 16GB MOBO Asus Sabertooth Z77 COOLER CPU NZXT Kraken X60 @ Akasa Apache 140mm x2 SSD Plextor M5S 128GB + Curcial M550 128GB HDD WD Green 2x2TB PSU Seasonic Platinum 860W CASE NZXT H630

Kopsnij PLUSIKA :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...