Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Modernizacja starego sprzętu

Pitagoras333

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, posiadam taki o to sprzęt:

procesor: Intel Core 2 Duo E8200 2.66GHz:

grafika: NVIDIA GeForce GTS 450 od GIGABYTE

płyta: GIGABYTE GA-P31-DS3L

ram: Kingston 2x 2GB DDR2

dysk: Seagate Barracuda 500GB

zasilacz: Chieftec 400W

buda: jakiś cooler master.

Zastanawiam się czy dało by się go jakoś zmodernizować "po taniości"? Oczywiście używanymi częściami.

Chodzi mi głównie o jakiś lepszy procesor/grafikę.

Opublikowano

"po taniości" to procesor na jakiegos intel core 2 quad, albo drożej kupić i3 2120 + jakie mobo + ramy ddr3. Pierwsze rozwiązanie to koszt do 200zł, drugie z 400zł, ale bardziej przyszłosciowe.

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

Po taniości to Celeron/Pentium od LGA1155 i w niedalekiem przyszłości zrobić upgrade. 

Co jakiś czas trzeba odświeżyć platformę i aktualnie 1155 jest do tego najlepsze przy bardzo małym budżecie. 

Opublikowano

W przyszłości planuję wymianę całego sprzętu na nowy, a ten chce sobie usprawnić, aby jeszcze w coś pograć. Myślę, że nie będę wymieniał płyty. Zmiana procesora na core 2 quad bardzo zwiększy wydajność ?

Opublikowano

­Ja zmieniałem procesor jakieś pół roku temu i też myślałem nad Core 2 Quad i powiem ci, że jest znaczna różnica i naprawdę daje radę. Podaj swój budżet i do czego komputer będzie służyć, konkrety na co dzień i wgl, a ja już ci mniej więcej napiszę co i jak ;)

Poza tym poczytaj o montowaniu Intel Xeon'ów z LGA771 na LGA775 (w twojej płycie głównej), bo Xeony i C2Q to niemal to samo, i jest często możliwość zamontowania Xeona, który kosztuje 90zł, zamiast brata bliżniaka C2Q, który kosztuje już 200zł. Wpisz w google: montowanie procesora Xeon LGA775, czy coś takiego ;)

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

GTS 450 nie  jest zła, ale podaj do czego chcesz grafikę, bo jeżeli zrobisz sobie procesor do 100zł (a Xeona dasz radę i z samą instalacją, też bym ci mógł pomóc, więc tylko na PW pisz)­, to na grafikę masz 300zł, a w tej cenie już całkiem fajnego Radeona możesz dorwać ;)

Ale podaj do czego komp będzie, ile jeszcze będziesz go mieć.

btw. ewentualnie sprzedaj tą grafikę szybko, za 100zł pójdzie, wtedy masz już 400zł na grafikę i możesz myślieć o Radeon 7850 ;) 2gb ddr5 256-bit. fajna maszynka na allegro używana ;)

Opublikowano

Nie kala się zbytnio grafiki wymieniać, w tym budżecie, twoja nie jest taka zła, lepiej wymień na tę i3 co Ci napisałem, da to wiele więcej.

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

Komputer oczywiście służy i będzie służył do gier. Nie będę się pchał w wymianę całej płyty i kupna i3. Wolał bym pokombinować z tym core 2 quad/ xeonem.

Czy w dzisiejszych czasach można dorwać jakieś nie zajechane egzemplarze ?

Opublikowano

Tak jak mówię, kupiłem pół roku temu i działa super. Xeony są serwerowymi procesorami, stworzonymi do ciągłej, ciężkiej pracy, więc trudno je zajechać. Kwestia po czytania i sprawdzenia czy twój chipset obsługuje Core 2 Quady i wgl. Była fajna tabelka pod to, ale nie mogę znaleźć.

A co do wymiany grafiki, to też zależy... Radeon 7850 za 400zł dostaniesz i będzie wydajniejszy na pewno niż GTS450, ale pytanie czego oczekujesz. Bo gry to ogólne pojęcie, a czasem lepiej kupić coś innego (dysk ssd, czy coś). Bo jeżeli grasz w lola i csa tylko to zostaw ją. Jeżeli wymagające gry to lepiej zmienić, choć też trochę nie warto skoro i tak chcesz kupować nowego kompa, choć wtedy możesz znowu sprzedać grafikę i zwróci ci się kasa praktycznie ;)

Opublikowano

Mogę sprecyzować, że raczej będą to wymagające gry,  które będą wyciskały maks z tego sprzętu. Napewno będę próbował włączyć bf 3. (Na obecnych częściach na najniższych osiągałem 35 fps ze spadkami :( )

Opublikowano

Wszystko zależy od rozdzielczości... bo jeżeli jest to full hp to grafika musi wyrenderować bardzo dużo pikseli, jeżeli to jest 1366x768 to już lżej. Podaj swoją rozdzielczość, ale Radeon 7850 powinien dać radę na wysokich ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...