Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wymiana, ulepszenie peceta

MBH1

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, chciałbym swojego aktualnego pc udoskonalić tak aby ogarnął wiedźmina 3 na max wymaganiach jak i gta 5 no i wiadomo wiele innych. Planuję przeznaczyć około 2000zł max ~3000 jeśli będzie to konieczne. Aktualnie posiadam:

Procesor: AMD Phenom II x4 840

Karta graficzna: GTX 260 Gainward

Ram: 4gb

Płyta główna: MSI 760GM-P33

Zasilacz: Tracer be cool 420W silent

No i najlepiej jakiś dobry dysk twardy ~1TB

Liczę, że 2000zł wystarczy aby to osiągnąć :D

Opublikowano

Za 3k ciężko będzie coś złożyć żeby grać na ustawieniach ultra w wiedźmina 3 / gta 5 .

Mój obecny pc z i5 4670k - 4,5Ghz (mało ważne i tak nie dochodzi do 60% jego zużycia więc można rozpatrzyć słabszy procesor tylko poco ? Chcesz znowu wydać 3 klocki na pc za rok/dwa ?)

Grafika GTX asus 770 kręcony także .

I w wieśka ledwo na ultra pogrywam ( jakieś 35-50fps ) Oczywiście ograniczyłem fps do 30 bo miałem za duże spadki co powodowało przycinanie się gry . Mam w ustawieniach zasięg widoczności roślinności na wysokie.

Więc procek 1000zł. + grafika obecnie 900zł ( liczmy 1k np gtx 960 + dysk 250zł + ram 2x4 350zł + płyta 350zł + zasilacz 350zł mamy już 3300 brakuje obudowy i coolera do procesora ( jak chcesz jakiś przyszłościowy sprzęt a nie na obecną chwilę )

Ja bym radził dozbierać do 4k i kupić coś co da się sensownie zmodernizować w przyszłości

rmoiyq.png

Opublikowano

W takim razie nie spodziewałem się, że aż takie wymagania są :D No to w sumie wystarczy na średnich byle nie ledwo ledwo.

Ogólnie też myślałem, że na procesor wystarczy 400zł 

No dobra, o gtx 960 też myślałem, więc jakaś porządna konstrukcja z gtx 960, prockiem, 8gb ram, płyta i zasilacz z coolerem, jakieś konkretne propozycje? Bo dysk przełożę z aktualnego, napęd oraz obudowę no i w sumie ta płyta nie wystarczy? I prosiłbym o 2 propozycje np. procesor na teraz co uciągnie na tych średnich bez przegrzewania i na jakieś najbliższe 2lata.

Btw. Jeśli chodzi o dysk SSD to wystarczy jakoś 50gb? Żeby tylko windowsa na nim postawić czy jeszcze coś trzeba?

Opublikowano

Więc zestaw ode mnie :

http://www.morele.net/inventory/info/2hZhiw/

Kilka słów wyjaśnienia :

Chłodzenia nie musisz kupować ale jak będzie to tylko na + .

Obudowa nowa ponieważ twoja może być mała bądź nie mieć zarządzania kablami , filtrów przeciwkurzowych . Dużym plusem obudowy jest zastosowany stelaż  podtrzymujący kartę graficzną ( moja kosztowała 500zł i tego nie ma ,  a szkoda :D )

Co do dysku ssd dałem dysk o pojemności 120GB na podstawowe programy , przeglądarkę , jakąś grę w którą często grasz - przydaje się on .

W wiedźmina pograsz na ustawieniach wysokich bez hairworks w 32fps ( oczywiście polecam ci podkręcać kartę graficzna zysk 3-5fps - jest to bajecznie proste )

Ram 2x4GB starczy jak na razie jeżeli zabraknie możesz wymienić na 2x8GB ( płyta obsługuje do 16gb ramu )

Jest też możliwość pocięcia kosztów na dysku , obudowie i zasilaczu ale wtedy będzie to wszystko wyglądało jak pc za 5zł .

rmoiyq.png

Opublikowano

Tak trochę poczytałem opinii o tej karcie i dużo osób mówi, że strasznie się nagrzewa przy obciążeniu do 71 stopni i tak mam wątpliwości czy się zbyt szybko nie spali albo coś.

A co do obudowy to fakt mogłaby być o połowę tańsza, jakbyś mógł jeszcze jakąś ogarnąć bo widzę, że i ona ma znaczenie.

Chłodzenie przy takiej kwocie to pikuś no i wiadomo zawsze warto mieć. Na morele składają za darmo? Bo jeśli nie to pasta termoprzewodząca będzie przy procku albo płycie?

Ram to w sumie nie problem.

Zasilacz to w sumie byle uciągnął bez problemów.

No a dysk można z czasem kupić ale raczej ogarnę razem. Głównie to czy ta karta się nie spali i ta obudowa.

Opublikowano

Karta naprawdę daje radę, ja polecił bym ci od bodajże saphire z chłodzeniem windForce

Opublikowano

Karta naprawdę daje radę, ja polecił bym ci od bodajże saphire z chłodzeniem windForce

Nie martwię się o to a raczej o to czy się nie spali ;p Nie znam się zbytnio na tym więc...

Opublikowano

Teraz to żeś dojebał. Chodziło ci pewnie o Vapor-X

@top

Podaj taktowania, model ramu i model obudowy

Tak to widze:

Twój ram i twoja buda +

http://www.morele.net/inventory/info/UVjH8k/

+4gb o taktowaniach takich jak twoje

internet to nie jest jakis oddzielny swiat gdzie ludzie zapomnieli o swoich emocjach

Opublikowano

Obudowę możesz wywalić - nie zda swojego zadania przy takich komponentach ;D Cała konstrukcja będzie gorąca w tej obudowie - karta podczas obciążenia wytwarza duże ilości ciepła dla przykładu mam asus gtx 770 i on osiąga 67 stopni w takiej obudowie ( OC bez podnoszenia napięć ) : 

http://www.morele.net/obudowa-thermaltake-chaser-mk-1-usb-3-0-atx-hdd-dock-140mm-2x200mm-led-bez-zasilacza-vn300m1w2n-414974/

Przy twojej obudowie ciepło zostawałoby w niej czyli wewnątrz panowałaby temperatura 40-50stopni po kilku godz gry  . Wysoka temperatura w sprzęcie elektronicznym wpływa na jego trwałość a u cb będzie się wszystko grzać do takiej temperatury . 

Nie wiem co ty chcesz za pc za 3tys. ale chyba za wysoko mierzysz :D 1,5tys. kosztuje sama karta ,a gdzie tu reszta komponentów ? oszczędzisz na nich? tylko na czym ? Jeżeli na obudowie to będzie ci się wszystko grzało . Jeżeli na zasilaczu to możesz coś spalić bądź pc będzie ci się wyłączał pod obciążeniem z braku prądu . Jeżeli na płycie to nie masz co liczyć na wyciągnięcie wszystkiego z karty graficznej ( podkręcanie jej - nie ma możliwości spalenia,uszkodzenia no chyba że jest wadliwa ale podkręcanie karty programem od producenta nie wpływa na stratę gwarancji więc można kręcić na tyle ile będzie ona stabilna - zysk 5-15fps w zależności od gry i tego na ile da się daną sztukę podkręcić )  . Ramu musisz mieć minimum te 8Gb , jeżeli chcesz grać w gry pokroju GTA Wiedźmin i inne.

rmoiyq.png

Opublikowano
Nie wiem co ty chcesz za pc za 3tys. ale chyba za wysoko mierzysz

Możliwe, trochę przerażające te ceny :D

Jeśli chodzi o kartę to za 1000 osiągnie średnie? A 1500 max czy nie bardzo? :D

Płyta główna w sumie ok cenowo ta co dałeś. Procek również. Zasilacz, wiadomo musi być.

Co do ramu to gdybym kupił narazie 4gb to nie koligowałyby ze sobą? Bynajmniej przez jakiś czas bo przez wakacje coś tam przyrobię. Tak samo chłodzenie CPU, na fabrycznym przez jakiś czas i później dokupić. Z dyskiem to samo, dokupić później można.

No ale obudowa mogłaby być tańsza, ale jeśli nie ma opcji to cóż :D

No narazie do lipca chciałbym się zmieścić w tych 3 tysiącach a później myślałbym dokupić tą resztę. Pierwszy zakup po prostu ograniczyć do najpotrzebniejszych części bo na obecnym PC już długo nie pociągnę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...