Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Na jaką wersję stworzyć serwer?

Jaka wersja  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaka wersja minecrafta?

• 1.7.x
      10
    • 1.8.x
      8

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

­Osobiście wybrałabym 1.7.x. Dużo osób na tym siedzi, nie chce zbytnio 'przesiadki' na 1.8.x póki jest możliwość grania na 1.7.x. Fakt, na 1.8.x jest dużo nowości, dużo ciekawych rzeczy, jednak ja osobiście wzięłabym 1.7 :p

­VeIMQWU.png

Opublikowano

Ja wybieram 1.8.x ze względu że jest tam zajebi*cie mnóstwo błędów a same serwery potrzebują tysiąc razy więcej ramu a tak serio 1.7.x jest najlepsze ;)

Opublikowano

Serwer najlepiej stawiaj na 1.7.x, ponieważ mało kto z polskiej społeczności graczy aktualizuje grę do 1.8 tym samym serwery na tej wersji zazwyczaj stoją puste.

Opublikowano

Jeśli zaoferujesz porządną reklamę, jak masz autorskie dodatki to wybierz najnowszą aktualną wersję. Jeśli serwer chcesz zrobić na "odwal sie" wybierz 1.7.x.

Opublikowano

Ja wziąłbym wersje 1.7, ponieważ gra na niej więcej osób i jest ogólnie.. Bez tych zbędnych dodatków.

Opublikowano

Zrub na 1.7.X i na 1.8.X polecam silnik Spingot

OMG dziecko ogarnij ortografie do książki a nie mc... Nie pisze sie "zrub" tylko "zrób" - "zrobic" widzisz zamiane na "o"? Nie pisz wymówek, że się pomyliłeś, bo to nie możliwe przy tak popularnym wyrazie. Do słownika!!

Opublikowano

@CusT

wszyscy sie pytaja na serwerach: 'jaki lunher obslógóje 1.8? bo mam rzycza i on nie morze pobrac wersji 1.8'

#stivki #rzondzo #polsko

To jest glówna przyczyna dlaczego ludzie nie przechodza na 1.8

@Etaku

Tak samo mysle i tworze aktualnie serwer 1.8, 

Po co istnieje to forum? Dla dzieci?

Opublikowano

Zdecydowanie lepiej zrobić serwer teraz na 1.8, ponieważ nie tylko z powodu nowości, ale ile można siedzieć na wersji 1.7? Dodatkowo coraz więcej serwerów teraz przechodzi na 1.8, bo trzeba iść do przodu. :P

Każdy wybierze sobie daną wersję, która mu dogodzi. 

Opublikowano

Wypowiem się nawet ja.

Ale na początek o tym że cebulaki zostają na wersji 1.7, bo nie umieją pobrać launchera, który obsługuje wersję 1.8 (rzyczó im nie działa). No i jak zawsze, Polska zostaje w tyle z serwerami.

Rób na wersję 1.8, nie bądź prostakiem.

logo8.png

Niedługo...

Opublikowano

Ja wybieram 1.8.x ze względu że jest tam zajebi*cie mnóstwo błędów a same serwery potrzebują tysiąc razy więcej ramu a tak serio 1.7.x jest najlepsze ;)

Jeżeli porównując 1.7 i 1.8 oraz mówiąc że ta pierwsza wersja nie ma błędów to ja jestem Grocki. (exploit z NBT)

Serwer najlepiej stawiaj na 1.7.x, ponieważ mało kto z polskiej społeczności graczy aktualizuje grę do 1.8 tym samym serwery na tej wersji zazwyczaj stoją puste.

Nie aktualizują bo nie ma serwerów na 1.8?... Logiki społeczności tego forum nie da się zrozumieć.

­Jestem za 1.7.x ponieważ jeśli już miałbym grać na tym serwerze to tylko na 1.7

To twierdzenie nie ma sensu. "gram na 1.5, bo wole grać tylko 1.5,..." daj jakieś normalne argumenty...

Ja wziąłbym wersje 1.7, ponieważ gra na niej więcej osób i jest ogólnie.. Bez tych zbędnych dodatków.

Typowy reprezentant wersji 1.7.

Zbędnych dodatków? Header i footer na tabliście zbędny dodatek? duża 4 kolumnowa tablista? tytuły? wiadomości na paskiem GUI?

Zrub na 1.7.X i na 1.8.X polecam silnik Spingot

Ale po co dalej wspierać 1.7? 1.8 wyszło już pół roku temu!!![/b]

Moja odpowiedź jest prosta - 1.8 ;)

#AntyBlezur

Opublikowano

Niech ci będzie 1.8 sam z niej korzystam ale porównując to wersja 1.7.x jest o wiele lepsza nie dla tego że 'ziczó' nie ma wsparcia ale chodzi o to że są gorsze lagi wcześniej na moim VPS grałem normalnie ( ok. 20 osób ) a teraz nie mogę utrzymać pustego serwera być może to moja wina albo po prostu minecraft ma więcej BŁĘDÓW! co mnie nie dziwi jak Mojang'owi nie chce się przepisać gry do C++ no to sprawa wiadoma, gra fajna ale osoby tworzące ją są.... trudno opisać.

Opublikowano

Niech ci będzie 1.8 sam z niej korzystam ale porównując to wersja 1.7.x jest o wiele lepsza nie dla tego że 'ziczó' nie ma wsparcia ale chodzi o to że są gorsze lagi wcześniej na moim VPS grałem normalnie ( ok. 20 osób ) a teraz nie mogę utrzymać pustego serwera być może to moja wina albo po prostu minecraft ma więcej BŁĘDÓW! co mnie nie dziwi jak Mojang'owi nie chce się przepisać gry do C++ no to sprawa wiadoma, gra fajna ale osoby tworzące ją są.... trudno opisać.

To prawda; serwer został dość znacznie obciążony. Jednak wprowadzono ogromną optymalizację klienta - a więc gracza. Gracz je najważniejszy ;) Po co komu serwer, skoro nie ma graczy? Jest gracz, a nie ma serwera? jest singleplayer ;)

Serwer nie ma błędów. Obciążenie serwera != bład.

Ale po co Ci przepisanie Minecrafta do C++? Zauważ, że w Minecrafta gra się na dosłownie każdym systemie operacyjnym (czy to serwer czy klient). Java jest tutaj wręcz idealna ;) JVM jest tak zoptymalizowane, że działa na równi z kodem maszynowym, a czasem nawet i szybciej ;)

#AntyBlezur

Opublikowano

1.8, 1.8 i jeszcze raz - 1.8!!!

Najlepsza, najstabilniejsza i najfunkcjonalniejsza wersja. ;)

Polecam się na tą wersję się przenieść. ;_;

Opublikowano

@TheMolkaPL.

Co Ci po postawieniu serwera na 1.8 skoro będzie on pusty? Już widziałem skyblock wersja 1.8 - niby spełnienie marzeń a jednak nie było na nim ani jednej żywej duszy. Obstawiam, że polskie serwery zaczną przechodzić na 1.8 dopiero, gdy zrobią to giganci (polscy) aby nie być gorszym lub przeczekają i przejdą od razu na 1.9. Sami gracze nie są chętni do aktualizacji gry bo najlepszy launcher minecraft by Zyczu wysypuje błędy przy próbie aktualizacji do 1.8, a jak wiadomo większość polskiej społeczności to właśnie użytkownicy tego 8 cudu świata.

@top

Zawsze możesz zrobić serwer 1.7.x z możliwością wejścia na 1.8 jednak wtedy musisz być przygotowany na bugi wynikające ze znacznej rozbieżności wersji (nowe bloki, itd.).

Opublikowano

To prawda; serwer został dość znacznie obciążony. Jednak wprowadzono ogromną optymalizację klienta - a więc gracza. Gracz je najważniejszy ;) Po co komu serwer, skoro nie ma graczy? Jest gracz, a nie ma serwera? jest singleplayer ;)

Serwer nie ma błędów. Obciążenie serwera != bład.

Ale po co Ci przepisanie Minecrafta do C++? Zauważ, że w Minecrafta gra się na dosłownie każdym systemie operacyjnym (czy to serwer czy klient). Java jest tutaj wręcz idealna ;) JVM jest tak zoptymalizowane, że działa na równi z kodem maszynowym, a czasem nawet i szybciej ;)

C++ również jest dostępne dosłownie na każdym systemie np. w linux a co do serwerów to lekka szkoda ponieważ teraz ciężko będzie utrzymać serwer liczę na to że zostanie naprawiona optymalizacja serwera ;)

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Kiedyś wybrałbym 1.7 ale kiedy obczaiłem 1.8 stwierdzam, że ta właśnie wersja jest dużo lepsza a to że więcej osób siedzi na 1.7 jest połowiczną bzdurą, bo są serwery na których masa ludzi właśnie musi używać wersji 1.8

r9wfFzB.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...