Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Temperatury - z i bez klapy

Deroez

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam dylemat dotyczący obudowy. Posiadam obudowę Brutus M25 Pure Black. Posiada w środku wentylator wciągający i wypychający powietrze. Problem w tym, że mimo tego temperatury i tak mam wysokie. Kiedy zdejmę boczną klapę, to temperatury karty graficznej to ok. 80 stopni w stresie, a procesora ok. 55. Kiedy założę klapę to temperatury karty to ok. 85 stopni, a procesora 60. Nie wiem więc, czy mieć klapę zdjętą, czy założoną.

258241432985440392180.png

Opublikowano

Wyczyść komputer na procka nałóż nową pastę termoprzewodzącą,grafika rozbierz przedmuchaj ogólnie wyczyść całego kompa 

Opublikowano

Komputer czyściłem w tym roku ok. 6 razy. Ostatni raz czyściłem przedwczoraj. Pastę niedawno nakładałem, bo wymieniałem chłodzenie. Na karcie graficznej pastę wymieniłem tak samo, bo poprzednia aż skamieniała. Komputer czyszczony był sprężonym powietrzem, także nie ma nawet mowy, aby był za słabo przeczyszczony.

Opublikowano

Wolę go czyścić co jakiś czas, niż płacić zaraz za nową karte/procesor z powodu przegrzania xD

Opublikowano

Phenom 955 BE bez OC

Gainward GTX 560 jak narazie bez OC, bo nie wiem czy się opłaca.

PSU : Corsair VS450W

Pasta Spire ze sklepu komputerowego.

Pastę nakładam ziarnkiem grochu - ilość jak na wielkość ziarnka, później dociskam radiatorem.

Opublikowano

Nie wiem, temperatury z założoną obudową bez podkręcania karty dochodzą nawet do 85*C. Tak samo jest bez klapy, tyle że ta temperatura ma ok. 83*C. Nie wiem czemu ona się tak grzeje. Chłodzenie posiada 1, 120mm wiatrak. Nie wiem, czy dobrze zrobiłem ale niedawno wymieniałem pastę termoprzewodzącą. Nałożyłem białą pastę (srebrną) - którą się używa na procesorach. Czy dobrze zrobiłem czy źle ? Czy do GPU, a CPU idą inne pasty i dlatego karta może się tak grzać ?
Temperatury po grze w Sniper Elite V2 na Ultra - 896581433278587392180.png

Opublikowano

To nie ma nic do rzeczy, czy taka pasta czy inna, dobrze nałożona zawsze daje ten sam efekt. Powiedz jeszcze, czy przed zmianą pasty się tak grzała ta karta ?, bo jeśli nie no to masz winowajce.

Opublikowano

Powiem tak : grzać się grzała, tyle że nie grałem w tak wymagające gry. Wątpię, aby była to wina pasty. Pamiętam, że jak ją nakładałem, to stara była też srebrna. A pastę nakładałem takim samym sposobem jak na CPU.

Btw. czy karta przy takiej temperaturze może się spalić/zrobić black screen bądź wyłączyć PC ? Podobno dopuszczalna temperatura, to 100*C. Czytałem na forach, że grali przy 105*C i nic im się nie działo o.O

Opublikowano

w moim starym laptopie karta graficzna [540m] temperatura dochodziła do 96 stopni 104 to był rekord i się nie spaliła 

Opublikowano

To nie wiem już sam, ale moim zdaniem karta graficzna nie powinna się tak grzać. Na tym chłodzeniu pewnie OC nie zrobię, bo ją spalę.

Opublikowano

Może tak mało fachowo ale stare sprzęty już tak mają że się grzeją jeśli do tej pory się nic nie spaliło to będzie dobrze [raczej]

Opublikowano

No powiedziałem sobie "Je*ać to" i grałem w saint's rowa przy 80-88 stopniach. Głośność mi nie przeszkadza - słuchawy na łeb i nic nie słychać :) Przyjadę jeszcze do domu, to rozkręcę dokładnie kartę i przeczyszczę ją dokładnie. Temat chyba do zamknięcia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...