Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Serwer TS3 mini komputer vs Serwer

Shockx2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Musze założyć serwer TS3 licencjonwany 150 slotów, będzie tam siedziało 50 osób minimum, boty muzyczne, boty kickające itp.. pojęcie mam jak to wszystko skonfigurować pod odpowiednie systemy ubuntu/debian, wielokrotnie to robiłem na VPS'ach kupowanych z różnorodnych hostingów, teraz postanowiłem że chciałbym sobie trochę urozmaicić, jako iż jestem maniakiem technologicznym i ogólnie interesuje się informatyką i nauczenie się czegoś nowego a zarazem bardzo mnie interesującego jest ciekawym przeżyciem. Zastanawiam się nad kupnem pod ten serwer TS3 Serwera Dell Poweredge 2950 III generacji. Drugą opcją jest tzw. mini komputer. Moim pytaniem co zalecacie? Na pewno nie chce żadnych hostingów itp.. bo biorąc pod uwagę fakt że w porównaniu do serwera Dell poniżej wydajnościowo zapłacę za hosting podobnej specyfikacji 30 zł/msc do tego dochodzą boty muzyczne czyli w zaokrągleniu 50 zł i dodatkowo miecie takiego sprzętu to jest dobra nauka na przyszłość.

Specyfikacja Serwera Dell Poweredge 2950:

Procesor: Intel Xeon E5420 ( 4 rdzenie )

RAM: 8 GB ( 4 x 2 GB ) DDR2

Dysk twardy: 1x146GB 15.000 RPM

1 Zasilanie Raid Controller 670W

Dell FX170 Mini Komputer:

Intel Atom N270

2 Gb ram

Odnośnie warunków pod serwer. Posiadam zasilanie awaryjne na cały dom, więc tutaj o prąd nie ma co się przyczepić żeby była jakaś nie stabilność bo serwer ma chodzić 24h/7. Odnośnie internetu to też mam w miarę dobry jak na skale Polski, wyniki robione speedtestem ping=4ms, download=100mb/s, upload=30mb/s. Odnośnie ataktów typu DDoS kabel generalny od dostawcy idzie pierw przez router z zabezpieczaniami nie byle jakimi, potem idzie do switcha Cisco również z filtracją adresów IP/Mac i trafia bezpośrednio do odpowiednich urządzeń, więc warunki odpowiednie są stworzone.

Ile prądu może brać taki serwer przy około 100 osobach z botami itp...  na teamspeaku?

Ile jest w stanie uciągnąć serwer osób?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...