Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Upgrade Laptopa Acer V3-571 (i3-2310m,3gb, 320gb)

JacoH

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Yo, mam sprawę, bo mam laptopa Acer V3-571 (ale jest wiele jego wersji zapewne). 

Dane techniczne:

Procesor: i3-2310M;

Grafika: HD 3000;

Ram: 3gb ddr3;

Tyle powinno wystarczyć. a teraz do rzeczy. Chce ulepszyć laptopa (nie mam konkretów, chce po prostu coś zmienić, władować mu i7, czy coś).  I teraz pytanie, czy jest taka możliwość, co polecacie i co jest opłacalne. Jeżeli chodzi o budżet to nie jest określony, ale jest to nawet 500zł (do wydania poza procesorem). Ale wolał bym wydać o wiele mniej + póki co więcej ramu nie jest potrzebne mi, bo mam kompa pod gry, a laptop to praca w terenie.

#edit znalazłem parę rzeczy jeszce, takich jak:

Northbridge: Intel Sandy Bridge rev. 09

Southbridge: Intel HM77 rev. 04

Mainboard: VA50_HC_HR

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

nie chce SSD, wolę zmienić procesor, bo to więcej da moim zdaniem.

Opublikowano

Zależy, co robisz w "terenie". 

Zdziwiłbyś się, ile daje SSD. 

Opublikowano

Procesor Ci nie przyspieszy pracy system tak jak DYSK SSD.

Pozatym wymiania procesora tak na 90 % jest nie mozliwa w tym modelu a jesli jest to koszt tego bedzie duzo wiekszy od Twojego budzetu.

Taniej wyjdzie sprzedac kupic nowy tak mówiąc :)

Masz problem z wyborem laptopa czy komputera? >Napisz do mnie<

Opublikowano

Akurat jest możliwa ale bezsensowna jak nie ma grafiki dedykowanej.

Wywalenie kasy w błoto na  i5 ( ok 200 zł minimum ) albo drogi  i7-3612QM z niewielkim wzrostem wydajności systemu a dla gier praktycznie żadnym może z 10% i zyskaniem mocno grzejącego się laptopa. Z i3 już się grzeje do 60-70 stopni po niecałej godzinie bez obciążenia.  

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Grzeje się? W tym momencie mam go na kolanach od ponad dwóch godzin i oglądam stream, obrabiam zdjęcia w CameraRAW (choć trochę tnie) i temperatura to 53 stopnie (mam dobrą pastę i czyszczę regularnie laptopa). A chce inny procesor, bo zależy mi na lepszej karcie graficznej zintegrowanej.

A co do SSD to też, ale jeżeli nie zmienię procesora, to zmienię laptopa, ale na to teraz nie mam kasy.

Opublikowano

Kolega Ci mówie jak bedzie to wyglądało z i7.

Jesli masz wyminiac na sile ten procesor to zmien laptop lepiej CI to wyjdzie.

Masz problem z wyborem laptopa czy komputera? >Napisz do mnie<

Opublikowano

60-70 stopni to raczej normalna temperatura przy dobrze działającym chłodzeniu ,  założenie procesora który grzeje się prawie o 50% więcej rozgrzeje laptopa prawie do 90  stopni ( większośc laptopów wyłącza się na poziomie 90-95 stopni automatycznie, jesli nie to w pewnym momencie zadziała zabezpieczenie procesora i wyłączy procesor ) przy słabym chłodzeniu jakie jest zamontowane .  Chłodzenia raczej nie wymienisz na wydajniejsze bo się nie zmieści w środku laptopa. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Nie warto i7 wsadzac do takiej grafiki (mowa tu o grach) A do neta itp to tylko dysk sdd bo napewno nie renderujesz na tym lapku filmikow itp:D  A zreszta i tak pewnie sie nie da wsadzic tego i7 xD

Pomoglem? Daj like:) Nic nie stracisz:)
Dzisiaj startuje moj serwer,link na dole godzina 17;00 1 Osoba VIP:)

http://www.mpcforum.pl/topic/1043844-zapowiedz-spolszczone-mcmmo-frakcje-skrypt-na-drop-1-osoba-wygrywa-vipa-duzo-skryptow-wszystko-dopracowane-zapraszamy/#entry8821556-Wyraz swoja opinie:)

Opublikowano

właśnie zastanawia mnie sam fakt włożenia tej i7, bo jest dużo podobnych laptopów, ale czy to ten sam chipset i płyta to już gorzej się dowiedzieć.

No nic, dzięki za odpowiedzi. Do zamknięcia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...