Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

WoT dziwne zjawisko FPS'ów

Mateo675

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

ostatnio miałem ochotę zagrać w WoT'a. Jak to zwykle na moim kompie - problem. Sytuacja, która dziwi mnie do teraz, choć domyślam się jej przyczyny. Otóż, nie przedłużając, mam starszy komputer, który udźwignie WoT'a na minimalnych z 40 fpsami co najmniej. Ustawiłem wszystko na LOW - 30 fpsów, na ULTRA - 30 fpsów ... [?], oczywiście bez cieni i oświetlenia, bo komp by mi wyleciał w powietrze. Patch 9.7, domyślacie się o co kaman? Mi się wydaje, że albo karta graficzna, albo procesor nie ogarnia gry, dlatego mam te kretyńskie 30 fpsów ... oczywiście nie mam blokady na 30-ste, tylko czasami wleci 25-35.

Parametry pieca:

Procesor - Intel Pentium Dual Core/Cpu 2Ghz x2

Karta Graf. - Nvidia GeForce 8400GS - 1-rdzeń, 64bit szyna, 512MB, pracuje w rozdzielczości 1024x768

RAM - 3GB

System - WIN7, teraz XP, bo zwisa mi ten brzydal 7

Zasilacz - szczerze to nie wiem, ale kiedyś podałem go do specyfikacji to okazało się, że w elektrycznym czajniku jest lepszy ;-)

To co? Macie pomysły? Coś do podkręcenia? nie wliczam wymiany sprzętu, tylko problem - słaby sprzęt, czy coś ze mną źle.

Dzięki wszystkim za przeczytanie tego wypracowania i próby pomocy.

Take care! x)

Opublikowano

Przede wszystkim ram. Dokup conajmniej do 8 GB, najlepiej 16GB. Windows 7, szybszy. Nowy procesor, polecam i5/i7. No i karta graficzna, jedyna rzecz na której się nie znam. Resztę opsiałem.

graphic.png

Opublikowano

Wymiana kompa, nic innego się nie zrobi, zmiana tekstur i inne bajery na optymalizacje zbytnio nie pomogą, max 10 fps. 

Przede wszystkim ram. Dokup conajmniej do 8 GB, najlepiej 16GB. Windows 7, szybszy. Nowy procesor, polecam i5/i7. No i karta graficzna, jedyna rzecz na której się nie znam. Resztę opsiałem.

16GB ramu na taki sprzęt!? Do tego i5 nie równa i5, liczy się model. Win7 jest szybszy, ale idąc tym tropem najlepszą wydajność osiągnie się na 8.1/win10. W ten sprzęt imo nie opłaca się inwestować. 

Opublikowano

Wymiana kompa, nic innego się nie zrobi, zmiana tekstur i inne bajery na optymalizacje zbytnio nie pomogą, max 10 fps.

16GB ramu na taki sprzęt!? Do tego i5 nie równa i5, liczy się model. Win7 jest szybszy, ale idąc tym tropem najlepszą wydajność osiągnie się na 8.1/win10.

Okej, przepraszam, nie znam się na tym tak dobrze. Podawałem parametry jakby kupował nowy komp.

graphic.png

Opublikowano

Okej, przepraszam, nie znam się na tym tak dobrze. Podawałem parametry jakby kupował nowy komp.

Trzeba zebrać odpowiednią kwotę i poradzić się osób, które się na tym znają. Ja kupiłem nie cały tydz. temu kompa i śmiga jak marzenie. Na sprzęcie za 4k mam ponad 100 fps na ultra, na sprzęt, żeby na minimalnych przy 60 fps grać wystarczy 1000zł.

Opublikowano

Trzeba zebrać odpowiednią kwotę i poradzić się osób, które się na tym znają. Ja kupiłem nie cały tydz. temu kompa i śmiga jak marzenie. Na sprzęcie za 4k mam ponad 100 fps na ultra, na sprzęt, żeby na minimalnych przy 60 fps grać wystarczy 1000zł.

Ja 4 lata temu kupilem kompa za 4,5k, teraz mi chodzi wot na maksymalnych na 40-55 fps.

graphic.png

Opublikowano

Ja 4 lata temu kupilem kompa za 4,5k, teraz mi chodzi wot na maksymalnych na 40-55 fps.

Właśnie 4,5k...

Wiesz co można dziś kupić za taką samą kwotę?

Co do tematu to nie jest to "dziwne zjawisko fps" tylko po prostu Twój sprzęt już nie dopomaga. W ostatnich patchach doszło wiele modelów wysokiej rozdzielczości i map o też bardziej złożonej budowie niż te dodawane kiedyś.

Twierdze, tak samo jak @Juri. , że do tego sprzętu nie opłaca się obecnie doinwestowywać. Lepiej nawet kupić słabsze i5 niż dokładać do tego zestawu.

BTW. "brzydal 7" dafuq?

Opublikowano

BTW. "brzydal 7" dafuq?

Tak, Win7 jest okropny, mimo tego, iż jest bardzo dobrze zoptymalizowany, ale jego krój wcale mi nie odpowiada, interfejs jest okrojny. Gdybym miał 4RAM+ to może skupiłbym się na 7-ce, ale raczej wolę kafelki w W8, albo Linuxa. [To jest tyko moja subiektywna opinia]

Dlaczego mam XP-ka? Szybciej mi działa - teraz czuję osiągi mojego komputera, gdy włączam PC nie mam durnego czarnego ekranu, że moniotor nie łączy i muszę resetować piec, po starcie systemu programy [przeglądarka] włącza się w sekundę, na 7-ce czekam 20s aż "ogarną" mi się usługi i przeglądarka załapie.

W ostatnich patchach doszło wiele modelów wysokiej rozdzielczości i map o też bardziej złożonej budowie niż te dodawane kiedyś.

I o to mi chodziło, proste, niczym patch w Gothicu 3 1.75, który zawiera równie mega HD textury, na których mam leciwe 4 FPS'y. Dowiedziałem się sporo o samym WOT'cie i chyba dam sobie spokój z nim, a co do sprzętu to "kiedyś się tam wymieni" ;-).

Dzięki wam za rady!!!

Opublikowano

Tak, Win7 jest okropny, mimo tego, iż jest bardzo dobrze zoptymalizowany, ale jego krój wcale mi nie odpowiada, interfejs jest okrojny. Gdybym miał 4RAM+ to może skupiłbym się na 7-ce, ale raczej wolę kafelki w W8, albo Linuxa. [To jest tyko moja subiektywna opinia]

Dlaczego mam XP-ka? Szybciej mi działa - teraz czuję osiągi mojego komputera, gdy włączam PC nie mam durnego czarnego ekranu, że moniotor nie łączy i muszę resetować piec, po starcie systemu programy [przeglądarka] włącza się w sekundę, na 7-ce czekam 20s aż "ogarną" mi się usługi i przeglądarka załapie.

I o to mi chodziło, proste, niczym patch w Gothicu 3 1.75, który zawiera równie mega HD textury, na których mam leciwe 4 FPS'y. Dowiedziałem się sporo o samym WOT'cie i chyba dam sobie spokój z nim, a co do sprzętu to "kiedyś się tam wymieni" ;-).

Dzięki wam za rady!!!

Zawsze możesz pomyśleć o teksturach kompresowanych lub poczekać na Launcher HD/SD który ma "niebawem" się pojawić.

Opublikowano

A gówno. Mam kompa za ~1200zł i gram na full detalach 60fps(z tym ze nie FULL HD rozdzielczosc bo nie mam monitora).

Co do tematu to na tym kompie a szczególnie procesorze to więcej nie wyciagniesz, z gówna bata nie ukręcisz

Opublikowano

Zawsze możesz pomyśleć o teksturach kompresowanych lub poczekać na Launcher HD/SD który ma "niebawem" się pojawić.

Dowódcy!

Od aktualizacji 9.8 będziecie mieli możliwość wyboru jednej z dwóch wersji klienta gry. Do pobrania będą udostępnione dwa typy: SD o standardowej rozdzielczości oraz HD (beta) o wysokiej rozdzielczości. Możliwość wyboru będzie dostępna podczas trwania testu publicznego.

Klient o standardowej rozdzielczości (SD) – nowa wersja klienta gry World of Tanks. Zajmuje mniej miejsca na dysku, ponieważ nie zawiera tekstur o maksymalnej rozdzielczości dla modeli czołgów. Wersja klienta o standardowej rozdzielczości (SD) jest szybciej aktualizowana i pozwala na szybsze wejście do gry.

Rozumiem, że od patcha 9.8 będą ZNACZNIE zmiejszone rodzielczości tekstur, dzięki czemu gra pociągnie mi na tym komputerze? wliczam do tego WoT Tweakera + WoT Tweaker plus. Zależy mi na płynności, bo jakość jak dla mnie nie wpływa na relacje z gry, z resztą przywykłem do grania na LOW. Aha i jeszcze jedno - jakie są teraz tekstury ? te HD czy SD? na patchu 9.7 ?

Opublikowano

Powiem tak, ja kupiłem niedawno laptopa Hp pavilion dv5 1004nr z:

-procek 2x2.1GHz

-4GB ram

-grafika radeon 3200

I wot na minimalnych chodzi zawsze na  min 50

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...