Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Na jaką wersję opłaca się robić server ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka mam w planach stworzyć serwer tylko zastanawiam się na jaką wersję zrobić czy zostać na 1.7 czy lepiej na 1.8. Zaproponujcie :)

Opublikowano

­Najlepszym rozwiązaniem jest wersja 1.8. Goorąco polecam tą wersję.

* Nowe bloki - nowe przygody.

* Nowe dodatki dla developerów.

* Title/subtitle i nowy TAB.

* Wiele możliwości.

Opublikowano

* Wiele możliwości.

Zgadzam się z tym, przestańmy wkońcu być "zacofani"...

Nowicjusz
Opublikowano

Oczywiście, że wybierz 1.8. Po co robić serwer na starą wersję minecrafta? :) Jak jest możliwość zrobienia go na nowej wersji? :) 

Opublikowano

1.8 -tab tutaj to raczej minus wgl mi sie nie podoba, ale jak myslisz przyszłosciowo to stawiaj na 1.8 coraz wiecej osob gra. Ja na stan dzisiejszy juz mam do połowy skonfigurowany serwer 1.8 (15 z 30 pl), gotowa  mape i strone www z forum. Predzej czy pozniej i tak wszyscy sie przeniosa i znow trzeba bedzie czekac rok na wydanie wszystkich pluginow na 1.9 xD

Po co istnieje to forum? Dla dzieci?

Opublikowano

1.8 - Nowe bloki - lagi dla słabych PC

1.7 - Normalne - jakoś idzie :D

Ja ci polecam 1.7 wszystko izi działa itp...

Jak już chcesz no to 1.7 + 1.8

Opublikowano

Chcesz mieć graczy? Rób na 1.7.2-1.7.5 lub 1.7.2-1.8 :>

1.8 wersja w MC to najgorsza wersja która nie wypaliła w trylogii minecrafta :)

banner.png

Opublikowano

Polecam wersje 1.8 pod względem nowości, ale wersja 1.7 też jest bardzo dobra do zrobienia na nią serwera. 

Poprawili bugi w 1.8 i teraz jest już wszystko dobrze. 

Opublikowano

Jak dla mnie polecam silnik pozwalający łączyć się z serwerem zarówno z wersji 1.7.x jak i 1.8 :D Wtedy gracz sam może wybrać na jakiej wersji będzie grać.

Opublikowano

Taaa, każdy mówi że niestabilna, a jakoś mój serwer testowy bardzo dobrze sobie radzi, nie ma bugów i jest stabilnie. Po prostu developerzy są leniwi (Bądź przeklęty, twórco Essentials!).

Opublikowano

Taaa, każdy mówi że niestabilna, a jakoś mój serwer testowy bardzo dobrze sobie radzi, nie ma bugów i jest stabilnie. Po prostu developerzy są leniwi (Bądź przeklęty, twórco Essentials!).

Co tutaj do zmieniania? W qEssentials wydawałoby się że jest bardzo dużo do zmieniania (nie mówię tu o UUID), ale tak naprawdę żeby działało, wystarczy usunąć niektóre importy, np. StringUtils.

Dlatego Essentials miałby tak naprawde nie wiele do zmian (o ile ma UUID, bo nie pamiętam)

;3

@AntyBlezuur

Zdecydowanie 1.8, dużo zajebistych funkcji i większa optymalizacja, mniej bugów.

­

Moja oficjalna strona! :)

http://socketbyte.pl/ 

Opublikowano

No okej ale przy 50 graczach się buguje ;) Zresztą mało pl jest na 1.8

r9wfFzB.png

Opublikowano

* Wiele możliwości.

Zgadzam się w 100%

Przepraszam za brak polskich znakow w moich postach. Lecz posiadam angielskiego windowska i nie dam rady pisac z polskimi znakami.

Opublikowano

Jasne że 1.8, nie bądźmy kurde już tak zacofani...

Jak chcesz ryzykować to spoko rób serwer na bukkita 1.8, ale gwarantuje że przy kilkunastu graczach i 3 dniach działania serwer ci padnie. W tym wypadku to jedynie odpowiednia wersja spigota na 1.7/1.8 ale też nie masz gwarancji bo się buguje... Np kowadła raz działają a raz nie (jeśli odpalisz gre na 1.8) Chyba że ktoś ma silnik który niweluje działanie zbugowanej wersji 1.8 a takie wersje silników istnieją. Małe serwery nie opyla się robić na 1.8, chyba że duże serwery zaczną robić na 1.8 choć zauważyłem że serwery teraz są uniwersalne ;)

r9wfFzB.png

Opublikowano

1.7.10 + multiversion protocol, czyli silnik działający na wersjach od 1.7.2 do 1.8.9

https://drive.google.com/file/d/0B4rX_ssomj86X1E5Y3pRT0JxdnM/view
https://www.virustotal.com/pl/url/c48f1b6dd578ba6eaf36284672d339e261dae73a6b2eab93a555856778e37079/analysis/1430327668/

Wykaz ze strony mcstats.org z dnia 21 maj 2015, godz 10:00

nPJXYVG.jpg

Właśnie dlatego opłaca się mieć multiwersje.

opencraft.pl << { na takim jeszcze nie grałeś }

TDepLbR.gif

Opublikowano

Najlepiej zaczekaj na 1.9

Z tych dwóch to zależy czy dwujęzyczny czy jedno, bo jeżeli dwu to 1.8 (łatwo wbić taki serwer zagranicą )

1.7 jeżeli planujesz serwer tylko dla polaków.

minecraft.jpg
Opublikowano

Najlepiej zaczekaj na 1.9

Z tych dwóch to zależy czy dwujęzyczny czy jedno, bo jeżeli dwu to 1.8 (łatwo wbić taki serwer zagranicą )

1.7 jeżeli planujesz serwer tylko dla polaków.

Skoro z domeną .pl to raczej że tylko w Polsce. Musiałby wykupić .com ;) Zresztą serwery mc przygotowane na więcej osób powinny być tylko w wersji angielskiej. Ewentualnie można napisać plugon który będzie pobierał IP gracza co pozwoli na określenie miejsca zamieszkania i automatycznie i ewentualnie wersje językową systemu operacyjnego i zmieni na odpowiedni język. Niestety takie coś jest nie możliwe przy tłumaczeniu wiadomości w niektórych pluginach, ale jakby użyć własnych to kto wie ^^

r9wfFzB.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...