Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem z zapisem chunków

Zingo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Otóż dziś spotkałem się z takim bugiem że nie załadowały mi się chunki i powstała ta wielka dziura kwadratowa, chciałem od nowa wejść na zapis więc wyłączyłem i włączyłem zapis na nowo po czym przy mojej zagrodzie dla owiec dalej była ta dziura, ale tym razem nagle zaczęły mi się klonować wszystkie owce przy czym w całym obszarze gdzie stałem powstały setki owiec. Gdy zajrzałem do niezaładowanego terenu w dół zobaczyłem kawałek jaskini w której były szkielety, również w takiej ilości jak owce :D Wszystkie zwierzaki i potworki nagle zaczęły się kopiować. Po chwili jednak wskoczyłem do tej dziury z nudów, postać zaczęła mi bardzo powoli opadać w głąb, ale po paru chwilach pojawiała się na górze i znów spadała w dół. Jako iż nie mogłem się wycofać na normalny teren postanowiłem wyjść i wejść do gry na nowo. Gdy to zrobiłem to już niestety nie wszedłem :D Teraz gdy próbuje wejść na zapis to pisze mi "generowanie terenu" i to tak w nieskończoność, gdy próbuję coś w tym czasie z MC zrobić to po prostu się zawiesza. Ktoś wie o co tu chodzi? Jakieś porady?

Opublikowano

Spróbuj chwilę dłużej poczekać, może mapa się załaduje lub odpal ją na serwerze, być może pojawisz się gdzie indziej niż w miejscu tego zepsutego chunka ;)

2cf6pe0.jpg

"Hmm jak by to powiedzieć... Moje pierwsze wrażenie o grupie... Nie lubię was..." - Kakashi

Opublikowano

Czekałem dłużej aż mi się załaduję i jedyne co się stało to na początku zniknęło mi okienko MC potem po jakimś czasie znów się pojawiło, ale dziwnym trafem pokazywało wersję MC 1.6.1 a ja mam teraz aktualną ogólnie.

Pomyłka, jednak nie zmieniło wersji tylko tam mi pokazało wersję launchera MC a nie samą wersję gry.

@Wefaj czego ss ty chcesz? Ekranu ładowania? bo mówiłem że nie mogę wbić na zapis.

Opublikowano

niestety ale reinstal nic nie dał ;/ ustawienia ogólnie pozmieniałem, ale nie wiem też czy dobrze.

Czekam na dalsze rozwiązania.

Opublikowano

A spróbowałeś odpalić mapkę na serwerze? Wydaję mi się, że Twoja postać po prostu się zbugowała w tym zbugowanych chunku. Odpalając mapkę na serwerze powinieneś pojawić się na spawnie świata. Ewentualnie nie wiem jak teraz, ale kiedyś w folderze z mapą był folder Players i wystarczyło usunąć ten folder dzięki czemu nastąpił reset postaci na danej mapie.

2cf6pe0.jpg

"Hmm jak by to powiedzieć... Moje pierwsze wrażenie o grupie... Nie lubię was..." - Kakashi

Opublikowano

na serwerze nie próbowałem jeszcze odpalić, ale zrobię to za chwile. W folderze z zapisem świata jest folder o nazwie playerdata ale po usunięciu go nic to nie zmienia bo zapis cały czas ładuję się xxxx czasu.

A co do serwera, to nie było przypadkiem tak że zapis singleplayer miał jakby inny format zapisu z serwera? chodzi mi tu o same foldery itp. 

@Edit

Nie wiem czemu ale mam jakiś problem z odpaleniem serwera. Nie wiem, może to przez stan mojego przedpotopowego komputera albo coś, ale raczej nie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...