Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wybór klasy, expienie

ActiZz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, chciałbym zacząć gre w Aiona ponieważ TERA nie przypadła mi do gustu i nie chodziła zbyt płynnie.

1. Która klasa jest dobra do PvP? Jest to element który jest dla mnie bardzo istotny.

2. Ile czasu zajmuje wbicie tego 65 lvla?

3. Żeby do czegoś dojść starczą mi ze 3 godziny dziennie? Czy muszę nie mieć życia.

Opublikowano

1. Zależy czym lubisz grać  :P z tego co wiem pvp strzelec i mag jest spoko

2. wbicie 65lvl-a , przy graniu 3h dziennie troszkę Ci zajmnie . Przynajmniej tyle , że poznasz mechanikę swojej postaci :D

3. jeśli nie śpieszy Ci się z zostaniem " zmorom " innych  graczy w pvp , to starczy ;D

Opublikowano

1. Która klasa jest dobra do PvP? Jest to element który jest dla mnie bardzo istotny.

Jest wiele dobrych. Zacznij od tego, jakie klasy preferujesz: fizyczne, magiczne, dystansowe, walczące w zwarciu?

Zależy od tego, ile czasu dziennie będziesz poświęcał na grę. Ja swoją pierwszą postać expiłam 2 miesiące, a muszę przyznać, że się obijałam. ;)

Drugą ok. 3 tygodni.

3. Żeby do czegoś dojść starczą mi ze 3 godziny dziennie? Czy muszę nie mieć życia.

To zależy, co rozumiesz przez "dojść do czegoś". Wszystko możesz osiągnąć, ale zajmie Ci to dłużej, niż osobie, która gra 12h dziennie.

it's not who i am underneath

but what i do that defines me.

Opublikowano

Witam, chciałbym zacząć gre w Aiona ponieważ TERA nie przypadła mi do gustu i nie chodziła zbyt płynnie.

1.Kazda postac jest dobra w pvp, wystarczy ogarniecie i sprzet :D

2.Sam ostatnio zrobilem sobie clera z nudow (ok.tydzien temu).Gram sobie wieczorami po 2 godzinki i w ciagu tego tygodnia mam juz 59lvl.

3.JAko iz jestes nowy, zajmie ci wszystko troche dluzej...Ale powoli dojdziesz do wszystkiego.3godziny dziennie(teoretycznie) spokojnie starcza na insty, insty pvp, siege i robienie hajsu.W tej grze nie ma co sie spinac.Wszystko powoli az do obranego celu-cos w tym stylu ;D

Nie czaruj.

Opublikowano

A tak z ciekawosci, jak wygląda gra na max lvlu? jakieś pvp, raidy?

Kamary, Dredy, Jmry, SWBattlefield, siege na roznych mapach i twierdzach, ze tak to ujme :D Duzo pvp (world pvp, arenki etc).Duzo tego wszystkiego.

Nie czaruj.

Opublikowano

­

A tak z ciekawosci, jak wygląda gra na max lvlu? jakieś pvp, raidy?

Zanim dojdziesz do endgame minie spooooro czasu, kilkanaście miesięcy (mam tutaj nie na mysli max lvl, ale przede wszystkim zebranie eq). Dodatkowo nawet kiedy juz uzyskasz eq, to nie oznacza, ze na tym kończy się gra. Aion wciąż sie udoskonala, na dodatek by utrzymać swoja pozycję będziesz sie musiał trochę natrudzić.

igNMhIy.png

Opublikowano

­

Zanim dojdziesz do endgame minie spooooro czasu, kilkanaście miesięcy (mam tutaj nie na mysli max lvl, ale przede wszystkim zebranie eq). Dodatkowo nawet kiedy juz uzyskasz eq, to nie oznacza, ze na tym kończy się gra. Aion wciąż sie udoskonala, na dodatek by utrzymać swoja pozycję będziesz sie musiał trochę natrudzić.

Wiekszej bzdury nie slyszalem.Wbicie 65lvla dla nowego gracza,kj tory sie uczy dopiero...Zajmie mu ok 2tygodni.Zebranie setu za bm-2 tygodnie.Zeby zebrac set apkowy wystarczy jakis miesiac, moze z dwa.

Nie czaruj.

Opublikowano

Wiekszej bzdury nie slyszalem.Wbicie 65lvla dla nowego gracza,kj tory sie uczy dopiero...Zajmie mu ok 2tygodni.Zebranie setu za bm-2 tygodnie.Zeby zebrac set apkowy wystarczy jakis miesiac, moze z dwa.

Set APkowy w miesiąc/dwa? Chyba robiąc AP trade pod/nad każdą z fortec i to tylko jeśli frakcja okupuje tę fortecę. Zwłaszcza po tym jak zmienili czasy siege.

Opublikowano

Niewykonalne. Weź pod uwagę, że to naprawde ładna suma AP. Dodaj do tego jeszcze fakt, że przed 65 musić ich sporo wydać. Nie mowiac już o zbieraniu c.medali. Jeden, czy dwa miesiace to zbyt krótko, nawet dla totalnego no life'a, ktory ciagle siedzi w ug, siegach, instancjach, abbysie itp. Ja, jak gralam i nie bylo jeszcze polskiej wersji uzbieranie połowy end game eq zajelo mi... Hm z 4-5 miesiecy, chodząc przynajmniej raz dziennie po garniakach, nie opuszczajac siege i od czasu do czadsu robiac jakas instancje.

igNMhIy.png

Opublikowano

Set APkowy w miesiąc/dwa? Chyba robiąc AP trade pod/nad każdą z fortec i to tylko jeśli frakcja okupuje tę fortecę. Zwłaszcza po tym jak zmienili czasy siege.

SWB, mithrile, glory  zapomniales(Chodzi mi tu o cera, nie ap)?? Set off. da rade szybko uzbierac.Dochodzi 70lvl reward i tez jest spora suma.Z miesiacem moze przesadzilem, ale 2 do tych 3 napewno.I nikt mi nie wmowi bzdury, ze zajmie to kilkanascie miesiecy.

Nie czaruj.

Opublikowano

SWB, mithrile, glory zapomniales(Chodzi mi tu o cera, nie ap)?? Set off. da rade szybko uzbierac.Dochodzi 70lvl reward i tez jest spora suma.Z miesiacem moze przesadzilem, ale 2 do tych 3 napewno.I nikt mi nie wmowi bzdury, ze zajmie to kilkanascie miesiecy.

Może się źle zrozumielśmy. Fakt, faktem, że żeby uzyskać all w aionie wystarczy przy ''spokojnym'' graniu z 4 miesiące, ale nie zapominajmy, że na tym gra się nie kończy. Kiedy już uzyska się wszystko, nadal można grać, pojedynkować się, chodzić na instancje, pilnować swoich ap. Aion się rozwja, dochodzą często coraz to nowsze rzeczy, nawet czasami totalnie błahe, jak skiny, czy w/w instancje. Jeżeli już ktoś doszedł to end game nadal ma dużo do zyskania i taka rozgrywka może zająć kilkanaście miesięcy (+/- w zależności od indywidualnego nastawiena do gry).

igNMhIy.png

Opublikowano

Nie zrozumielismy sie i to bardzo  xD Mi chodzilo tylko o uzyskanie danego setu , nie o zabawe w pvp, insty etc.Fakt, po zebraniu mozna dalej sie bawic, ale ja nic nie pisalem na ten temat.

Nie czaruj.

Opublikowano

okiem noba

gram od 2 tygodni

na moj wybor padl kleryk

wbilem wlasnie 57 lvl

do tej pory nie ogarniam gry, jest taka masa rzeczy ze to jest przegiecie, jak narazie nie zawracam sobie tym dupy i chce jak najszbciej wbic 65, mysle ze kolejne 2 tygodnie, zalezy ile wolnego czasu bede mial, a gram raczej tak srednio.

Cpu i7 4790k : Mobo Msi Gaming 5 Z97 : Gpu GF980 Msi Gaming : Ram Ripjaws 2133 8gb : Buda Zallman HF1 : CpuKuler Zalman Reserator 3 Max Dual SSD: Crucial 100BX 500gb : Monitor AGON AG241QX +2x LG23MP65

Klawa MadCatz S.T.R.I.K.E : TE : Steel Series Rival 300 Podkładka Razer Goliathus : Słuchawki Corsair Void RGB Wirless + Syberia v2

Opublikowano

SWB, mithrile, glory  zapomniales(Chodzi mi tu o cera, nie ap)?? Set off. da rade szybko uzbierac.Dochodzi 70lvl reward i tez jest spora suma.Z miesiacem moze przesadzilem, ale 2 do tych 3 napewno.I nikt mi nie wmowi bzdury, ze zajmie to kilkanascie miesiecy.

Zgodziłbym się ale jest jeden maleńki problem. Bierzemy tu pod uwagę nowego gracza. Nowy gracz nie ma 70lvl VR (ani pieniędzy żeby sobie to kupić), po wbiciu 65lvl wciąż będzie kręcił marny dps na inkarnacjach, na SWB randomów z ulicy rzadko biorą, a na glory w BMie nie masz co się pchać (o ile w ogóle dostaniesz ticket bo to też trzeba wygrać coopa lub chaosa). To, że Ty lub ja możemy sobie nową APkówkę złożyć w ~2 miesiące chodząc na wszystko co się da to jedno, a to jak ma coś takiego robić nowy gracz to coś innego. Moim zdaniem dla nowego gracza (i to też w założeniu by w ogóle czerpał jakąś frajdę z gry, dla mnie spędzenie ponad 2h w tej grze to horror, a przez myśl o lataniu godzinę za jednym Elyosem na Abyssie mi się słabo robi) 4 miesiące na full Ceranium set bez rangi to minimum. Bardziej ambitni mogą się starać o ten z rangą ale tam dochodzi problem w postaci Honor Pointów, które aktualnie są kompletną bzdurą i tylko się cieszę, że w FailForge nie wpadli na pomysł kupowania HP za AP i Kinahy.

Opublikowano

Zgodziłbym się ale jest jeden maleńki problem. Bierzemy tu pod uwagę nowego gracza. Nowy gracz nie ma 70lvl VR (ani pieniędzy żeby sobie to kupić), po wbiciu 65lvl wciąż będzie kręcił marny dps na inkarnacjach, na SWB randomów z ulicy rzadko biorą, a na glory w BMie nie masz co się pchać (o ile w ogóle dostaniesz ticket bo to też trzeba wygrać coopa lub chaosa). To, że Ty lub ja możemy sobie nową APkówkę złożyć w ~2 miesiące chodząc na wszystko co się da to jedno, a to jak ma coś takiego robić nowy gracz to coś innego. Moim zdaniem dla nowego gracza (i to też w założeniu by w ogóle czerpał jakąś frajdę z gry, dla mnie spędzenie ponad 2h w tej grze to horror, a przez myśl o lataniu godzinę za jednym Elyosem na Abyssie mi się słabo robi) 4 miesiące na full Ceranium set bez rangi to minimum. Bardziej ambitni mogą się starać o ten z rangą ale tam dochodzi problem w postaci Honor Pointów, które aktualnie są kompletną bzdurą i tylko się cieszę, że w FailForge nie wpadli na pomysł kupowania HP za AP i Kinahy.

Fakt, racje masz, ze nowemu zajmie wszystko dluzej, sam sie pospieszylem teraz chyba :D Jednakze teraz SWB to nie problem, co chwiel ktos sklada i mozna sie wkrecic bez problemu.Alternatywa zawssze jest dostanie sie do legionu gdzie maja takie cos obcykane.W moim przypadku, kiedy przeszedlem z asmo na elyo do Fantasy, mimo slabego gearu etc brali na SWB bez mrugniecia oka i na inne insty, zeby chociaz cos pomoc :D Glory (nwm czy chodzisz, czy nie),  , ale nowy gracz, ma takie same szanse jak inni (teoretycznie), 2, czy 3 miejsce dla nowego w secie za BM to nie katastrofa..Mithrile tez sie zawsze przydadza na wymiane.No i ta, trzeba jeszcze z coopa, czy z chaosa zdobyc tickety na glory :D W skrocie indywidualnie przerabane, najlepiej znalezc jakis aktywny legion, pt i latac.

Nie czaruj.

Opublikowano

Fakt, racje masz, ze nowemu zajmie wszystko dluzej, sam sie pospieszylem teraz chyba :D Jednakze teraz SWB to nie problem, co chwiel ktos sklada i mozna sie wkrecic bez problemu.Alternatywa zawssze jest dostanie sie do legionu gdzie maja takie cos obcykane.W moim przypadku, kiedy przeszedlem z asmo na elyo do Fantasy, mimo slabego gearu etc brali na SWB bez mrugniecia oka i na inne insty, zeby chociaz cos pomoc :D Glory (nwm czy chodzisz, czy nie),  , ale nowy gracz, ma takie same szanse jak inni (teoretycznie), 2, czy 3 miejsce dla nowego w secie za BM to nie katastrofa..Mithrile tez sie zawsze przydadza na wymiane.No i ta, trzeba jeszcze z coopa, czy z chaosa zdobyc tickety na glory :D W skrocie indywidualnie przerabane, najlepiej znalezc jakis aktywny legion, pt i latac.

Byle kogo nie biorą na SWB na Barusie. Musisz mieć naprawdę dobry gear albo kontakty, bo bez tego ani rusz. Sama starałam się znaleźć na alcie ekipę na SWB, a ostatecznie w ciągu kilku dni poszukiwań, załapałam się tylko na jeden wypad. Miałam eq BMowe i harfę AC/BM.

Zgodzę się z tym, że z legionem jest zupełnie inaczej.

Kolejna rzecz, nowy gracz nie ma doświadczenia w pvp, więc wygranie na jakiejkolwiek arenie graniczy z cudem, w szczególności, gdy nie gra fear botem.

Uważam, że troszkę przeceniasz możliwości przeciętnego nowego gracza. Dla przykładu: swoją pierwszą postać expiłam do 65 lvl 2 miesiące. Nawet jeszcze wtedy nie do końca wiedziałam, do czego są mi potrzebne Ceranitowe Medale, a Ty mówisz, że już powinnam mieć po takim czasie cały set złożony. xD

it's not who i am underneath

but what i do that defines me.

Opublikowano

Byle kogo nie biorą na SWB na Barusie. Musisz mieć naprawdę dobry gear albo kontakty, bo bez tego ani rusz. Sama starałam się znaleźć na alcie ekipę na SWB, a ostatecznie w ciągu kilku dni poszukiwań, załapałam się tylko na jeden wypad. Miałam eq BMowe i harfę AC/BM.

Zgodzę się z tym, że z legionem jest zupełnie inaczej.

Kolejna rzecz, nowy gracz nie ma doświadczenia w pvp, więc wygranie na jakiejkolwiek arenie graniczy z cudem, w szczególności, gdy nie gra fear botem.

Uważam, że troszkę przeceniasz możliwości przeciętnego nowego gracza. Dla przykładu: swoją pierwszą postać expiłam do 65 lvl 2 miesiące. Nawet jeszcze wtedy nie do końca wiedziałam, do czego są mi potrzebne Ceranitowe Medale, a Ty mówisz, że już powinnam mieć po takim czasie cały set złożony. xD

#Barus xDDDD Zawsze samemu mozna zlozyc(sprobowac) ally na SWB.Nwm jaka wy tam sytuacje macie :D W pvp nowy gracz sie bedzie uczyc, wiadomo z miejsca nie stanie sie pro elo grajkiem.Latanie po katalam, arenki, czy duelowanei sie z innymi graczami da jako taka orientacje w pvp.Plssss, nigdzie nie napisalem, ze zebranie setu ap zajmie 2 miesiace nowemu graczowi, jak zaczal dopiero(czyt. od zera).Dalem orientacje mu mniej wiecej, w jakim czasie wbilby max lvl, uzbieral pierwszy set pvp (czyt. BM). a pozniej obiera nowy cel itp itd.

Nie czaruj.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...