Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Windows 7 64 bit mimo to widzi tylko 3.25 gb ramu

BoomCreeperBoom

Pytanie

Opublikowano

Witam dzisiaj zainstalowałem siodemke 64 bit a tu patrze "5 gb ram zainstalowane (wykrywalne tylko 3.25) skandal"

Płyta głowna to Asus P5K więc obsługuje do 8gb ramu, a procek to Intel Core Quad 2 Q6600.

Dodam że bawiłem sie w msconfig i tam była tylko zmianka o "maksymalnym ramie" ustawiłem to na 8 gb - nic, wyłaczyłem w ogole tą opcie nic i nadal 3.25 gb?

Wiecie co zrobić, Windowsik oczywiście legal

graphic.png

20 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Brak obsługi PAE , w boot.ini wystarczy dopisać parametr "PAE = ForceEnable"

W Windowsie 7 nie ma pliku boot.ini. Z kolei PAE dotyczy tylko 32 bitowych wersji systemów.

@@BoomCreeperBoom

Poczytaj sobie podobny temat. Na pierwszej stronie padły odpowiedzi, które mogą okazać się przydatne.

Opublikowano

- Windows 7 Ultimate 64 bit, a karta graficzna nie ma do ramu nic wspolnego.

- DDR 2 800mhz

- Gdzie mam znaleść tego "boot.ini" i tą "PAE = ForceEnable" żeby wykonać ten wpis.

Jak masz integre to może ci ciągnąć ram.

Opublikowano

Jak masz integre to może ci ciągnąć ram.

Core Quad 2 Q6600 i płyta główna Asus P5K nie posiada Integry, a jak już cie ta karta tak interesuje to moja karta graficzna to Geforce 9600 Gt

graphic.png
Opublikowano

W msconfig nic nie ruszaj bo nie od tego te opcje, tak samo RAM i częstotliwości nic nie wnoszą do rozpoznawania wielkości RAM pod systemem. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Podaj kartę graficzną i podaj rodzaj systemu.

Jakie masz ddry ramy i jak czestotliwosc ?

W msconfig nic nie ruszaj bo nie od tego te opcje, tak samo RAM i częstotliwości nic nie wnoszą do rozpoznawania wielkości RAM pod systemem. 

- Windows 7 Ultimate 64 bit, a karta graficzna nie ma do ramu nic wspolnego.

- DDR 2 800mhz

- Gdzie mam znaleść tego "boot.ini" i tą "PAE = ForceEnable" żeby wykonać ten wpis.

graphic.png
Opublikowano

Łaskawie odpowiedz na pytania zwiazane z RAM, możliwe że masz źle dobrane kości w slotach i powkładane byle jak 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Łaskawie odpowiedz na pytania zwiazane z RAM, możliwe że masz źle dobrane kości w slotach i powkładane byle jak 

Pierwsza para jest włożona w A1 i B1, druga para A2 I B2. Wszystko już napisałem, a ty nic o ramie nie pytałes

graphic.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...