Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

GeForce GTX 750 Ti vs. Zotac GeForce GTX 970

Gość ZEDn

Która karta?  

9 użytkowników zagłosowało

1. 1. Wybór karty do grania

• GeForce GTX 750 Ti
      0
    • Zotac GeForce GTX 970
      9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Głosujcie w ankiecie oraz wypowiadajcie się ponieważ chcę zakupić na wakacje komputer do gier i nie wiem którą kartę graficzną wybrać.

Sprawdzałem na GPUBossie i tam wykazywało, że karta 750 Ti jest lepszym wyborem od 970, jakie są wasze opinię?

Opublikowano

No sorry ale ja jestem kompletny newbie, a jak się taki newbie naczyta na różnych forach to później wiadomo co z tego wychodzi dlatego dla pewności chciałem zapytać się was :)

Opublikowano

Co to za porównanie karty za 550zł i 1500zł. To tak jakby porównać malucha z BMW E46...

GTX970 jest wydajniejsza, o wiele wydajniejsza, ale za to prawie 1k droższa.

internet to nie jest jakis oddzielny swiat gdzie ludzie zapomnieli o swoich emocjach

Opublikowano

Pamiętaj, że na pguboss o ile używam tej strony cały czas, to czasem są błędy, że pokazuje statystyki od złem karty graficznej i tak musiało stać się tutaj. GTX970 jest nowszej generacji i jest lepszym modelem.

X00 - tutaj X oznacza generacje, czyli była 4 potem 5,6,7,8(której szczerze, poza laptopami nie widziałem) i teraz 9

9X0 - tutaj X oznacza, że im liczba większa tym lepsza konstrukcja i większa wydajność. 70 jest wydajniejsze od 60, a 80 jest najwydajniejsze z całej serii na ten moment. więc 70 na pewno jest lepsze od 50 (tym bardziej starszej o 2 generacje, czyli z rok czy dwa). To jest przepaść !

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

Głosujcie w ankiecie oraz wypowiadajcie się ponieważ chcę zakupić na wakacje komputer do gier i nie wiem którą kartę graficzną wybrać.

Sprawdzałem na GPUBossie i tam wykazywało, że karta 750 Ti jest lepszym wyborem od 970, jakie są wasze opinię?

GPUBoss i CPUBoss to lekko mówiąc szmelc, przydaje się głównie do porównania bardzo starych GPU i CPU, np. pokazuje pokazywał, że i3 4160 jest słabszy od mojej "kłody" aka Pentium T4200

Sugeruj się PCLab oraz PurePc

http://gpuboss.com/gpus/GeForce-GTX-970-vs-GeForce-GTX-750-Ti

BTW: Ja tu nie widzę przewagi GTX 750 Ti

Significantly better passmark score

8,648 GTX 970

vs

3,690M

More memory

4,096 MB GTX 970

vs

2,048 MB

Significantly higher pixel rate

58.8 GPixel/s GTX 970

vs

16.32 GPixel/s

Higher effective memory clock speed

7,012 MHz GTX 970

vs

5,400 MHz

Better floating-point performance

3,494 GFLOPS GTX 970

vs

1,728 GFLOPS

Significantly more render output processors

56 GTX 970

vs

16

More shading units

1,664 GTX 970

vs

640

More TMU

104 GTX 970

vs

40

Wider memory bus

256 bit GTX 970 (lol, nVidia, do takiej karty 256 bit?)

vs

128 bit

GTX 750 Ti nie ma żadnej zalety względem 970.

O ile nie powinno się sugerować "numerkami", to chyba przewagę tutaj widać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...