Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Początki Gry

Gość xMNx

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie.

Rozumiem, Wasze nerwy, że nie każdy potrzebuje taki poradnik, ale są ludzie, którzy zaczynają z Minecraft'em i w ogóle go nie znają. Z początków sam miałem z nim problemy,

i żeby się dowiedzieć jak zrobić łóżko albo drzwi, musiałem lecieć do mojego kolegi. Na pewno będzie to przydatny poradnik dla nowych graczy.

Przejdźmy do sedna.

Instalacja gry

Na początek należy zakupić grę:

https://minecraft.net/store/minecraft

Kiedy już zakupimy grę, pobierzemy ją. Możemy to zrobić oficjalnie tutaj:

https://minecraft.net/download

Pobrany plik uruchamiamy i się logujemy.

Następnie tworzymy nowy profil klikając na "New Profile" i wpisujemy nazwę jaka nam się żywnie spodoba.

3375214307389391098759.png

Niżej znajduje się "Use Version", klikamy na strzałkę w dół która się znajduje

na drugiej stronie, powinna nam się otworzyć lista z wersjami, wybieramy którą chcemy. Ja wybrałem 1.7.2 z OptiFine.

7886514307389391098759.png

Na koniec klikamy "Save Profile" aby nam się wszystko zapisało.

5042414307389391098759.png

Tworzenie nowego świata

Kiedy już założyliśmy "profil" i uruchomiliśmy grę, na ekranie powinno się pojawić coś takiego:

8403114307398681098759.png

Powiem teraz na czym polega poszczególny "odnośnik".

MultiPlayer - Jak sama nazwa mówi jest to tryb "online", gdzie można grać z innymi ludźmi. Są różne tryby gier, Survival, Creative, Freebuild itp. Jeśli chcecie zagrać na jakimś serwerze, możecie popatrzyć tutaj: http://www.mpcforum.pl/forum/299-minecraft-publikacje-serwerów/. Są to serwery publikowane przez innych użytkowników MPCForum.

Options - Generalne ustawienia gry, możecie tutaj sobie zmniejszyć/zwiększyć grafikę, ściszyć/zgłośnić dźwięki z gry.

Quit Game - Ogólnie nie jest to jakaś rozległa opcja, ponieważ wyłącza tylko grę.

Jest jeszcze jeden przycisk, przypominający naszą planetę, wygląda on tak:

6620914307409151098759.png

To jest lista wyborów języków, znajduje się tam też język Polski. Jak możecie zauważyć ja mam wybrany Angielski, który się nazywa tam "English (US)".

Na koniec zostawiłem tryb SinglePlayer, którym się głównie zajmiemy w tym poradniku.

Najpierw wypadałoby stworzyć świat. Musimy więc kliknąć "singleplayer" i powinno nam się pojawić takie okienko:

4768514307406091098759.png

Teraz Wam opowiem, co robi tutaj poszczególny przycisk.

Play Selected World - Zaczynamy grę na wybranym świecie, możemy również go uruchomić wciskając na klawiaturze Enter.

Rename - Zmienia nazwę zaznaczonego świata.

Delete - Usuwa świat, który wybraliśmy.

Re-Create - Robi "kopie" światu, który został przez nas zaznaczony.

Cancel - Anuluje tryb jednoosobowy i powraca do menu gry.

Tym razem na koniec pozostawiłem "Create New World".

Odpowiada to za tworzenie nowego światu, po wciśnięciu powinno nam się pojawić coś takiego:

8548814307412861098759.png

Na początek zajmiemy się opcją "World Name". Wpisujemy tam nazwę światu, może być jakakolwiek.

"More World Options" - tutaj się znajduje więcej opcji tworzenia świata, lecz w tym poradniku się tym nie zajmę.

Następnie moim celem będzie "Game Mode", jest to ogólny tryb, na jakim będziecie grali. Teraz Wam opowiem trochę o "Survival".

Na początek nie ma żadnych itemów, wszystko się zdobywa na własną "rękę".

Ten tryb jest głównie przez graczy początkujących, w którym nie ma limitów z życiem.

Inaczej jest z "Hardcore". Jest on najtrudniejszy ze wszystkich, ponieważ ma się tam tylko jedno "życie", kiedy się raz umrze, cały świat się usuwa.

Ostatnim sposobem gry będzie Kreatywny (ang. creative). Wybierając ten tryb, mamy wszystkie itemy bez ograniczeń, więc nie musimy się martwić, że czegoś nam zabraknie.

Ja postanowiłem Wam pokazać, jak zaczynać na Survival, dlatego sobie też taki wybrałem.

Na początku, kiedy stworzył się nowy świat, będziecie mieli ścinki gry. Spowodowane jest to tym, że Wasza mapa się renderuje.

Pierwsza noc

Pierwsza noc może być bardzo niebezpieczna dla początkujących graczy, z racji, iż jest pełno zombie, szkieletów itp.

Ten poradnik jest po to, abyście pierwszą noc wśród sześcianów spędzili "żywi".

Na początek, będziemy musieli ściąć drzewo, które wygląda tak, ścinamy je LPM (lewy przycisk myszki):

9934314307433021098759.png

Po ścięciu przynajmniej trzech drzew, otwieramy ekwipunek za pomocą klawiszu E.

Powinno nam się pojawić takie okno, a przy okazji na czacie informacja o odblokowanym osiągnięciu (eng. achievement):

4418214307435671098759.png

Uzbierane drewno przerabiamy na deski:

8746714307446031098759.png

A deski przerabiamy na stół rzemieślniczy (ang. craftingtable):

1595214307447331098759.png

Kładziemy na ziemię nasz "crafting" (prawy przycisk myszki) i otwieramy go tak samo, powinno nam się pojawić takie coś:

6805214307449971098759.png

Teraz tworzymy patyki (ang. stick), można je zrobić ustawiając dwie deski pionowo.

Z patyków tworzymy drewniany kilof, który robi się tak:

5596914307455351098759.png

Możemy zamknąć nasz crafting za pomocą ESC.

Następnie szukamy kopalni, która powinna wyglądać mniej więcej tak:

5255014307451721098759.png

Bierzemy ze sobą nasz stół rzemieślniczy, kilof w dłoń i się wkopujemy w ścianę.

Robimy sobie małe pomieszczenie 3 kratki wysokości na 3 kratki szerokości, kładziemy crafting i go otwieramy. Tworzymy w nim drzwi (ang. door):

9722314307458251098759.png

Stawiamy je w naszym przejściu, otwierać/zamykać je możemy za pomocą prawego przycisku myszy.

Następnie tworzymy piec. Jego "crafting" wygląda następująco:

9607214307460321098759.png

Teraz na górze dajemy drewno, a na dole deski lub też drewno, po czasie nam się powinien zrobić węgiel drzewny (ang. charcoal):

5331014307464271098759.png

Wypisałem Wam też, co odpowiada za co.

Z otrzymanego surowca tworzymy pochodnie. Jeden patyk a nad nim węgiel.

Otrzymany materiał kładziemy na ścianach/podłodze.

W ten sposób powinniśmy przeżyć pierwszą noc.

Więcej craftingów znajdziecie tutaj:

Klik

Dziękuję za przeczytanie/obejrzenie mojego poradnika.

Jeśli Ci się spodobał, nie zapomnij o "Lubię to!"

Zakaz kopiowania mojego poradnika na innych forach, stronach etc.

Opublikowano

Przecież to są podstawy gry. 99% użytkowników forum wie jak przetrwać pierwszą noc. Jedynie zakup premium jest w miarę przydatny. ­

|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||­

​|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||

​|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||

Opublikowano

@1361622928-U485574.pngeDBe Nie no, takich podstaw nie zna każdy. Są dzieci neo, którym by się to przydało.­

Opublikowano

Nawet jeżeli ludzie nie znają podstaw, to na internecie są setki takich poradników. ._.

893961446222509646083.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...