Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Poprawne używanie OptiFine

Gość xMNx

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak zapewne wiecie, OptiFine to modyfikacja do MineCraft, która zwiększa FPS'y. Jednak nie wszyscy potrafią ją poprawnie skonfigurować i zainstalować, a ja jestem po to, żeby Wam pomóc. Więc zacznijmy.

1. Instalacja

Krok pierwszy:

Pobieramy modyfikację z tego linku:

https://optifine.net/downloads

Najlepiej będzie, gdy pobierzecie wersję HD, żeby nie było nieporozumień.

Myślę, że skan w tym przypadku nie jest potrzebny, ponieważ strona jest prosto od twórców.

Krok drugi:

Uruchamiamy Minecrafta i instalujemy tą samą wersję, co pobraliśmy OptiFine, np. 1.7.10.

Krok trzeci:

Gdy już plik nam się pobierze, uruchamiamy go, a następnie kilkamy coś takiego:

Krok czwarty:

Gdy już wyskoczy nam informacja, że OptiFine został pomyślnie zainstalowany, uruchamiamy Minecrafta, i klikamy

powinno nam się otworzyć okienko, gdy się ono pojawi nazwijcie ten profil i zjedźcie w opcję "Use version:" i tam wybieramy OptiFine, u mnie będzie wyglądało to tak:

Gdy już to zrobimy dajemy "Save profile" i odpalamy Minecraft'a, mając wybrany ten profil.

Jeśli nie macie takiej wersji, to oznacza, że musieliście źle zainstalować, bądź nie macie zainstalowanej wersji zgodnej z Minecraftem.

2. Konfiguracja

Krok pierwszy:

Przechodzimy teraz w "Video Settings" lub "Ustawienia graficzne" i zacznijmy od strony głównej.

Jeśli chcemy mieć jak największą wydajność Minecrafta, powinniśmy ustawić tak jak ja:

Graphics - jakość grafiki

Smooth Lighting - nie wiem co to dokładnie oznacza, ale wydaje mi się, że wygładzanie światła

View Bobbing - postać giba się w prawo i w lewo podczas chodzenia/sprintowania

Clouds - chmury

Fog - intensywność mgły

Krok drugi:

"Details"

Dla jeszcze większej wydajności gry, ustawcie tak samo, jak ja mam:

Water Animated - woda się "rusza"

Fire Animated -  efekt ognia

Redstone Animated - efekt redstone

Lava Animated - animacja lawy, to samo co z wodą

Portal Animated - efekt portalu

Explosion Animated - efekt wybuchów, nie pojawiają się "szare chmury" po wybuchu (nie jestem pewien)

Items Animated - itemy na ziemi się "kręcą" (są w 3D)

Krok trzeci:

Po skonfigurowaniu "Details", przechodzimy do "Other".

Tutaj wystarczy ustawić Weather na OFF, wtedy nie będziemy widzieli pogody.

To tyle z mojej strony, liczę na "Lubię to!".   :) 

Pozdrawiam, xMNx

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Świetnie opisany poradnik i przydatne dla tych co nie rozumieją oznaczenia, nie których Detali.

Nic dodać i ująć. Poradnik przejrzysty 10/10

Drogi Użytkowniku <użytkownik> !
Jeśli, twój problem przez zemnie do końca rozwiązany.
Powiadom mnie o tym, pisząc dalszy problem i '@Aerons'
A, jeżeli wszystko w porządku kliknij Lubię to!

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

No troche lipa, takie poradniki są powtarzane co jakiś czas :/ 
I Optifine w każdym przypadku nie jest dobry, ja mam bez ptifine troche więcej fps'ów.

1RkW7od.png

Opublikowano

Staranie opisany poradnik. Bardzo szczegółowo. Ale warto dodać, że Optifine nie każdemu pomoże, to zależy też od komputera ;)­

|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||­

​|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||

​|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||

Opublikowano

­@SeterN. I syfu, który na nim mają. Wiele osób się czepia, że ma kompy, które działają z MC bez problemu, ale jednak ich dysk twardy tak nie myśli.

Opublikowano

Szkoda ,że tak mało pracy w to włożyłeś. Jakbyś wziął coś innego niż było były by na pewno lepsze oceny, jednakże to już tyle razy się pojawiało na MPC ,że to takie "przeżarte" jest. :)

26_unnamed.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...