Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Minecraft 1.7 a 1.8 - Optymalizacja (Dyskusja)

Synthious

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich serdecznie! Jak dotąd grałem sobie na Minecrafcie 1.7.x z

Optifinem i standardowymi modami. Rezultat był niezły, wyciągałem ok. 70 FPS'ów

([Na najniższych! :x] A na laptopie tym to jest i tak zadowalający wynik). Postanowiłem

sobie sprawdzić najnowszą wersję Minecrafta (Jak się nie mylę, 1.8.4). Dobra, wgrałem

sobie czyściutką paczuszkę, no dobra to wchodzę do rozgrywki. Wchodzę w ustawienia

grafiki, widzę że troszeczkę się zmieniło (Niewiele, może kilka nowych opcji). Zaczynam

ustawiać i sprawdzać FPS'y. Ustawiłem sobie Grafike na Fancy, Render Distance na 6,

tą opcje że kamera się rusza przy chodzeniu (Nie pamiętam jak to się nazywało) i FPSy

dałem na Unlimited. Z niedowierzaniem patrzę, FPS'y 120 w górę. :O Z*********e, pięknie.

Latam, skaczę po tym Minecrafcie, płynnie wszystko, nagle lekko zaklatkowało na ok 60-80

FPS i znów wróciło. Wpadł mi pewien pomysł do głowy, żeby Max FPS ustawić do 60 (Ze

względu że jak mi klatkuje minimalnie to nie schodzi niżej 60 FPS). Obczajam grę, wszystko

płynnie chodzi, nie klatkuje już jak idę dalej i chunki się odkrywają, zdarza się to naprawdę

bardzo, bardzo rzadko (Ale pewnie to normalne, bo przecież procesy w tle ciągle chodzą).
Dziwi mnie tylko jedno, bo w każdym poradniku o ustawieniach polecają dać na Unlimited FPS

co jest oczywiście dla mnie szkodą, bo co nie będzie jakiś obszar większy to bd minimalna ścina.

Wniosek:

- Minecraft 1.7.x - Na najniższych, Render distance: Tiny, animacje na OFF - ok. 50-70 FPS z Optifinem [Priorytet ustawiłem na Wysoki]

- Minecraft 1.8.4 - Render distance: 6, Graphics Fancy, animacje na ON, reszta bez zmian - ok. 120+ FPS, bez Optifine [Priorytet ustawiłem na Wysoki]
Sprawdzę także wersje 1.8.4 z Optifinem i dam edita.

#DODAM: Sprawdzałem takie same ustawienia z 1.8.4 na 1.7.10 i miałem FPS ok. 40, a więc:

Wniosek 2:

Minecraft 1.8.4 jest o wiele lepiej zoptymalizowany niż wersje 1.7.x

To są moje doświadczenia, podzielcie się informacjami jak to wygląda u Was na wersji 1.8.4.
Jeżeli macie jakieś inne wskazówki dotyczące Ustawień w Minecrafcie 1.8.x lub napiszcie
co sądzicie o moim przekonaniu!

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

Choć mówią mi: Synthious, weź ćpanie odstaw... - Ja tylko chcę pizdę mieć #AnnaGrodzka

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

Poniedziałek, wtorek, środa, czwartek, wiesz co jest pięć?

Opublikowano

­@Synthio

Potwierdzam.

Wersja 1.7.x z OPTI - 40-70 FPS

Wersja 1.8.4 bez - 50-80 FPS

Widać jaka jest różnica między nimi. Mojang pracuję nad stabilnością gry. W wersji 1.9 pojawią się także shadery :P

Opublikowano

Tak to prawda. Jeśli chodzi o wydajność 1.8 jest o niebo lepsza. Lecz to też zależy od komputera. Przykładowo ja na wersji 1.8 mam 30-50 FPS. A wiemy, że od 35 FPS gra staje się płynna ;)­

|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||­

​|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||

​|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||

Opublikowano

W zależności od komputera i jego specyfikacji można ustawić te fspy. Osobiście polecam wyznaczyć sobie limit optymalnie właśnie dla naszego pc'ta. Tak jak w Call of Duty 2 na pewnym serwerze zombie, ludzie ustawiają ich trwałą ilość między 125 a 333 co powoduje jednolitość i harmonię przeskakiwania klatek bez wpływu otoczenia gry czy naszych ruchów np. skoków. Pozdrawiam!

Cytat

Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona - Albert Einstein

Opublikowano

Tak to prawda. Jeśli chodzi o wydajność 1.8 jest o niebo lepsza. Lecz to też zależy od komputera. Przykładowo ja na wersji 1.8 mam 30-50 FPS. A wiemy, że od 35 FPS gra staje się płynna ;)­

Nie wiem dla kogo 35fpsów to płynna, ja jak nie wyciągne tych 60 to zmniejszam co sie da. Grafika może być najgorsza na świecie byle by było tych 60 fpsów..

Opublikowano

ja tylko potwierdzę, więcej FPS i płynniej się gra, chunki w końcu ładują się w jakimś sensownym tempie, poprzednio (w 1.7) nawet chodząc po mapie, jak się chunki ładowały, to zaczynało się scinać.

W 18 jest płynnie, co najwyżej jak się chunki generują, wtedy może przyciąć, no ale cóż, komputer do dupy, a generowanie troche obciąża :P 

1438614356923701010629.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...