Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wymiana Karty Graficznej, Zasilacza i Ramu

Ascerr

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.
Mam pytanie dotyczące wymiany zasilacza i karty graficznej i dodaniu ram'u (do 8 gb)

Dokładnie chodzi mi jakie podzespoły dobrać aby karta graficzna się nie marnowała przy procesorze (którego nie chce wymieniać), oraz jaki zasilacz aby starczyło im energii

Procesor: Intel Pentium Dual-Core E5700
Ram: 3 GB

Karta graficzna : Nivida Geforce 315 1GB (PCI-E 2.0)
Zasilacz: 350 W

Chodzi mi aby to nie było coś bardzo drogiego ale zdatnego do użytku przez ok. 6 miesięcy

Budżet : w granicach 500-600 zł

Z góry dzięki za pomoc.

Opublikowano

Z tego co udało mi się uzyskać to :
HP 500B Microtower

No powiem wprost jest to komputer z marketu xD
Firma: HP
Zakupiony został ok.4-5 lat temu. Chce go trochę "ulepszyć" aby potrzymał jeszcze te 6 miesięcy ponieważ za ten czas kupuje higendowy sprzęt :p
Wszystkie podzespoły oprócz Karty i Procesora to istne chińskie no name xD
Chciałbym bardzo udzielić więcej informacji ale no po prostu się nie da bo nie ma z czego xD
Everest sam pisze że np.płyta główna nieznana.
Alfą i Omega nie jestem w dobieraniu podzespołów tym bardziej to tego komputera więc chciałem sięgnąć po poradę innych.
Co do nowego zakupu problemu nie będę miał na tych nowszych częściach już się trochę zglebiłem i swoje wiem :)

Opublikowano

Podaj ile gniazd ram masz w płycie głównej, bo jeżeli 2 to trzeba kupić 2x4gb i jakie taktowanie mają te które masz (1067/1333/1600MHz)?

1. Jeżeli masz 4 gniazda to wystarczy kupić 3x2gb ddr3, co przy 1333MHz kosztuje około 160zł.

2. Zasilacz kosztuje jakoś 100zł, chieftec 500W powinien starczyć na spokojnie

3.  Zostaje jakoś 350zł na grafikę. Ogólnie w tej cenie można kupić bardzo dobrego radeona 6970/7850 lub podobny.

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

Gniazd mam 4 a taktowanie ramu to 1333.
Co do zakupu używanego komputera mam jeden na oku obecnie trwa jego licytacja na allegro o takowej specyfikacji.

Płyta: Gigabyte GA-MA790XT-UD4P

Procesor : AMD Phenom II X4 B50 (4x3500 - Phenom II X2 550BE podkręcony i odblokowany - wydajność na poziomie AMD Phenom II X4 975 BE)

Chłodzenie: SilentiumPC Spartan HE923

Pamięć: 4GB DDR3 1333 Mhz

HDD: 2 Dyski Seagate ATA 500 GB + Seagate SATA 500 GB razem 1000 GB

DVD-RW: NEC DVD-RW ND-4551A ATA

Grafika: GeForce Palit GTX 560 TI

Zasilacz: Cosair TX850W

Co do czego spróbuje go kupić najwyżej budżet może pójdzie trochę do góry xD

Opublikowano

Antec vp 500 + gtx 560ti/hd7770 + ramy to jakieś 1600mhz. Tyle.  Jednak grafika będzie się troszku marnowała, jednak jeśli masz zamiar zmieniać w przyszłości ten procesor to czemu nie? :) 

steam: /awesomeplayer1337

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...