Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wymiana zasilacza i karty graficznej.

JacoH

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Yo, mam 600zł i chce (muszę) zmienić trochę komputer (bo mam zasilacz i-box'a xD i grafikę GT430). Oczywiście używane mogę być i nie będzie to nic złego.

Czytałem artykuł z czarną listą zasilaczy, link :

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199271.html 

I stwierdzam, że jest sporo fajnych zasilaczy, pytanie czy opłaca się kupować np. używanego OCZ ZT 750W (może być też inne ale chodzi o to, że jest firmowy i używany), czy nowy lepiej?

http://allegro.pl/zasilacz-ocz-zt-750w-modularny-wentylator-enermax-i5317434649.html

Druga sprawa, a raczej część wydatków to grafika, mam na oku grafiki typu Radeon HD 6850, 6870, 6950 7850 (w porywach). Wszystko zależy od tego ile na zasilacz pójdzie.

Polećcie mi jakieś dobre połączenie, ale trzeba patrzeć na to, żeby zasilacz miał odpowiednie piny do zasilania grafiki też.

A tutaj reszta mojego kompa:

-MB: Asus P5K-VM;

-Processor: Intel Xeon E5420 4x 2.5GHz;

-RAM: 3GB DDR2 667MHz;

-HDD: 120GB SSD Crucial M500;

-GPU: zmieniana będzie.

#edit nie ukrywam, że wolał bym zasilacz modalny (z odłączanymi kablami) jeżeli jest taka możliwość. Myślałem o wydaniu do 200 zł na zasilacz, minimum 550 do 750W i 400zł na grafikę.

#edit2 ja ide spać, ale jeszcze teraz czytałem, sprawdzałem i wgl i zastanawiam się tylko czy brać grafikę: Radeon 6970 czy 7850 (niby 6970 jest lepsze trochę, ale jest też starszy i ma TPD cholernie wielkie x.x).

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

Tylko allegro! Powiem wprost, przestań nabijać posty. Podałeś mi dwa linki do olx (które jest wiarygodne tylko jeżeli odbieram osobiście i sprawdzam na miejscu czy coś serio działa), w dodatku z różnych części polski, a ja tam nie mieszkam nawet! Więc ogarnij za przeproszeniem. Tylko allegro (bo nie podałem, ale to raczej oczywiste). Ale ok mniejsza z tym.

Jeżeli już to wolał bym albo linki allegro albo doradzić co kupić, a że mi się nie śpieszy to sobie w ciągu tygodnia może coś fajnego wypatrzę, bo będzie okazja akurat. I druga sprawa to to, że wolę mieć zapas mocy, więc 450W to minimum, a optymalny jaki bym wolał to 550-600W, bo planuje potem zmianę MB, procesora i ramu na raz i nie chce mieć żadnych ograniczeń.

#edit R9 270 wykracza poza budżet, jest za 490zł jedna jedyna karta (poniżej 600zł), ale nwm czy za 100zł dobry (używany bez problemu może być) zasilacz dobrej marki kupie.

Opublikowano

po 1  nie nabijam postów tylko pomagam ludziom takim jak ty i jeszcze k***a źle 

po 2 jeśli nie chcesz pomocy to sam sobie radź 

Pomogłem ?? like

Opublikowano

Więc skoro chcesz pomagać to odpowiadaj na całe pytanie. Podana karta graficzna nie dość, że jest za droga dla mnie, to jeszcze (jakbyś czytał opis na olx) występują w niej artefakty czasem (tak piszę sprzedający, więc jest uszkodzona). A zasilacz który podałeś nie pasuje do tego co napisałem bo pisałem, że chce zmieniać procesor, mobo etc. więc moc będzie mi potrzebna, a 450W ledwo teraz by mi starczyła. Jeżeli nie nabijasz postów odpowiadając na 20 ostatnich tematów i pisząc krótkie wypowiedzi nie pomagające (widziałem, że w innym temacie napisałeś to samo z zasilaczem co u mnie (że na olx znajdzie za 120zł corsair), ale dzisiaj jest a jutro go nie ma, poza tym koleś chciał nowy ale mniejsza z tym). Tobie już podziękuję.

A co do tematu to czytałem, myślałem i zastanawiam się raczej nad tym zasilaczem modularnym OCZ 750W + Radeon HD 6970 2GB GDDR5, bo mimo iż ma większy pobór mocy (co mi nie przeszkadza aż tak, bo mam tego aż nad to i wystarczy mi po zmianie na i5 nawet) to na też większą przepustowość jak porównywałem wyniki z gier, benchmarków i czyste dane statystyczne (niestety jest to starsza generacja i dlatego się zastanawiam czy tak stara grafika dalej jest dobra). Zakupu dokonam za parę dni (grafiki, zasilacz chyba dzisiaj), więc prosił bym o jeszcze jakąś wypowiedź.

Opublikowano

750 może jeszcze k***a daj 1500w bo jak szaleć to szaleć to co Mashrek podał jest najbardziej optymalnym rozwiązaniem a jesli nie chcesz na OLX bo "nie" to już twój problem 

Opublikowano

"bo nie" ? Człowieku, na olx nie kupuje, bo:

1. przede wszystkim drugi koniec polski podał, więc jak!

2. nie mogę tam oddać jeżeli coś jest nie tak.

3. jest większe ryzyko, że coś jest nie tak.

A co do jego rozwiązania to tak, jest ok (gdybym znalazł na allegro), ale chce zmieniać procesor, mobo, a może będę chciał Cross Fire co? Skoro mam zamiar kupować zasilacz na parę lat to chce ten zapas i tyle! (zapłace 50zł więcej za to, że mam 250W zapasu w razie CrossFire, poza tym to był przykład, bo mam na oku jeszcze 600W modularny TermalTake).

Opublikowano

Czemu hd 5850/6870 ?

@TroLLu pisałem, że będę zmieniać na wakacje procesor, MB, Ram i dlatego taki zasilacz, bo nie wiem co wtedy będę robić, a może na nowej płycie głównej pójdę w CrossFire. Jeżeli dostanę premię ładną to wtedy będę mógł po szaleć i po co wtedy zmieniać zasilacz ? Wolę od razu duży i tyle.

A tak poza tym to pisałem, że rozglądam sie za paroma, tutaj inny, który wziął bym w przypadku gdybym nie szedł w CrossFire 

http://allegro.pl/thermaltake-litepower-500w-nowy-gwarancja-i5313926343.html

Opublikowano

Pomijając kolejny fakt, iż crossfire/sli robi się z najlepszych kart to do nvidi starczy Ci dobre 600 W. Dla radeonów 750 to może być mało. No chyba, że robisz cf z kart ktore wymieniles, co kompletnie nie ma sensu z jednego powodu: nie każda gra wspiera crossfire, a więcej z tym zachodu niż pożytku. No chyba,  że masz jakiś ciekawy plan, to jestem na niego otwarty i pomogę.  

­

Opublikowano

Nie ukrywam, że jestem na etapie planowania, a 750W to przykład, bo pisałem, że mam na oku parę zasilaczy, jak ten: 

http://allegro.pl/thermaltake-litepower-500w-nowy-gwarancja-i5313926343.html

czy ten

http://allegro.pl/zasilacz-coolermaster-rs-600-amba-d3-600w-gwar-i5294155076.html 

Bardziej mnie interesuje grafika, a niżeli zasilacz. A póki co nie dostałem propozycji żadnej innej czy która lepsza.

R9 270 (z olx ma artefakty, więc odpada), ale nie uznałem, że post Mashreka jest bezsensowny, po prostu podał coś co jest poza moim zasięgiem (drugi koniec polski), ale na allegro jest jedna sztuka za 480zł

http://allegro.pl/karta-sapphire-dual-x-r9-270-2gb-gddr5-tanio-i5321162572.html 

i tutaj zasilacz 500W wydaje mi się, że by starczył nawet po zmianie mb i procesora.

#edit grafikę kupiłem tą co wyżej podałem, teraz zasilacz jeszcze patrze. Ogólnie dzięki, przydał się post @Mashrek bo znalazłem tą grafikę na allegro i kupiłem już. Zasilacz i do przodu.

Temat można zamknąć, dzięki ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...