Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zasilacz

dodu1223

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ten da radę, ale jeżeli chcesz coś tańszego to poszukaj na allegro używanego np. chiftec'a. Ja aktualnie szukam czegoś do 200zł i o mocy 600-750W i widziałem dużo ofert po 120zł jakoś gdzie są firmowe zasilacze używane o mocy 600W.

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

TDP grafiki to 30W (średni pobór prądu), procesora to 53W (średni pobór, nie maksymalny), reszta podzespołów nie więcej niż 100W (ja zawsze tak liczę, żeby mieć zapas i to duży). Nawet jeżeli 300W będzie dobry, to pytanie czy chcesz się zabić?

300W to 100%sprawności, a każdy zasilacz ma mniejszą efektywność (czyli mniejszą moc niż nominalna (podana)). Druga sprawa to to, że za rok czy dwa będziesz chciał zmienić kartę graficzną i będzie iść zasilacz do wymiany, dlatego radzę ci wziąć chiftec'a 450W minimum. Zawsze warto mieć zapas mocy, ja wolę mieć polę do popisu gdzie kiedyś zrobię sobie czołg xD

#edit ten zasilacz co chcesz wziąć ma w nazwie nawet "85+ bronz" czyli producent gwarantuje, że 85% z tych 300W jest naprawdę(łopatologicznie mówiąc).

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...