Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Tab vs. spacja - Bukkit API

Gość RakNieBoRak

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

­Cześć!

Chciałbym się dziś zapytać o jedną ważną rzecz.

Dlaczego większość osób używa spacji, zamiast TAB ?

Wygoda czy przyzwyczajenie ?

Pozdrawiam!

Opublikowano

­Ja zawsze używałem TAB'a, gdyż nie muszę walić 4 razy w spację, a następnie ENTER i tak w kółko.

Opublikowano

Do czego wam tab w pisaniu pluginów?

bo pszeciesz jak urzyjerz spacii do plógona to nie bendzierz profesionalnym programistom mincraftuff 

@AntyBlezur

spacja 

Opublikowano

Ja uzywam tabu, jest to wygodne (nie musze napie*** w spacje 4 razy,tylko raz w Tab), i przyzwyczajenie z pisania Skryptow

­Ja zawsze używałem TAB'a, gdyż nie muszę walić 4 razy w spację, a następnie ENTER i tak w kółko.

a po co wam te 4 spacje sa ?

Opublikowano

a po co wam te 4 spacje sa ?

Gosciu dobrze mówi, ja napisałem mase pluginów i ani razu "Tabu nie używałem"  a spacje używam W różnych wiadomościach .

PS.

20 pluginów z spigotmc premium na profil wrzucam :)

Opublikowano

Jestem lepszy - tab to u mnie 4 spacje bo wiem jak uzywac IDE.

I5 4690 3.5GHz | GeForce GTX 970 | Crucial Ballistix 8GB 1600MHz | SSD Transcend 370 128GB & HDD Seagate 5.4k 500GB | MSI B85-G43 | Corsair CX 500W | Zalman Z3 PLUS

Opublikowano

Jestem lepszy - tab to u mnie 4 spacje bo wiem jak uzywac IDE.

hyym, a ja nie używam żadnego :D

Nie ogarniam tematu, od kiedy pisząc w dowolnym IDE trzeba używać spacji lub tabów? o.O

toż to każde IDE samo je dodaje... i zazwyczaj dodaje spacje.

A tak to nic nigdy nie trzeba wciskać, co najwyżej skrót od formatowania kodu kiedy coś się nie sformatuje samo poprawnie.

SP: właśnie z przyzwyczajenie go wcisnąłem licząc że mój post się sformatuje, yey, za mało snu...

EDITL

Co do samego pytania, używa się SPACJI

Taby mogą mieć różną wielkość w zależności od systemu i ustawień, spacja ma zawsze jedną kolumnę.

Dlatego też używa się spacji ;)

Dokumentacja javy też pisze o spacjach, itd, itp.

1438614356923701010629.png

Opublikowano

Spacji używają tylko boby do programowania, więcej roboty jest lepiej Tab. 

Wlasnie pokazales, ze ty jestes tym bobem, normalne IDE pod tabem ma 4 spacje

lol? jak uzywasz normalne IDE to ci samo spacje wstawia zamiast taba

spacje używają tylko hmm... tego nie da się określić słowami ^^

to narysuj, jak nie umiesz okreslic slowami ^^

Ja również używam taba, ponieważ jest to o wiele wygodniejsze i bardziej profesjonalne ( xD)

http://www.oracle.com/technetwork/java/codeconvtoc-136057.html

to oracle jest mniej profesionalne, bo uzywa spacji w przykladach?

@topic

ja tez uzywam taba, ale zobacz moj projekt

https://github.com/Thefilippop1PL/Bazzars/blob/master/src/main/java/pl/filippop1/bazzars/api/Bazar.java

ty, magia nie? Klikam taba (w zasadzie moje ide samo to formatuje...) a sa 4 spacje.

a nie, to nie magia, poprostu uzywam normalne IDE a nie eclipse z nieodinstalowalnym addonem "Lagi"

Opublikowano

Ja wole spacje  ;).

Mała ciekawostka:

Przepraszam za białe tło.

> Pozdrawiam Drejkuś/Drake_PL.

Zamiast wstawiać tab by formatować kod źródłowy, używaj spacji. Powód nie jest wcale skomplikowany, rożne edytory inaczej wyświetlają tab, jedne jako 10 znaków inne jako 4 znaki. Szerokość spacji jest zależna od rodzaju czcionki i jej wielkości. Z pomocą by trzymać się tego punktu przychodzą IDE. Mają one wbudowane funkcje, które automatycznie zamienią tab na spację.

Gdy wyślesz swój kod na serwer git/svn, a ktoś inny go pobierze, nie zauważy różnicy w formacie tekstu.

Opublikowano

Tab VS Spacja...

Serio, ten temat mnie wprost zniszczył.

SPACJA FOREVER!!!!!! :D

"To, że klikacie Tab, nie znaczy, że klikacie Tab. Zależy, co ustawisz. ^^" ~MCPlayG 14:14, 2015-05-04

Opublikowano

Dziwny temat, na prawdę... 

Tab jest bardziej funkcjonalny, spacją trzeba napierdzielać 4 razy. Gracze często używają tab i spację na przemian i jest masa błędów :P­

|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||­

​|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||

​|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||

Opublikowano

Tab jest bardziej funkcjonalny, spacją trzeba napierdzielać 4 razy. Gracze często używają tab i spację na przemian i jest masa błędów :P­

Daj przyklad kodu java gdzie wyskoczy error bo ktos dal i spacje i tab

Opublikowano

Tab jest bardziej funkcjonalny, spacją trzeba napierdzielać 4 razy. Gracze często używają tab i spację na przemian i jest masa błędów :P­

Redaktorzy znosza te forum coraz nizej i nizej.

Kto wam te rangi daje?

Trzeba jakas bzdure napisac, zeby statystyki sie podniosly, tak?

Zamiast wstawiać tab by formatować kod źródłowy, używaj spacji. Powód nie jest wcale skomplikowany, rożne edytory inaczej wyświetlają tab, jedne jako 10 znaków inne jako 4 znaki. Szerokość spacji jest zależna od rodzaju czcionki i jej wielkości. Z pomocą by trzymać się tego punktu przychodzą IDE. Mają one wbudowane funkcje, które automatycznie zamienią tab na spację.

Gdy wyślesz swój kod na serwer git/svn, a ktoś inny go pobierze, nie zauważy różnicy w formacie tekstu.

dlatego uzywa sie spacji

normalne ide formatuje spacjami a nie tabami...

PS. Widziales, ze by od blednego sformatowania kodu byly bledy w javie XDDDD?

Opublikowano

Nie wypowiadaj się jak nie masz wiedzy, proszę.

Ps. Widzę, że redaktorów to dawają tutaj chyba za głupotę :v

I5 4690 3.5GHz | GeForce GTX 970 | Crucial Ballistix 8GB 1600MHz | SSD Transcend 370 128GB & HDD Seagate 5.4k 500GB | MSI B85-G43 | Corsair CX 500W | Zalman Z3 PLUS

Opublikowano

Nawet jak klikniesz Taba to i tak twoje IDE zmieni to na SPACJE...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...