Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Nowy, o wiele lepszy sprzęt, a fpsów 5 razy mniej

UzumakiMagnum

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kupiłem jakiś czas temu nowy sprzęt, jego specyfikacje:

8 Gb Ramu

Procesor: Phenom II x4 955 quadcore 3.2ghz black edition

Grafika AMD Radeon hd 7850 1GB gddr5

Plyta glowna: ASUS Crosshair III Formula

Dodatkowo mam dysk ssd i tam jest zainstalowany minecraft, co powinno mi dać jeszcze lepsza wydajnosc.

Skoro znacie juz sprzet, to podam Wam moj problem.

Na starym komputerze, 2gb procesor amd 2 rdzenie, nvidia geforce 9800gt wyciagalem w minecrafcie 80 fpsow na maksymalnych ustawieniach, na obecnym, nowym komputerze mam 20fpsow na minimalnych, dodatkowo ledwo co renderuje mi sie mapa, wszystkie sterowniki są zainstalowanie, directy, netframeworki, visuale, javy i inne cudy rowniez mam zainstalowane, do minecrafta mam ustawione uzywanie 4gb. 

Dlaczego tak sie dzieje ? Czemu mam tak malo fpsow ? 

Oczekuje od tego komputera 250 fpsow przynamniej, oraz plynnej gry na srednich shaderkach, pomożecie ?

Opublikowano

Mam dysk SSD, i w miare dobry sprzet wiec nie rozumiem po co mam wylaczac ;p 

A optifine cos da  ? Czy on nie jest tylko gdy ma sie slaby sprzet i sie chce podniesc wydajnosc ? Ja chcialbym "naprawic" bo to raczej oczywiste ze powinno byc dosc duzo fpsow.

Opublikowano

Fakt faktem, lecz często trzeba wyłączać zbędne i obciążające programy odpalone na komputerze, aby osiągnąć większą ilość FPS. 

Spróbuj jakoś zwiększyć FPS tymi sposobami z tego poradnika:

Opublikowano

Najpewniej karta graficzna jest niekompatybilna z mc, czyli nic nie możesz zrobić. Będziesz miał mało FPSów w mc.  (Edit: wyszukałem twą kartę graficzną wracz, z dopiskiem mc i nic złego się nie pojawiło w google, więc najpewniej karta graficzna jest kompatybilna)

Na pewno zainstalowane i aktualne? Czy klient minecraft jest dobry, a nie jakiś dziadowski? Może masz jakiegoś wirusa? Komputer dziwnie nie chodzi? Tzn. tylko w mc masz tą małą wydajność? Może źle zainstalowany mc? Czy ten dysk ssd nie jest zapełniony/uszkodzony? Gdzie masz zainstalowaną jave? 

Naprawdę nie wiem o co chodzi... Czemu tak masz... Sprawdź wszystko jeszcze raz... Możliwe, że o czymś głupim zapomniałeś. 

Te odpowiedzi... Co z tego, ze koleś ma dobry sprzęt, niech ma 16GB ramu 4 dyski ssd, kartę graficzna 4 GB dobrej jakości, procesor który lata dosłownie, zaktualizowane sterowniki i nic poza java, systemem, sterownikami i mc na kompie, ale... wyłącz zbędne programy i zainstaluj OptiFine. To jest jak polecanie sportu dla osoby chorej na raka na pewno pomoże... 

Nova    tnXkN4Y.png    Regna

Opublikowano

Najpewniej karta graficzna jest niekompatybilna z mc, czyli nic nie możesz zrobić. Będziesz miał mało FPSów w mc.  (Edit: wyszukałem twą kartę graficzną wracz, z dopiskiem mc i nic złego się nie pojawiło w google, więc najpewniej karta graficzna jest kompatybilna)

Na pewno zainstalowane i aktualne? Czy klient minecraft jest dobry, a nie jakiś dziadowski? Może masz jakiegoś wirusa? Komputer dziwnie nie chodzi? Tzn. tylko w mc masz tą małą wydajność? Może źle zainstalowany mc? Czy ten dysk ssd nie jest zapełniony/uszkodzony? Gdzie masz zainstalowaną jave? 

Naprawdę nie wiem o co chodzi... Czemu tak masz... Sprawdź wszystko jeszcze raz... Możliwe, że o czymś głupim zapomniałeś. 

Te odpowiedzi... Co z tego, ze koleś ma dobry sprzęt, niech ma 16GB ramu 4 dyski ssd, kartę graficzna 4 GB dobrej jakości, procesor który lata dosłownie, zaktualizowane sterowniki i nic poza java, systemem, sterownikami i mc na kompie, ale... wyłącz zbędne programy i zainstaluj OptiFine. To jest jak polecanie sportu dla osoby chorej na raka na pewno pomoże... 

Dziękuje, że napisałeś coś konkretniejszego, komputer kupiłem 6 miesięcy temu, od tego czasu miałem aż 3 formaty z pewnych przyczyn, teraz wirusów żadnych na pewno nie mam, sterowniki i takie duperele na pewno mam zainstalowane bo takie rzeczy to dla mnie podstawa, wszystkie aktualizacje w windows update zawsze robie, wiec w razie czego coś by się doinstalowało, (na pewno nie mam żadnych gównianych, microsoftowych sterowników), bf3 na ultra mam bardzo płynnie, zero spadków  a minecraft min. 20 ;c

Wyłącze zbędne programy i zainstaluje optifine i dam znać.

Opublikowano

Miałem bardzo podobny problem i u mnie trzeba było zaktualizować system. Próbowałem wszystkiego i nic to nie dawało.

Zmień system lub poszukaj service packów czy czegoś (nie wiemy jaki masz system). 

yP8u02L.png
Opublikowano

Miałem bardzo podobny problem i u mnie trzeba było zaktualizować system. Próbowałem wszystkiego i nic to nie dawało.

Zmień system lub poszukaj service packów czy czegoś (nie wiemy jaki masz system). 

Mam windows 8.1 pro 64 bit, do tego nie ma zadnych service packow, wszystko jest zaaktualizowane.

Opublikowano

Polecam sprawdzić jak gra zachowuje się na windows 7 ;)

Po tych komentarzach też stwierdziłem, że powinienem spróbować :) Zainstaluje 7 + Optifine i dam wam znać, dziś w nocy lub jutro.

Opublikowano

4 GB/RAM na MC po co tyle ?? . Też mam 8 gb/ram  a mc ma przydzielone 2 gb i fps 300 -700 . Powiadasz że masz dysk ssd ?? wiec zainstaluj system na tym dysku , a nie minecraft.

952531426611655823659.png

Projekt do realizacji95% .

13dc4348d4e4.png

Opublikowano

@MiNiM racja :)  to jest z jakiegoś serwa HC i tylko na 1GB/ram teraz

608251431247492823659.png

13dc4348d4e4.png

Opublikowano

4 GB/RAM na MC po co tyle ?? . Też mam 8 gb/ram  a mc ma przydzielone 2 gb i fps 300 -700 . Powiadasz że masz dysk ssd ?? wiec zainstaluj system na tym dysku , a nie minecraft.

952531426611655823659.png

Mam zainstalowany system na ssd .. chyba tylko po to go kupilem. Pisalem juz ze wszystkie gry ladnie dzialaja, tylko minecraft nie dziala, razem z optifine mam 30 fps, chcialbym ze 300 miec na takim sprzecie, skoro na starym drewniaku mialem 100

Opublikowano

836901431630660823659.png

To są moje stałe ustawienia graficzne w OP nic więcej nie zmieniam .

13dc4348d4e4.png

• 4 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...