Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Wirus Fynloski.A - Jak się go skutecznie pozbyć? Win. 8.1

Betaj

Pytanie

Opublikowano

Witam, mam bardzo ważne pytanie a zarazem problem.. Mianowicie chodzi mi o wirusa "Fynloski.A" jest to trojan, który strasznie paskudzi w systemie. I pytanie brzmi następująco, jak go się pozbyć?
Walczę z tym ku*estwem od jakiegoś czasu, ale nie potrafię się go pozbyć. Próbowałem usunąć go jakimiś programami, ale więcej nic nie ściągam, nie chcę sobie bardziej komputera zainfekować.

Do sedna, posiadam windows 8.1, posiadam również opcję Windows Defender, ale.. kiedy próbowałem zrobić pełne skanowanie po pewnym czasie zostało ono przerwane tak znikąd. I po ponownym odpaleniu programu, mam mały problem.. Otóż, nie mogę kliknąć z żadnych zakładek dostępnych w nim, oraz nie mogę zrobić skanowania.. Tutaj macie błąd:

tlg0o0.jpg

Czy ktoś miał już do czynienia z tym wirusem? I jak sobie z nim poradzić oraz jaki antywirus jest najlepszy? I uprzedzam odpowiedzi "Jest wujek google", nie chcę ryzykować pogorszeniu sprawy. Z góry dziękuję!

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wykonaj pełny skan programem Malwarebytes Anti-Malware i podaj log ze skanowania.

Po co? Potrafisz ogarniać logi FRST więc wywal go najpierw z autostartu (dokładnie z winlogona, o ile dobrze pamiętam) usuń jego pliki a potem jak ci się tak bardzo chce skanuj MBAM'em :v

Opublikowano

Po co? Potrafisz ogarniać logi FRST więc wywal go najpierw z autostartu (dokładnie z winlogona, o ile dobrze pamiętam) usuń jego pliki a potem jak ci się tak bardzo chce skanuj MBAM'em :v

Planowałem zlecić wykonanie logów po skanowaniu aby upewnić się, że MBAM faktycznie usunął zagrożenie (w końcu to skaner antywirusowy), więc nie próbuj zmieniać teraz kolejności. :P

Opublikowano

Planowałem zlecić wykonanie logów po skanowaniu aby upewnić się, że MBAM faktycznie usunął zagrożenie (w końcu to skaner antywirusowy), więc nie próbuj zmieniać teraz kolejności. :P

skanowanie trwa 20minut+ a wykonanie, sprawdzenie i napisanie fixa trwa o wiele mniej :P poza tym jeśli MBAM nie wywali to będzie to zmarnowany czas :P

Opublikowano

skanowanie trwa 20minut+ a wykonanie, sprawdzenie i napisanie fixa trwa o wiele mniej :P poza tym jeśli MBAM nie wywali to będzie to zmarnowany czas :P

Fakt, istnieje ryzyko, że program nic nie wykryje. Jednakże wirus jest już dość stary i pewnie figuruje w bazie danych. Jeśli nie, to trzeba liczyć na skaner heurystyczny. Poza tym nie sądzę, że ktoś będzie dostępny 24/7 i zacznie tworzyć fix, gdy tylko autor wątku doda post, więc jest małe prawdopodobieństwo, że uda się go wysłać w czasie mniejszym niż 20 minut.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...