Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Skuterek a AM

wazaming

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie chce kupić zwykły tani skuterek 49cm2 zeby do szkoly dojezdzać ale czytam i ze trzbea miec prawko AM. Jest to nie oplacalne w cholere bo ponad 1000zł.. Jest jakas mozliwosc zeby zgodnie z prawem ale taniej jezdzic

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

Nie da rady inaczej, żeby było zgodnie z prawem. Z własnego doświadczenia wiem że policja nie robi wielkich problemów gdy złapią cię bez AM, chyba że nie będzie to rutynowa kontrol, a np. przekroczysz dozwoloną prędkość. Dlatego uważam że nie ma sensu robić AM możesz bezpiecznie jeździć bez niczego.

Opublikowano

Jest jakas mozliwosc zeby zgodnie z prawem ale taniej jezdzic

Rower..

A tak serio: Zależy gdzie mieszkasz. Jak na wsi albo w jakimś miasteczku to spokojnie bez am możesz jeździć.

linki w górę

Opublikowano

Kto Cie sprawdzi ziomek jak bedziesz jechal na pizdziku 49cm :D

a imo nie oplaca sie kupowac pizdzika i zdawac AM, niby to doswiadczenie, ale nijakie. 16 lat i masz 125, a 18 i mozesz juz brac B.

Jeśli odpowiadasz mi, bądź masz do mnie pytanie, oznacz mnie. Wtedy masz pewność, że Ci odpowiem.

7ltRHSP.png

Mentoruje w zarabianu przez internet: subsms, ppa, ppi, ppd, skracanie

Opublikowano

@lokuero Zastanów się. Jak można dać mandat nie pełnoletniej osobie ? Chyba logiczne że nie zapłaci bo nie będzie miała z czego. Taka sytuacja skończy się (jeżeli nie popełniłeś innych wykroczeń) najwyżej umorzoną sprawą w sądzie.

Opublikowano

@Pitagoras333

Niby czemu nie można? Jak jesteś niepełnoletni to jesteś bezkarny? Ja miałem 16lat jak jechałem samochodem i mnie złapali i dostałem 600zł mandatu i do tego punkty karne i nikt nie zwracał na to uwagi. Fakt, faktem miałem już prawko A1, ale to o niczym nie świadczy, dostałem wtedy 300zł zamiast 500zł za brak uprawnień. 

951841430649214321545.png

Day after day.

Opublikowano

Ehh nie będziemy tu dyskutować na ten temat.

Jesteś nie pełnoletni więc nie możesz dostać mandatu. W przypadku złapania bez uprawnień sprawa (teoretycznie) jest kierowana do sądu.

Opublikowano

Jesteś nie pełnoletni więc nie możesz dostać mandatu. W przypadku złapania bez uprawnień sprawa (teoretycznie) jest kierowana do sądu.

No chłopie mam ci pokazać mój mandat  czy co? Nie świruj pawiana. Miałem 17 lat dokładnie jak dostałem na MOJE nazwisko oraz MOJE imie mandat! 

motocykl musiałem zaprowadzić do kolegi. I nie kłóć się bo  nie masz racji

Opublikowano

@Pitagoras333

Idź w takim razie ukradnij coś ze sklepu, nie mają prawa Cię ukarać, bo jesteś gówniarzem.

Jeśli mandat nie zostanie opłacony, sprawa w końcu zostanie skierowana do Urzędu Skarbowego. Tam, jesli okaże się że wykarzesz jakiekolwiek dochody (np praca w wakacje) to przy rozliczeniu podatków, Urząd Skarbowy "rozliczy" zaleglości.

Day after day.

Opublikowano

Mi się wydaje że można. Mojemu koledze, jak go policja złapała(za przekroczenie prędkości), policjant spuścił powietrze z kół i straszył go że następnym razem dostanie mandat 500zł 

linki w górę

Opublikowano

To już zalezy od kontrolującego, niektórzy w ogóle nie zwracają na takich uwagi, a niektórzy wręcz robią nagonkę na takich i sprawdzają uprawnienia, a i mandat można dostać będąc niepełnoletnim, ja dostałem za brak uprawnień, ale nie 500 tylko chyba 200-250 bez punktów, bo nie miałem kategorii. Nie miałem wtedy 18 lat.

WaldzioxD.png

Opublikowano

@lokuero Autor ma 15 lat ja w jego wieku zostałem złapany bez uprawnień, i sprawę skierowano do sądu rodzinnego bo byłem nie pełnoletni. Takie są fakty i nie próbuj mi wmawiać że tak nie jest.

@Jamajkas Nie mam pojęcia jak to wygląda przy kradzieży.

@wazaming W wieku 16 lat można zrobić A1 które pozwala jeździć motocyklami do 125cm3. To już będzie lepszy wybór niż AM

Opublikowano

Jesteś jebnięty. Wychowywałeś się w chlewiku i od dzisiaj masz internet? xD

Jazda bez odpowiedniej kategorii jest karana... Albo jeździsz na przypał, albo na spokojnie mając AM, tak jak jest z samochodem... Równie dobrze, mogą ci podwyższyć minimalny wiek do zdania prawo jazdy konkretnej kategorii. 

2009 - słyszysz mnie?

Opublikowano

Mi się wydaje że można. Mojemu koledze, jak go policja złapała(za przekroczenie prędkości), policjant spuścił powietrze z kół i straszył go że następnym razem dostanie mandat 500zł 

brednie, okłamał Cię, chciał być cool. Ja czytając to wiem, że tak nie było.

To już zalezy od kontrolującego, niektórzy w ogóle nie zwracają na takich uwagi, a niektórzy wręcz robią nagonkę na takich i sprawdzają uprawnienia, a i mandat można dostać będąc niepełnoletnim, ja dostałem za brak uprawnień, ale nie 500 tylko chyba 200-250 bez punktów, bo nie miałem kategorii. Nie miałem wtedy 18 lat.

brednie, teraz cytuję z prawa karnego

186. 

1) uprawnień do kierowania pojazdami art. 87 ust. 1 - 500zł 

187. 

2) uprawnień wymaganych dla danego rodzaju pojazdu - 300zł

@lokuero Autor ma 15 lat ja w jego wieku zostałem złapany bez uprawnień, i sprawę skierowano do sądu rodzinnego bo byłem nie pełnoletni. Takie są fakty i nie próbuj mi wmawiać że tak nie jest.

@Jamajkas Nie mam pojęcia jak to wygląda przy kradzieży.

@wazaming W wieku 16 lat można zrobić A1 które pozwala jeździć motocyklami do 125cm3. To już będzie lepszy wybór niż AM

Gdyby osoby niepełnoletnie nie dostawały mandatów, to każdy łepek od gimnazjum jeździłby autem. Może i dostałeś skierowanie do sądu, ale tam też musisz zostać wtedy ukarany i ponieść koszty związane z procesem. 

Day after day.

Opublikowano

brednie, okłamał Cię, chciał być cool. Ja czytając to wiem, że tak nie było.

brednie, teraz cytuję z prawa karnego

186. 

1) uprawnień do kierowania pojazdami art. 87 ust. 1 - 500zł 

187. 

2) uprawnień wymaganych dla danego rodzaju pojazdu - 300zł

Gdyby osoby niepełnoletnie nie dostawały mandatów, to każdy łepek od gimnazjum jeździłby autem. Może i dostałeś skierowanie do sądu, ale tam też musisz zostać wtedy ukarany i ponieść koszty związane z procesem. 

Ze spuszczaniem powietrza trochę prawdy jest, jechałem jako pasażer z kolegą skuterem, kazali spuścić mu powietrze i skuter odprowadzić, by nie móc jechać.

2009 - słyszysz mnie?

Opublikowano

­Kiedyś nie było żadnego problemu z tym. Teraz musieli wprowadzić te dodatkowe rzeczy na skuterek. Trochę głupota.

Mnie naszła ochota gdzieś w wieku 17 lat zrobić uprawienia na skuter własnie. Poczekałem jednak kilka miesięcy. Na kategorie B szybko zrobiłem i teraz na luzie - samochody osobowe, skuterki a za 1,5 roku będę mógł jeździć motocyklem o pojemności silnika 125.

Na wsi spokojnie można jeździć bez niczego (dopóki kogoś nie potrącisz xD ) bo później będziesz nieźle płacił i trochę sobie poczekasz zanim zrobisz uprawnienia :P

Co do mandatów  ( co prawda nie związany z jazdą  ) ale nie byłem jeszcze pełnoletni kiedy dostałem swój pierwszy i musiałem zapłacić ( zależy od policjanta ) 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...