Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zawodówka czy Technikum?

dadajszen

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam do wyboru 2 szkoły, zawodówka informatyk oraz technik informatyk, jakieś plusy i minusy technikum i zawodówki? Ciężko będzie w technikum na profilu informatycznym ? 

65135238787935115850.gif

Opublikowano

Zawodówka przygotowuje do zawodu, ale nie daje wiedzy teoretycznej. 

W technikum masz za to i praktyki, i kwestie teoretyczną. 

Po obu szkołach masz zawód, jednakże technikum kończysz maturą i możesz dalej się rozwijać - osiągać wyższe stanowiska. 

Nie neguje żadnej ze szkół, jednak na Twoim miejscu wybrałabym technikum. Aż tak trudno by sobie nie poradzić w nim nie jest, a daje więcej możliwości. 

~ ~

Opublikowano

Podzielam zdanie koleżanki wyżej - po technikum masz większy wachlarz możliwości, możesz pójść na studia. ;) Łatwiej będzie Ci pracę znaleźć z takim wykształceniem, niż z zawodowym. 

Opublikowano

Okej, jeśli się zdecyduję nie pisać matury zawód będę miał, jakiś dyplom czy coś też będzie za ukończenie technikum? Wykształcenie wtedy będzie średnie?

65135238787935115850.gif

Opublikowano

Polecam technikum, gdyż po zakończeniu szkoły masz nie tylko możliwość zdania egzaminu zawodowego, ale także podejścia do matury.

EDIT: Aha, i nie myśl też pod pozorem że zdasz egzamin zawodowy. On jest ciężki do zdania, próg procentowy jest wysoki, więc lepiej na wszelki wypadek też podejść do matury.

­VeIMQWU.png

Opublikowano

Zawodówka informatyk? Pierwszy raz coś takiego widzę. Po zawodówce na informatyku to pewnie możesz iść co najwyżej kopać rowy, jeżeli sam się nie będziesz uczył.

Oczywiście technikum - dodatkowy rok nauki, matura i 3 etapy zawodowego w twoim wypadku.

wipek.pl

Opublikowano

Technikum zdecydowanie. Masz zawód i do tego maturę. Jak nie chcesz być na utrzymaniu rodziców to idziesz na studia zaoczne i pracujesz na tygodniu.

Opublikowano

Matura to jak na studia, jak chcesz sie powaznie czegos nauczyc to zawodówka.

W technikum, jak ktoś wyżej wspomniał tylko teoria, bardzo mało uczą praktyki, kilkanascie godzin na rok.

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

Tak ? Matura ok, ale studia już mu nic nie dadzą :)).

Według mnie zależy tylko od ciebie, wybrałabym zawodówkę, ponieważ możesz odbywać staże u pracodawców, co dają ci papierek od Unii Europejskiej. Kiedy otrzymasz taki papierek, na 100% szybciej zdobędziesz zawód niż jakiś pospolity cwaniaczek:)). Mam znajomego, do gimnazjum razem chodziliśmy, teraz aktualnie chodzi do zawodówki Mechanika, a jeszcze jeden znajomy też z gimnazjum, chodzi do Technik Pojazdów Samochodowych. Przez te 3 Lata zawodówki nauczył się więcej niż ten drugi w Technikum przez 4 Lata, bo tam mówił mi sam nawet że głównie uczą do Matury, a nie do zawodu, a drugi mówił mi że jednak wolałbym do zawodówki iść bo łatwiej i więcej się nauczy(Do zawodu), a jak myślisz kogo pracodawca weźmie do zawodu z papierkiem klasyfikacyjnym ? Oczywiście, że tego który wie więcej na temat samochodów - Fakt/Faktem, że po Technikum, też możesz mieć taki papierek, ale szybciej i tak weźmie tego z zawodówki, bo szybciej do niego pójdzie za czym idzie, że szkołę szybciej skończył :P, nie mniej jednak wybrałabym i tak zawodówkę. Dodam, że to g*wno prawda iż Technikum jest dużo lepsze:)) bzdura i never był lepszy. Ale nie wiem jak to z Informatykiem za pewne Technikum lepsze, napisałam na przykładzie Mechanika i ogólnie co związane z Autem.

Mogłam coś pomieszać, bo mam dużo na głowie ;p

Opublikowano

@1361622928-U485574.pngAriella nie zgodzę się. Ja byłam w technikum i też miałam staże, to czy uczą bardziej do zawodu czy nie to zależy od szkoły. U mnie więcej do zawodu było niż do matury, więc to że Twój kolega tak miał to nie znaczy ze w każdej szkole tak jest.

­VeIMQWU.png

Opublikowano

@1361622928-U485574.pngAriella nie zgodzę się. Ja byłam w technikum i też miałam staże, to czy uczą bardziej do zawodu czy nie to zależy od szkoły. U mnie więcej do zawodu było niż do matury, więc to że Twój kolega tak miał to nie znaczy ze w każdej szkole tak jest.

Miałam to napisać, ale zapomniałam w zasadzie tak to zależy od szkoły, ale z drugiej strony warto też wiedzieć do jakiej szkoły iść, bo może być w dwóch takich samych szkołach ten sam profil, a w jednej np u nas tak było, w tej szkole co ja jestem próg na Mechanika do technikum był 120pk, a do drugiej szkoły gdzie biorą same "odpadki" próg był 20-40pkt .. więc no.

Ale kolega idzie na informatyka, teraz jest pobór ja takie zawody, więc w zasadzie lepiej dla niego jakby poszedł do Technikum.

Opublikowano

Jak nie zdasz matury w technikum to masz średnie niepełne. Żeby mieć "zawód" musisz zdać egzamin zawodowy.

Po zawodówce informatycznej jedyne co możesz robić, to skręcać komputery w jakimś sklepie i formatować kompy. To już lepiej w ogóle olać szkołę zamiast iść do takiej zawodówki.

Bóg to twoje sumienie

Opublikowano

Osobiście uważam że jeśli potrafisz dać chociaż minimum z siebie (otwarcie książki w domu 2x na tydzień) to lepiej do technikum. Jak chcesz się opierdalać i nie mieć wykształcenia - zawodówka.

Opublikowano

Osobiście uważam że jeśli potrafisz dać chociaż minimum z siebie (otwarcie książki w domu 2x na tydzień) to lepiej do technikum. Jak chcesz się opierdalać i nie mieć wykształcenia - zawodówka.

Po zawodówce nie ma wykształcenia ? Pierwsze słyszę ...

Opublikowano

Po zawodówce nie ma wykształcenia ? Pierwsze słyszę ...

Po takiej zawodowce zrobi co? e12,e13,e14 czyli papierek ktorym bedzie mogl sie conajmniej podetrzec

Technikum bo matura

­

Opublikowano

Technikum, ponieważ jest wysyp informatyków i tylko Ci najlepsi zgarną opłacalne prace w tym kierunku.

A jak się przyłożysz to na spokojnie zdasz egzaminy zawodowe.

681731482015096381754.png

Czytaj uważnie, masz Boga na linii.

Opublikowano

Po takiej zawodowce zrobi co? e12,e13,e14 czyli papierek ktorym bedzie mogl sie conajmniej podetrzec

Technikum bo matura

Chyba tylko na informatyku, Handlowcu i każdym Liceum, bo jak pisałam wszystko co związane z mechaniką czy auta czy czymś innym tylko zawodówka:)) - Po za tym uczą tego samego w zawodówce co w Technikum.

Opublikowano

Nie idź do liceum, to z pewnością. Po liceum masz tylko maturę, nic więcej. Po technikum masz zawód, maturę i doświadczenie w pracy (bo praktyki). Tylko jeśli chcesz coś sensownego wynieść z tej szkoły, to albo musisz się interesować informatyką (i nie w sposób "lubię metina/tibię/minecrafta/csa") albo sporo kuć na zawodowych.

Polecam, jestem w technikum informatycznym.

W6iB9H1.png

Opublikowano

Teraz to już chyba co druga osoba chce zostać informatykiem, więc pewien i tak po jednej jak i drugiej szkole będziesz pracować na budowie(zresztą jak większość Twoich rówieśników "informatyków").

Opublikowano

Technikum bo matura

Rozjebany jakis jestes czy co? Ten papierek jest najważniejszy.

A matura na c**j mu? Czego go nauczą praktycznego z informatyki na maturze? 

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

Teraz to już chyba co druga osoba chce zostać informatykiem, więc pewien i tak po jednej jak i drugiej szkole będziesz pracować na budowie(zresztą jak większość Twoich rówieśników "informatyków").

gówno prawda. zobacz sobie ile jest ofert pracy, a jak mało dobrych chociazby programistów. np. na 4programmers co dzień dochodzą jakies oferty pracy jako programista.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...