Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Potrzebuję pomocy z upgrade komputera

youaserek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć forumowicze! Zwracam się do was o pomoc - chcę 'ulepszyć' komputer (czyt. kupić coś lepszego do środka). Na ten moment mam za mało FPS w grze (CS:GO), przez co streamowanie jest niemożliwe, a chciałbym to robić mając 200+ FPS. Od razu zaznaczę że praktycznie w ogóle sie nie znam na sprzęcie i dlatego szukam pomocy od mądrzejszych w tym temacie ode mnie :) Na początek wypiszę co mam w tym moim komputerze (UPRZEDZAM że nie wiem jak wypisać te komponenty żebyście wiedzieli to co musicie wiedzieć, bo nie znam krótkich nazw ani żadnych linków do produktów, więc wypiszę tak jak będę umiał (jak o czymś zapomniałem albo coś chcecie wiedzieć to piszcie)):

Pamięć RAM: DDR-III 4GB PC3 -1333 Elixir M2F4G64CB88B7N-CG (mam dwie takie kostki ramu, czyli razem 8gb)
Dysk twardy: hitachi hds721075KLA330 ATA Device (dziwna ta nazwa, może jest jakaś inna, krótsza, ale taką wyświetla mi w menadżeże urządzeń)
Zasilacz: atx 12v 2.3 compatible 520W (? Nie do końca wiem o co tu chodzi, nie ma żadnego 'modelu' czy coś w tym rodzaju na moim zasilaczu, są tylko rozspiane jakieś volty i ampery w 3 tabelkach - to jest napisane na górze więc piszę)
Płyta główna: msi z77a-g43
Chłodzenie: Kilka wiatraczków? xD Mam 2 wiatraczki dodatkowe na obudowie, temperatura na cyfrowym wyświetlaczu wskazuje do 32-40 stopni w upały po długiej pracy, chyba nie ma problemu z chłodzeniem?
Procesor: intel i5-2400 3.10GHz
Obudowa: NTT-6801-USB30
Karta graficzna: NVIDIA GeForce GTX 560 Ti

Dodatkowo - nigdy nic nie 'podkręcałem' - nie wiem jak to za bardzo zrobić. Ale jeśli powiecie mi czy coś w tym komputerku mogę podkręcić i da to niezły rezultat, to proszę mówić, jakoś z pomocą internetu spróbuję.

Opublikowano

Nie za dużo - ogólnie nie myślałem o kosztach, bo nie chcę z mojego komputera robić maszyny za 10tysięcy - po prostu chciałbym głównie zmienić procesor na jakiegoś i7 i kartę graficzną na lepszą zmienić, żebym mógł streamować cs:go tak jak pisałem wyżej z fps 180-200+. Nie szukam też najtańszego rozwiązania, ale nawet nie wiem czy procesor i kartę w moim komputerze można wymienić na lepsze bez zmieniania czegoś innego? Kompletnie sie nie znam. Jest taka możliwość? Załóżmy że budżet jest około 1000zł, ale jeśli trzeba wydać więcej, bo to stanowczo za mało na taki upgrade, to powiedzcie mi ile około musiałbym wydać żeby taka gra była możliwa.

Opublikowano

@1361622928-U485574.pngzakopek9g nie mam żadnego urządzenia którym mogę zrobić zdjęcie; pobrałem najnowszą aktualizacje biosa ze strony którą podałeś, ale wyskakuje komunikat:

post-391216-0-01947000-1430156759.png

Mi nie chodzi o to co pasuje a co nie, tylko o gotowe części jakie mam włóżyć żebym mógł streamować i grać na wysokiej ilości fps :P

@TroLLu dlaczego mam wymieniać obudowę? :D Wygląda w porządku, temperatura jest okej. Zasilacz nie wiem czy markowy, firma Logic, czytam że raczej kiepska, więc możnaby wymienić - ale na jaki? A kartę na jaką? A dlaczego procka w ostateczności? Czy po zmianie samej karty i zasilacza już uzyskam to co chcę?

Opublikowano

Mówiłem że budżet nie ma znaczenia, nie chcę kupować drogiego zestawu by móc odpalić GTA V, najnowszego BF'a, CODA i jeszcze żonglować podzespołami, tylko potrzebuję lekkiego upgrade, by mój komputer ze 120-170 fps w cs:go i brakiem możliwości streamowania przez Open Broadcaster Software, zamienił się w komputer ze 150+ fps w cs:go i możliwością płynnego streamowania. To wszystko. Ale nie wiem co mam kupić by wpłynęło na te fps-y i streamowanie. Muszę wymienić procesor czy jest dość dobry? Karta graficzna za słaba? Płyta główna? Jak zmienię firmę ramu to będzie lepiej? Potrzebuję tylko informacji, co muszę zmienić żeby było to czego oczekuję. To jedyne do czego ten komputer potrzebuję, nie chcę mocniejszej maszyny niż to. Budżet jest nieograniczony, na razie nawet nie wiem co mam kupić! Chodzi o to, że jak kupię np. kartę graficzną lepszą, to nawet nie wiem jaką żeby pasowała do reszty sprzętu. Nie znam się na tym.

Opublikowano

jak chcesz streamowac polecam sie w zaopatrzenie w i5 2500k i ja podkrecic do 4.5 GHz przynajmniej, jesli nie masz zamiaru podkrecac to nie zmieniaj procesora, no moze na jakiegos xeona/zablokowana i7

co do karty to wystarczy tutaj pewnie r9 270/ gtx 660 do swobodnego streamowania i grania w gta V w 45 klatkach w full hd na wysokich

zasilacz i tak do wymiany jesli myslimy o czymkolwiek

­

Opublikowano

@Mashrek powiedz mi tylko - dlaczego zmiana obudowy jest wymagana? I to co mi podałeś ładnie zadziała z moją płytą główną i wszystko będzie okej? Podoba mi się twoja odpowiedź, dziękuję wielkie

@1361622928-U485574.pngzakopek9g a co daje ta aktualizacja biosu? :P

Opublikowano

@Mashrek okej rozumiem; rozważam twoją propozycję. Tylko powiedz mi - jest jakaś karta graficzna od Nvidii która kosztuje podobnie i spisuje się również podobnie i będzie pasować do mojego komputerka? Na AMD nie potrafię ustawić tego czego potrzebuję do gry w cs:go, a mianowicie skalowania ekranu (by mieć czarne paski po bokach) - wiele osób ma z tym problem.

Opublikowano

@Mashrek okej rozumiem; rozważam twoją propozycję. Tylko powiedz mi - jest jakaś karta graficzna od Nvidii która kosztuje podobnie i spisuje się również podobnie i będzie pasować do mojego komputerka? Na AMD nie potrafię ustawić tego czego potrzebuję do gry w cs:go, a mianowicie skalowania ekranu (by mieć czarne paski po bokach) - wiele osób ma z tym problem.

nie to najlepsza karta w tej cenie od nvidii do 4stów może znajdziesz gtx 660 ale i tak jest dużo słabszy od tego radka  ja bym się zastanowił nad radkiem 

Pomogłem ?? like

Opublikowano

Dobrze, dzięki, rozumiem - jak ktoś ma jeszcze jakieś propozycje to śmiało je przejrzę, bo zakupu nie dokonuję na dniach tylko pewnie za kilka tygodni.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...