Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Ktoś chętny na taki serwer?

ReWim

3 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy chcielibyście grać na takim serwerze?

• Tak
      2
    • Nie
      1

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, chciałbym zapytać was czy bylibyście chętni zagrać na serwerze z bronią? Byłoby dużo rodzajów broni, autorskie mapki, ciekawy skrypt. Czy chcielibyście grać na serwerze z takim trybem gry?

Opublikowano

Gdyby była jakaś fajna fabuła, typu gangi itp, że gta w minecraft, to chętnie, ale nie skrypt na bronie. Wyobrażasz sobie 20 osób (nie mówiąc o większej liczbę), używającej skryptu? Tam by się przez lagi nie dało grać. Na bronie tylko i wyłącznie plugin.

Opublikowano

@HeReXoWicz Czy pracowałeś nad systemem broni w skript? Otóż aby wywołać strzał należy:

- Sprawdzić czy gracz naciska prawy lub lewy przycisk myszy.

- Sprawdzić czy trzyma (jakiś item) w ręce.

- Sprawdzić czy ten item jest tą bronią (po nazwie lub zmiennej)

- Sprawdzić czy gracz (niekoniecznie) ma uprawnienia.

- Wystrzelić jakąś kulkę.

- Sprawdzić czy gracz wystrzelił kulkę.

- Sprawdzić, czy gracza przedmiot w ręce to ta broń.

- Sprawdzić jaką ofiarą jest trafiony cel.

- Ustawić obrażenie.

Kilka dodatkowych opcji typu amunicja.

I wyobraź sobie, że jeden gracz na sekundę wystrzeli 10 razy, a na serwerze jest minimum 20 osób, czyli powiedzmy te 20 osób na raz wzięło i zaczęło strzelać.

10*20=200, czyli 200 razy serwer w ciągu sekundy ma sprawdzić to wszystko co opisałem. Aby utrzymać ten skrypt i zaledwie 20 osób już trzeba mieć naprawdę mocną maszynę, a co powiedzieć, jeżeli na serwerze gra 150 osób i w jednym czasie 100 osób strzela?

Nie, skrypt nie nadaje się do tej opcji, a wiem, bo jestem w temacie skryptów od ponad roku.

Opublikowano

^Źle się wyraziłem. Chodziło mi o plugin. Ale mi się wydaje że tak czy siak lagów by nie było. Potencjalna maszyna mialaby paredziesiąt giga ramu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...