Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Okropny problem z FPS'em w grach.

Kasper531

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A więc.. naczytałem sie miliona odpowiedzi mniej lub bardziej doswiadczonych osob w tym temacie, totalnie NIC nie znalazłem co może mi pomoc. Tak wiec przychodze tutaj w celu pomocy w znalezeniu problemu :)

Od początku. Od dłuższego czasu w grach mam, poprostu spadki FPS. Może którys z was sobie pomyslec ze to wina nowszej gry etc.. otóz gram w to co grałem rok/2 lata temu (komputer składany 3 lata temu dokładnie) i wtedy nie występowaly totalnie zadne ścinki. Teraz natomiast gram sobie płynnie.. do pewnego czasu. Np. uruchomie pc i odpalam na przyklad.. Cities Skylines, bądz też CS:GO lub LoL'a.. Srednio co jakieś 2m wystepuje nagly spadek z +/- stablinego 60 fps do 20/30 (mowa o CIties). W CS:GO spadki te są dosyć czesciej +/- co 20 sec (normlanie mam 200fps). W lola zazwyczaj tylko w teamfightach czasami spada ( w lolu mam od 150 do 350 fps). Nie uktrywam ze jest to dosyc uciazliwe w grach, zwlasza Online. (Czasami występuja kazde freezy pc chwilowe)

No nic.. Podam co wydaje mi sie wazne na ten moment:

Proc: AMD FX 8150 Eight Core    8 Rdzeni 3.6 GHz

Karta : AMD Radeon 6900 Series HD (6950)

RAM : 8GB

Zasilacz : 750W

Dyski : 2 dyski, pierwszy C 300GB, drugi D 400GB (gry instaluje na dysku D, zaś na C lecą skype,steam antyvirus i cala reszta) - Dysk C zajety ok. 40%, D prawie pusty, może uzywam z 10% pojemnosci.

Monitor:TV 23 cale od LG od niedawna) Gram w 16:9 na FHD 1920x1080 (spadki nie są przez rozdzialke ponieważ wczesniej gralem na 19 calowym i wtedy problem już wystepowal)

Pasta: z załozeniem nowej pasty odrazu przeczyscilem pc, a pasta to Arctic MX-2

Jeśli chodzi o temperatury to bedzie to ok. na GPU/CPU 38-46 w spokoju lub pod dzialaniem skype/steam i internetu

W stresie mamy ok. 55/62 w GPU, na CPU 60/65. Czytałem że dla tego FX8150 max. temp. komfortowej pracy powinna byc 61 stopni ale szczerze wątpie ze 4 stopnie by powodowały takie spadki. :/

Od siebie dodam, wydaje mi się że coś moze byc z procesorem uszkodzone ponieważ jesli np. uzywam PC z 3h i włacze gre no to wiadomo fps jako tako spada sporadycznie, jeśli zaś natomiast odrazu po uruchomieniu PC wlaczam jakas gre ktory normlanie klatkuje to na poczatku mam spokoj na jakies 10m i wtedy sie zaczyna zabawa. Może mi się cos w pc nagrzywa poproostu? (speed fan nic nie wykazywal zeby cos miala duzą temp. )

PS: Jestem dosyć mierny w zabawy z komputerem, jesli mialbym cos rozkręcac/wymieniac to przepraszam niezbyt to dla mnie udana zabawa, musialbym poczekac na brata albo znajomego zeby sie w to pobawił. (może to brzmiec troche jak bym był sierotą w te klocki.. no ale tak jest :D, nie chcialbym czegos zepsuc w zestawie <bądz co badz starym juz troche..> no ale jednak 3tyś drogą nie chodzi :/ )

Opublikowano

Jeśli juz mamy prawdopodobnego winowajce, to czy jest sposob jakiejkolwiek naprawy tego z pozycji komputera? (Chyba odpada ;f) Czy bedzie tutaj trzeba zainwestować w nową czesc do pc (jesli tak to kaplica, chyba ze to wydatek mniejszy niz 400 ZŁ :P) Czy to juz procesor caly podlega wymianie? ://

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...