Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem] Zaawansowane questy w pluginie quester.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !

Tak jak w temacie mam problem.
Chciałbym zrobić w "Quester" misje, w której będzie trzeba iść do Questera potem przykładowo do Drwala u dopiero u drwala będę musiał zrobić misje.
Zrobiłem cały opis event, że ma iść do npc (ID npc'ta / nazwa) , ale co dalej mam zrobić to pojęcia nie mam .

142740.gif

Opublikowano

Podaj config jaki zrobiłeś. Jeśli masz plugin Citizens to komendami tworzysz npc. Masz dużo poradników na mpc. ;)

|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||­

​|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||

​|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||

Opublikowano

http://dev.bukkit.org/bukkit-plugins/quester/pages/documentation/

ok zakladamy ze gracz dostaje zadanie od npc nr 0 a ma później spotkać się z npc 1.

I.   ustawiasz obj na npc 1. (przy okazji warto by było dodać eventy message [npcName] jakas tresc bla bla np

gdy akceptujesz zadanie wyświetla ci pozorną rozmowę z npc w której dostajesz jakieś tam informacje i tak przy każdym npc).

II.   teraz dodajesz obj mobkill 4 95 (wilk)

III.  gdy gracz zakonczy zadanie znowu obj npc 1. nagroda i kuniec

warto jesze bylo by dodać p Objective prerequisites

zresztą poczytaj infor t tym linku powyżej

Opublikowano

Podaj config jaki zrobiłeś. Jeśli masz plugin Citizens to komendami tworzysz npc. Masz dużo poradników na mpc. ;)

Proszę oto config.

Wiem, że są poradniki tylko do tych banalnych questów (takie umiem robić) tylko nie wiem jak połączyć quest z questem np. każę mu pójść do Drwala /q objective add npc x (x=numer), a potem nie wiem czy w event -3 jak zakończy to mam dać Quest czy jak :D

Masz config questa:

drwal:
  name: Drwal
  description: Witaj. Drwal prosil o pomoc. Znajdz go (po prawej stronie od wyjscia) i porozmawiaj z nim .
  flags: ACTIVE;
  conditions:
    '0':
      type: QUESTNOT
      quest: Drwal
  objectives:
    '0':
      type: NPC
      index: 115
  events:
    '0':
      type: MSG
      occasion: -2
  ID: 8

142740.gif

Opublikowano

to tak te zadanie pewnie dostajesz od npc więc warto dodać jakąś interakcje z tymże npc np

/q event add -1:0 msg &4[nazwaNpc]&r O o ktoś ty idz do drwala i pomóż mu jak skończysz wróć do mnie !!!

nie da rady połączyć zadań tzn masz aktywne zadanie A <- i aby zakończyć zadanie A musisz ukończyć zadanie B

ale możesz za to zrobić o wiele większe zadanie A z kilkoma zakończeniami :)

np

-gracz nie wykona zadania od drwala i wróci do npc od którego dostał zadanie

-gracz wykona zadanie od drwala po czym wróci do npc od którego dostał zadanie

- gracz zabije drwala przez co zadanie zostanie nie ukończone

np. drwal daje zadanie graczowi przegoń wilki
 /q obj add mobkill 47 4

/q event add [nr celu z mobami] msg &4[nick gracza] mróczy sam do siebie chyba zabilem wsstarczajaca ilosc wilkow wrócę do drwala

/q obj add npc [id drawla]

/q event add [nr celu powyzej] msg bla bla dziekuje ci za pomoc w lesie jest coraz wiecej wilków jasli chcesz jeszcze troche zarobić wróc później do mnie

/q event add [nr celu powyzej] quest placeholder <-quest taki nijaki bo ma tylko zostać nadany graczowi i zaraz po nadaniu wykonany przez gracza czyli /q obj add world

i teraz powrót do npc od którego dostał zadanie nagroda bla bla i tak dalej jest tego trochę do zrobienia dlatego nie będe dalej pisał oczywiscie należy ustawić jeszcze kolejnośc wykonywania celów

jeśli chcesz być to wytłumaczył na żywo pisz na pw (dzisiaj jakoś po 21:00-22:30 miałbym czas )

Opublikowano

Wiem o co mniej więcej chodzi , ale jak tak czytam i czytam to w ogóle mi się nic "nie je" :D .
Jeżeli gracz pójdzie do npc to muszę zrobić by tamten npc też był questerem tylko o nazwie drwal i tam dać Questa ? 

142740.gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...