Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

AMD Komputer. Dobry czy coś zamienić?

PlaYTerPL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co sądzicie o i5 4690K oraz r8 280x. Wiem, że to jest wykroczenie poza budżet. Na pewno powiecie lepiej i5 4460 + GTX 970 4GB. Chciałbym jeszcze kupić monitor, mysz, klawiaturę oraz lepsze jakościowo słuchawki do cs'a. Więc to jest moja propozycja nie wiem, czy się z tym zgodzicie. Co o tym myślicie?
UWAGA: Dziękuje wszystkim, którzy poświęcili mi czas na moje pytanie i pomoc w wyborze danych części. Możecie być teraz rozczarowani z tego co ja robię, lecz myśłę, że 4690K i r9 280X mi wystarczy. Fx 8350 bierze więcej prądu rocznie niż ten i5. TroLLu wspomniał, że karty AMD wymagają lepszego procesora i myślę, że ten i5 podoła r9 280x. Dziękuję! 

Opublikowano

Tak, ale to jest duży odskok cenowy. TroLLu jeżeli aż tak się znasz i korzystasz z Benchmarków itp. To podałbyś dwa swoje zestawienia do tych procesorów:(Staram się złożyć coś dobrego, ale to co ja podam to mówicie, że to jest złe ;/). Mam nadzieję, że te CPU jest dobre. Zestaw do ok 3600.

CASE:

CPU: i5 4590

MOBO:

GPU:

RAM:

HDD:

SSD:

PSU:

CASE:

CPU: i5 4690K

MOBO:

GPU:

RAM:

HDD:

SSD:

PSU:

Opublikowano

Przecież z połączenie odpowiedniego mobo + i5 4690k + chłodzenia + r9 280x jest większy niż i5 4460/4590 + mobo + gtx 970. Po co mi zestawienie procesorów, skoro w dwóch zestawach różnią się karty? Bezsensowne porównanie

­

Opublikowano

Mam do was taką prośbę: Podalibyście mi zestawy komputerowe do ceny +/- 3600/3500 zł, jakie według was są dobre w tej cenie. Mianowicie chodzi mi o zestaw CPU Intel + GPU AMD oraz CPU Intel + GPU nVidia. Fajnie by było, gdyby zastawy były pod kolor czarny/czerwony. 

Prosiłbym o zachowanie wzoru(jeżeli nie jest to dla was problemem).
CASE:
CPU:
ew. COOLER:
MOBO:
GPU:
RAM:
HDD:
SSD:
PSU:

Opublikowano

Mam do was taką prośbę: Podalibyście mi zestawy komputerowe do ceny +/- 3600/3500 zł, jakie według was są dobre w tej cenie. Mianowicie chodzi mi o zestaw CPU Intel + GPU AMD oraz CPU Intel + GPU nVidia. Fajnie by było, gdyby zastawy były pod kolor czarny/czerwony. 

Prosiłbym o zachowanie wzoru(jeżeli nie jest to dla was problemem).

CASE:

CPU:

ew. COOLER:

MOBO:

GPU:

RAM:

HDD:

SSD:

PSU:

Masz problemy z czytaniem ? Padły już propozycje. 

Opublikowano

Ja p******e... Weź się kurna człowieku zdecyduj wreszcie. Ma być wydajnie czy ma się świecić na czerwono? No kuźwa ile można.... Weź wypierdziel tego SSD, zapomnij o kolorkach i bierz taki zestaw

http://www.morele.net/inventory/info/fmIgO/

SSD najwyżej dokupisz sobie kiedyś tam, a tutaj będziesz miał mocny sprzęt.

Jeśli będziesz zamawiał zestaw w morelach to możesz sobie dodać do koszyka usługę montażu.
Obecnie sklep oferuje dwie różne usługi montażu.
Pierwsza przeznaczona jest dla osób, które w swoim zestawie nie dokupują dodatkowego
chłodzenia na procesor, lecz zamierzają korzystać z dodawanego przez producenta procesora
http://www.morele.net/montaz-komponentow-zestaw-komputerowy-od-trzech-elementow-bez-dodatkowego-chlodzenia-266770/
to ta usługa.
Druga natomiast została przeznaczona dla osób, które dokupują do zestawu oddzielne
chłodzenie na procesor
http://www.morele.net/montaz-komponentow-od-3-elementow-wraz-z-dodatkowym-chlodzeniem-690846/
W przypadku obu powyższych usług przy zamawianiu zestawu w polu "kod promocyjny" należy wpisać
O44Y129AC8
i naciśnąć obok wyślij. Wtedy koszt montażu zmieni się na 1 złoty, a wysyłka będzie darmowa.
Alternatywnie zamiast montażu możesz dodać do koszyka kartę sieciową wi-fi Asus USB N10 Nano
http://www.morele.net/karta-sieciowa-asus-usb-n10-nano-621331/
Wtedy  przy zamawianiu skorzystaj z kodu
WP35ZXZG5A
i postępuj analogicznie jak w przypadku promocji na montaż.

Opublikowano

Ja p******e... Weź się kurna człowieku zdecyduj wreszcie. Ma być wydajnie czy ma się świecić na czerwono? No kuźwa ile można.... Weź wypierdziel tego SSD, zapomnij o kolorkach i bierz taki zestaw

http://www.morele.net/inventory/info/fmIgO/

SSD najwyżej dokupisz sobie kiedyś tam, a tutaj będziesz miał mocny sprzęt.

Jeśli będziesz zamawiał zestaw w morelach to możesz sobie dodać do koszyka usługę montażu.

Obecnie sklep oferuje dwie różne usługi montażu.

Pierwsza przeznaczona jest dla osób, które w swoim zestawie nie dokupują dodatkowego

chłodzenia na procesor, lecz zamierzają korzystać z dodawanego przez producenta procesora

http://www.morele.net/montaz-komponentow-zestaw-komputerowy-od-trzech-elementow-bez-dodatkowego-chlodzenia-266770/

to ta usługa.

Druga natomiast została przeznaczona dla osób, które dokupują do zestawu oddzielne

chłodzenie na procesor

http://www.morele.net/montaz-komponentow-od-3-elementow-wraz-z-dodatkowym-chlodzeniem-690846/

W przypadku obu powyższych usług przy zamawianiu zestawu w polu "kod promocyjny" należy wpisać

O44Y129AC8

i naciśnąć obok wyślij. Wtedy koszt montażu zmieni się na 1 złoty, a wysyłka będzie darmowa.

Alternatywnie zamiast montażu możesz dodać do koszyka kartę sieciową wi-fi Asus USB N10 Nano

http://www.morele.net/karta-sieciowa-asus-usb-n10-nano-621331/

Wtedy  przy zamawianiu skorzystaj z kodu

WP35ZXZG5A

i postępuj analogicznie jak w przypadku promocji na montaż.

Nie rozumiem, po co takie MOBO, nie wystarczy oparte na H81 ?

No i  Zalman Z3, ta buda rozwala się w rękach.

Opublikowano

Nie rozumiem, po co takie MOBO, nie wystarczy oparte na H81 ?

Ludzie, ja rozumiem oszczędności, no ale kuźwa wciskać biedne do bólu H81 za 170 złotych do zestawów za ponad 3.5 klocka? No litości...

Po co? Lepsze wykonanie, więcej wszelakiego rodzaju portów, USB 3.0 na front obudowy (niektóre H81 to mają, ale nie te najtańsze), więcej slotów na RAM. 

Z3 w swojej cenie jest jak najbardziej dobrą obudową.

Opublikowano
więcej wszelakiego rodzaju portów

Sprzęt ma być do

Komputer do CS: GO, BF3 ULTRA, GTA 5 High/Ultra.

więcej slotów na RAM

Do czego będą służyć ? W zestawie jest już 8GB RAM, minie sporo czasu zanim przestanie  wystarczać do gier/codziennego użytku.

Lepsze wykonanie

Również nie rozumiem. Zanim tą płytę wykończy wiek, autor będzie już miał nowego PC.

Zgodzę się jedynie co do tych USB3.0, ale dopłacać 80zł ?

Opublikowano

A skąd wiesz, że autor z czasem nie podłączy do komputera wielu urządzeń USB czy też kilku innych dysków bo się zrobi mało miejsca? Skąd wiesz, że RAM jednak nie przyda się wcześniej niż później? Poza tym sloty na RAM czasem w płytach się psują, mając wolne zawsze masz jakąś rezerwę w razie W. Skąd wiesz, że autor prędzej kupi nowego PC niż ten mu się rozleci? Niektórzy trzymają komputery po 10 lat.

Właśnie widzę, że wielu rzeczy nie rozumiesz, także może najpierw zrozum, a potem weź się za polecanie ludziom komputerów ;)

Opublikowano

autor z czasem nie podłączy do komputera wielu urządzeń USB

Podłączy 8 urządzeń pod USB ? Jeśli tak, to ok, ale może najpierw warto byłoby spytać samego autora ?

czy też kilku innych dysków bo się zrobi mało miejsca?

Podłączanie kilku dysków zewnętrznych to nie jest specjalnie dobre rozwiązanie, bo chyba nie chodzi Ci o porty SATA, których jest po tyle samo w E45 co w P33 na H81.

Skąd wiesz, że autor prędzej kupi nowego PC niż ten mu się rozleci? Niektórzy trzymają komputery po 10 lat.

Znasz jakiegokolwiek gracza, który od 10 lat ma ten sam sprzęt ? Poza tym tak stare platformy nie działają do dziś ? Żywotność elektroniki to w większości przypadków loteria, a gdzie masz napisane, że ta płyta wytrzyma dłużej niż reszta ?

Poza tym sloty na RAM czasem w płytach się psują

"Czasem" to zdecydowanie wyolbrzymienie.

Skąd wiesz, że RAM jednak nie przyda się wcześniej niż później?

No tu rzeczywiście NIE WIEM, ale wystarczy zobaczyć aktualną specyfikację konsol.

Opublikowano

A skąd wiesz, że nie podłączy 8 urządzeń USB? Może teraz nie, ale w przyszłości zawsze może dojść dodatkowy sprzęt czy też grupka kolegów z padami do zagrania w jakąś tam grę i nagle może zrobić się problem.

E45 ma 6 portów SATA z czego 4 są SATA III. H81M-P33 ma 4 porty, z czego tylko 2 SATA III. Ot ograniczenia chipsetu.

Znasz jakiegokolwiek gracza, który od 10 lat ma ten sam sprzęt ? Poza tym tak stare platformy nie działają do dziś ? Żywotność elektroniki to w większości przypadków loteria.

Nawet nie wiesz ilu ludzi na forach się widuje z maszynkami co mają dobre 7-10 lat i płaczą co by w nich cokolwiek zmienić bo "nowe gry nie chcą działać". Stare platformy sprzed 10 lat działają do dziś i pewnie przeżyją nie jeden sprzęt, który obecnie się produkuje. Zwyczajnie kiedyś robiono sprzęt na jakość, teraz robi się na ilość. Ma podziałać gwarancję i zepsuć się jak najszybciej żeby klient przyszedł po nowe.

Dopłata do B85 wielka nie jest, a zawsze co nie co się zyska. Zresztą totalnie goła, budżetowa płyta zwyczajnie wygląda śmiesznie w zestawie za takie pieniądze. Ba, ten B85M-E45 to też budżetówka, ale przynajmniej nie tak biedna.

Opublikowano
Ma podziałać gwarancję i zepsuć się jak najszybciej żeby klient przyszedł po nowe.

Nie do końca tak jest w przypadku komputerów.

Nawet nie wiesz ilu ludzi na forach się widuje z maszynkami co mają dobre 7-10 lat i płaczą co by w nich cokolwiek zmienić bo "nowe gry nie chcą działać".

O tym mówię, że komputer dla gracza kończy się po jakimś czasie i nie trzyma się go dłużej. Nadal chciałbym się dowiedzieć, czemu uważasz, że E45 jest bardziej wytrzymała niż H81M-P33.

Zresztą totalnie goła, budżetowa płyta zwyczajnie wygląda śmiesznie w zestawie za takie pieniądze. Ba, ten B85M-E45 to też budżetówka, ale przynajmniej nie tak biedna.

A jak wygląda Zalman w zestawie za takie pieniądze ? Buda się nie psuje, lepsza inwestycja ;]

Opublikowano

A czy ja gdzieś napisałeś, że B85M-E45 jest bardziej wytrzymała od H81M-P33? Nie. Napisałem, że jest lepiej wykonana co znaczy, że masz w niej lepszą sekcję zasilania itp, która teoretycznie może posłużyć dłużej.

Zalman w zestawie za takie pieniądze jest jak najbardziej ok, to dobra obudowa.

Opublikowano

Ten komputer co mam teraz ma 8 lat. Była tylko w nim wymieniana karta graficzna. Do dnia dzisiejszego wszystko chodzi. Grałem na PS3, ale komputer dla mnie jest lepszą opcją z tego względu, że mało osób(kolegów) ma PS3 oraz komputer ma większy wachlarz zastosowań. Nie będę kupował nowego PC tylko jak już to w przyszłości zamienię CPU na jakiś i7 4790k oraz zmienię karte graficzną. Dwa sloty na pamięć RAM to dla mnie zdecydowanie za mało. Pamięci RAM nigdy za dużo, oczywiście tyle do ile obsługuje dana płyta główna. Porty USB się przydadzą, weźmy pod "lupę" słuchawki, mysz, klawiatura. Już 3 porty zajęte. Dajmy jeszcze do tego 2xPendrive oraz dysk przenośny. To jest 6 portów USB. Niektóre mobo tego nie mają. Myślę, że płyty MSI oraz ASRock'a są dobre zwłaszcza te "GAMING".

Biorę to:

CASE: Corsair Graphite 230T Window

CPU: i5 4460

MOBO: MSI Z97 GAMING3/ASRock 85 KILLER

GPU: MSI R9 280X (3GB) OC DDR5

RAM: GOODRAM PLAY 1X8GB DDR3/2X8GB 

HDD: Seagate Baracuda 1TB Sata III

SSD: Kingston V300 120GB

PSU: XFX 550W Pro

Opublikowano

A czy ja gdzieś napisałeś, że B85M-E45 jest bardziej wytrzymała od H81M-P33? Nie. Napisałem, że jest lepiej wykonana co znaczy, że masz w niej lepszą sekcję zasilania itp, która teoretycznie może posłużyć dłużej.

Zalman w zestawie za takie pieniądze jest jak najbardziej ok, to dobra obudowa.

Ten Zalman nie jest dobrą obudową. 

Ciężko coś mówić o "długiej służbie", skoro te płyty nie są zbyt stare. Szansa, że padnie jest taka sama jak E45. Lepiej wyłożyć różnicę między płytami na chłodzenie cepa np. Fera 2, bo BOX nie należy do najcichszych.

Opublikowano

Znajdź lepszą obudowę za takie pieniądze... Powodzenia.

Chcesz to sobie polecaj totalnie biedne płyty w zestawach za 3500, i tak wybierał będzie autor.

http://allegro.pl/cooler-master-dominator-rc-690-cm690-profesjonalna-i5279382747.html

http://allegro.pl/893g-solidna-obudowa-atx-i5283585921.html

http://allegro.pl/obudowa-chieftec-cx-01bl-bl-b-okazja-krakow-i5283107729.html

http://allegro.pl/obudowa-atx-cooler-master-dominator-cm690-rc-690-i5293167009.html

http://allegro.pl/fractal-design-define-mini-black-usb3-0-od-1-zl-i5282086637.html

Chyba, że ktoś chce gwarancję na kawałek blachy :E

Obojętnie co by wziąć z tych linków będzie lepsze niż Z3 (dochodzą jedynie koszty wentylatorów, przynajmniej można coś lepszego wziąć).

TO SĄ OBUDOWY, a nie kawałek plastiku i kiepskiej jakości blaszki jak to jest w Zalmanie.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

To że komputer będzie "ciągnął" gta 5 na ultra, nie oznacza że sie zepsuje, nie bój. Musiał byś chyba grać 72h w słabo wentylowanej obudowie, najwyżej sam się wyłączy czy będziesz miał mniej tych fps. 

steam: /awesomeplayer1337

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...